"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Enn Vetemaa paljastab mis juhtus Le Havre’i sadamakõrtsis (0)
13. juuli 2016
Scanpix

16. juulil kell 20.00 toimub Tallinna Merepäevade raames Lennusadamas suur merelaulude galakontsert, kus kantakse ette rahva poolt armastatuimad merelaulud. Üheks populaarsemaks merelauluks osutus Enn Vetemaa ja Ülo Vinteri "Ei meelest läe mul iial", millele valmivad kontserdiks uued lauluread.

“Ei meelest läe mul iial” on lugu 1968. aastal linastunud filmist “Mehed ei nuta”, kus noor Jüri Makarov laulis purjepaadil Le Havrei kuumadest öödest. Seda, et laul on rahva südamesse jõudnud, kinnitavad ka juunis toimunud Eesti parima merelaulu hääletustulemused. Toona filmi jaoks loodud laulule piisas vaid ühest salmist, mistõttu jäi muusikapala ka nii napisõnaliseks.

Kuuldes, et laul on valitud Eesti populaarseimate merelaulude hulka, haaras vanameister Enn Vetemaa sulepea ning kirjutas laulule uue, täiendatud teksti. Laupäeval, pea 50 aastat hiljem, kuuleme Lauri Õunapuu esitluses lõpuks kogu tõde. “Mida paganat seal Le Havre’i sadamas ikkagi juhus, et need kuumad ööd iial meelest ei läe,” on Õunapuu tõe väljaselgitamisele lähemale jõudnud.
“Ei meelest läe mul iial” noore Jüri Makarovi esituses:

Merekultuuriaasta otsis juunis rahva abil Eesti populaarseimat merelaulu, millest kaksteist enim hääli saanud kantakse ette suurejoonelisel galakontserdil 16. juulil kell 20.00 Tallinna Merepäevadel Lennusadamas. Uued orkestri seaded loovad tunnustatud heliloojad Tauno Aints, Tomi Rahula ning Tõnis ja Tõnu Kõrvits. Esinevad Lenna Kuurmaa, Robert Linna, Kadri Voorand, Helen Lokuta, Lauri Õunapuu ja Priit Volmer koos Tallinna Kammerorkestriga, mida dirigeerib Risto Joost.

Kontserdist teevad otseülekande Vikerraadio ning ERR Menu portaal. Kontserdi jäädvustab ETV2 ning sellest valmib hiljem Eesti parimate merelaulude erisaade.

Kontserdikava:
Majakene mere ääres (Ü. Vinter / E. Vetemaa )
Mere pidu (V. Köster)
Tuulevaiksel ööl (J. Tätte)
Ei meelest läe mul iial (Ü. Vinter / E. Vetemaa)
Kihnu neiu (viis ja sõnad rahvalikud)
Tüdruk (A. Uustulnd)
Laev tõstis purjed (G. Ernesaks / E. Tammlaan)
Mõtisklus (filmist Vallatud kurvid, G. Podelski / H. Karmo)
Miki merehädas (Georg Malmstén / J. Remmelgas)
Abruka valss (S.Tuulik)
Jää jumalaga Mann (sõnad ja viis rahvalik)
Vana madrus (rahvalik / J.Tätte)

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.