"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Hiinas Chengdus avati Eesti kunstniku skulptuur (1)
08. oktoober 2019

Septembri keskel avati Hiinas, Tallinna sõpruslinnas Chengdus Eesti skulptori Tiiu Kirsipuu kavandatud skulptuur "Tallinn-Chengdu".

Chengdu linn tellis oma arvukatelt sõpruslinnadelt skulptuurid, et nendega oma uut ja suurt valmivat parki kaunistada. Tallinna linn tegi ettepaneku osaleda konkursil skulptor Tiiu Kirsipuul, kelle töö osutus valituks.

Tallinna abilinapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on Tiiu Kirsipuu skulptuur üks esimesi teoseid, mis GuiXi ökoloogiaparki Tianfu rohealal paigaldati. “14 miljoni elanikuga Chengdu ja üle 400 000 elanikuga Tallinna linnakaarte kujutav skulptuur väljendab linnadevahelisi sõbralikke suhteid. Skaalad võivad ju olla erinevad, kuid teemad, mis linna ja linnaelanikku puudutavad, on paljuski samad,” lisas abilinnapea.

Skulptor Tiiu Kirsipuu sõnul käisid teoseid kavandavad skulptorid 2018. aasta aprillis Chengdus, et tutvuda kohalike olude ja kavandatavate tööde teostusvõimalustega. “Sama aasta augustis saatsin Hiina oma töö 3D mudeli, mille järgi hiinlased selle valmis tegid. Skulptuur on 6 meetrit kõrge, valmistatud metallist – kahel roostevabast terasest poolkaarel on kahe linna kaardid,” lisas skulptor.

38 skulptori tööst valis Chengdu välja 21, mis leiavad esmajärjekorras koha Tianfu rohealal Junchengi järve ääres, GuiXi ökoloogiapargis, Zhonghe, Jiangjia Yiyuan ja Yushi märgaladel.

GuiXi ökoloogiapark, kus uued skulptuurid asuvad, on osa Chengdu linna kavandatavast maailma pikimast Tianfu rohealade süsteemist. Tulevikus saab sellest kolmetasandiline rohealade süsteem, mis hõlmab 1920 kilomeetrit ning kõiki piirkondi, linnaosasid ning kogukondasid.

Chengdu järgib Londoni, Singapuri ja Jaapani linnade eeskuju – linnakeskkonda on loodud parke ja rohealasid, mis ühendavad mägesid, jõgesid ja teisi looduslikke keskkondi.

 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meister
8. okt. 2019 16:03
Oleks võinud ikka skulptuur olla, mitte sihuke kehvake krt-teab-mis.