"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA FOTOD! Kaarli Kooli juurdeehitus sai õnnistuse (0)
24. september 2020

"Kooli juurdeehituse valmimisega on täitunud märkimisväärne osa meie suurest unistusest,“ ütles Kaarli kooli pidaja, EELK Tallinna Toompea Kaarli koguduse õpetaja Jaak Aus.

Vaata galeriid (87)

 

Täna, 24. septembril oli Kaarli Koolis tähtis päev – EELK peapiiskop Urmas Viilma õnnistas Kaarli Kooli maja juurdeehituse, kus sellel õppeaastal alustas kooliteed juba 8. klassi.

Koolimaja juurdeehitusega alustati 2019. aasta juunis. Olemasolevale koolimajale ehitati peale kaks korrust. Juurdeehitusega lisandus neli klassiruumi, raamatukogu, nõupidamiste ruum, tööruumid õpetajatele, tugispetsialistidele ja juhtkonnale.

Projekti tegi Sammas arhitektuuribüroo, ehitustöid teostas Industriaalehitus ja omaniku-järelvalve telliti Kattero Group OÜ-lt.

Kaarli kooli teeb unikaalseks kogukonnakeskne lähenemine

Kaarli kooli direktor Signe Ausi sõnul on nende kooli olulisemateks väärtusteks peale kristliku maailmavaate ka kooli väiksus, mistõttu moodustab kooli kogukond ühise pere, kõik tunnevad kõiki. “Kristlik maailmavaade on põimitud igale poole meie tegevusse loomulikul moel. Väikse koolina oleme üks kogukond. Kõik, nii lapsed, lapsevanemad kui kogudus toimetavad ühise eesmärgi nimel. Kaasame kõiki osapooli ja enamasti on kõik suure rõõmuga huvitatud kaasa löömast,“ ütles Aus.

Kaarli koolis on olulisel kohal nii reaal-kui humanitaarteaduslik pool. Olulisel kohal on ka praktiline uurimine ning erinevate ainete lõimimine. “Proovime lisaks teadmistele leida ka kogemust ja keskkonda. Teeme palju õppekäike, proovime käia kohapeal, et katsuda ja uurida seda, mida õpime,“ lisas Aus.

“Kohe alguses leppisime kokku põhimõttes, et tahame olla väike kool. Me ei mõtle eelkõige väikeklasse, vaid seda, et meid pole palju ja kõik tunnevad üksteist. Kõik õpetajad tunnevad kõiki lapsi ja vastupidi, et poleks anonüümsust ja tunneksime end ühise perena, see on meile väga oluline,“ lisas Aus, et majanduslikult on küll kooli väiksena hoidmine väljakutsuvam, kuid väärtuskasvatuse ja koduse õhkkonna loomise seisukohalt ülioluline.

Linn toetab mitmekesist haridust

Kooli õnnistamisel oli kohal ka linnapea Mihhail Kõlvart, kelle sõnul peab haridus olema mitmekesine. “Ajalooliselt teame, et kristlus lõi Euroopa kultuuri vundamendi ja Luteri kirik tõi meile nii eestikeelse jumalateenistuse kui ka hariduse. Seda ei tohi unustada, kuna see vundament on meie jaoks aktuaalne ka täna,“ ütles Kõlvart.

“Linn on otsustanud kristlikke koole toetada ja mul on hea meel, et meil oli võimalus Kaarli kooli uut hoonet ja uue hoone renoveerimist toetada ning just sellisel viisil, et see annaks võimalusi haridust saada ka erivajadustega lastele. Haridus peab olema mitmekesine, haridust tuleb toetada ja haridus on Tallinna linna jaoks prioriteet,“ lisas Kõlvart.

Peapiiskop Urmas Viilma sõnul on oluline, et linnas oleksid olemas ka kristlikud koolid, sest munitsipaalkoolis ei saa usuõpetust sellisel kujul anda. “Kuna meie koolisüsteem on Eestis nii üles ehitatud, et usualaseid teadmisi, isegi võrdlevaid teadmisi tavakoolides antakse väga üksikutes kohtades, aga meil on terve rida lapsevanemaid, kes sooviksid, et nende lapsed saaksid selles valdkonnas pisut enam tarkust juurde, siis on oluline, et oleks olemas ka kristlikud koolid,“ ütles Viilma.

“Ma arvan, et meie Eesti koolid, ükskõik, kus nad asuvad, on iseenesest väga head, aga konkreetselt siin koolis või ka teistes kristlikes koolides antakse lisaks konkreetse konfessiooni usuõpetust ja see on selline asi, mida ühestki teisest munitsipaalkoolist pole võimalik sellisel kujul saada,“ lisas Viilma.

Kool sündis Kaarli kogudusest

1918–1940 aastatel tegutses Kaarli Eragümnaasium, mida pidas üleval Tallinna Kaarli kogudus.

Kaarli Kool alustas 1995. aastal lasteaiana, mil Kaarli koguduse juures (esialgu kolmel korral nädalas) alustas kooskäimist kooliks ettevalmistav rühm. Lasteaed sai esimese koolitusloa 1998. aastal.

2013. aasta juunis andis Haridus- ja Teadusministeerium välja koolitusloa Kaarli Koolile, mis nüüdseks hõlmab nii lasteaeda kui ka põhikooli. Sama aasta 1. septembril alustasid kooliteed ka esimesed 20 õpilast. Täna õpib Kaarli Kooli lasteaia viies erinevas rühmas kokku 70 last ja kooli 8 klassis kokku 158 õpilast.

Kaarli Kool on loodud perekondadele, kes peavad oluliseks kristlikku maailmavaadet ja lähtuvad oma kasvatuspõhimõtetes kristlikust väärtussüsteemist koguduslikust kuuluvusest sõltumata.

Kooli missiooniks on toetada lapse arengut lähtuvalt tema ealistest iseärasustest ja arvestades tema individuaalsust, tehes seda tihedas koostöös koduga. Soovitakse luua arendav ja turvaline keskkond uute teadmiste ja oskuste omandamiseks, mis kujundaks noore inimese elutervet suhet teda ümbritseva ja iseendaga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.