"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Keeleõpe. Tallinna ülikool pakub õpetajatele 50 tasuta koolitust (0)
16. märts 2024
Praegune huvi eesootavate koolituste vastu on olnud suur. Mõned vabad kohad veel on. Kuvatõmmis

Tallinna ülikoolis hakkab tööle eesti keele õpetamise ja valupunktidega seotud uurimismiskeskus. Lisaks pakutakse tasuta koolitusi õpetajatele, keda ootavad uuest õppeaastast ees väljakutsed õpetada eesti keeles segaklasse.

Eestikeelsele õppele üleminek hariduses on toonud esile vajaduse viia ka eesti keele õppimise ja õpetamise metoodika uuele tasemele. Seega tuli Tallinna ülikoolis sel nädalal kokku keskus, mis esialgu ühendab kümme selle valdkonna aktiivsemat tegijat, lingvistid, haridusteadlased jt, kes on suurel määral panustamas eesti keele uuringutesse.

“Kõige tähtsam eesmärk on, et meid kui uurijaid ja õpetajaid oleks rohkem. Meie plaan on selline, et me soovime teha esiteks teadustööd, loodame, et meie vastava teema artiklid saavad tavapäraseks, ilmuvad regulaarselt nii Eesti kui ka välismaa teadusajakirjades, aga teisalt, et me töötaksime välja ka praktilisi rakendusi, näiteks uusi koolitusi, mis abistaksid õpetajaid, töötaksime välja keeleoskuse hindamisvahendeid ja miks mitte ka õppematerjale,” ütles Tallinna ülikooli eesti keele professor Reili Argus.

Juba sel kevadel toimub Tallinna ülikoolis kümme õpetajatele mõeldud tasuta koolitust. Kõigile haridustöötajaile kokku pakub ülikool järgneva poole aasta jooksul 50 koolitust. Koolituste eesmärk on aidata valmistuda eestikeelsele õppele üleminekuks. Näiteks on lühemaid seminare, mis tutvustavad meetodeid, kuidas õpetada efektiivselt segaklassides. Uuest õppeaastast puudutab see ka paljusid eesti koolide õpetajaid. Samuti on klassikalisemaid ja põhjalikumaid keeleõppekoolitusi, kus juba heal tasemel eesti keele oskusega õpetajad saavad oma oskusi veel lihvida.

“Sellised eesti keele kursused, mis aitavad õpetajal toime tulla eestikeelses tunnis, et alustades sellest, kuidas tundi alustada, lapsed rühmadesse jagada jne ehk niisugune keel, mida õpetajal tunnis vaja on. Need on niisugused õpetajatele mõeldud keelekursused,” ütles Tallinna ülikooli eesti keele kui teise keele didaktika nooremlektor Kristiina Bernhardt.

Praegune huvi eesootavate koolituste vastu on olnud suur. Mõned vabad kohad veel on, kuid juba kavandatakse sügiseks lisakoolitusi.

Rohkem infot leiab Tallinna ülikooli kodulehelt nii humanitaar- kui ka haridusteaduste instituudi sektsioonist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.