"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA FOTOD! Lasnamäel avati näitus kunagise lennuvälja ajaloost (0)
10. juuni 2021
Foto: Ilja Matusihis

“Esimene lennuk maandus Lasnamäele juba 1913. aastal, kuid eriti märkimisväärne oli lennuvälja areng iseseisva Eesti kahe kümnendi jooksul,” märkis Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet. “Sel ajal valmis suur linnak, mille mõned hooned on säilinud tänaseni. Siin koolitati välja kümneid lennundusspetsialiste ning konstrueeriti Eesti oma lennukeid.”

Vaata galeriid (20)

Sveti sõnul on tänaseks paljud unustanud ja uus põlvkond lausa pole kuulnudki, et siin asus väga tähtis objekt – Tallinna ainuke lennuväli.

Eesti Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill ütles, et viimased lennukid tõusid Lasnamäe lennuväljalt õhku kusagil 1970. aastate alguses. “Kui linnaosa vanem tuli jutuga, et võiks Sõjamuuseumiga koostöös sellise näituse avada, siis me ei mõelnud pikalt, see idee tundus meilegi väga põnevana,” lausus ta.

Lasnamäe on enamat, kui nõukaaegsed paneelelamud, sellel paigal on oma ajalugu, ja et linlased teaksid, kus nad elavad või töötavad, hakkas linnaosavalitsus erinevaid paiku linlastele tutvustama

Esimene lennuk maandus Lasnamäele juba 1913. aastal. Iseseisva Eesti kahe kümnendi jooksul valmis suur linnak, mille mõned hooneid on säilinud tänaseni. 

Näitust uudistama jäänud Lasnamäe elanik Zojale tuli üllatusena, et tema kodu naabruses oli kunagi lennuväli. „See on tõesti imetlusväärne,“ lausus naine

Pop-up näitus Lasnamäe lennuvälja ajaloost Lasnamäe kaubanduskeskuses toob muuseumi linnaruumis sinna, kus inimesed igapäevaselt liiguvad.

Näitusel näeb arhiivifotosid ja saab teadmisi linnaosa 20. sajandi ajaloo ühe olulisema objekti kohta.

Tegevust leidub ka kõige väiksematele ajaloohuvilistele. Näitus Lasnamäe Centrumis jääb avatuks juuni lõpuni. Suve jooksul liigub näitus edasi veel mitmesse Lasnamäe kaubanduskeskusse.

Eesti Sõjamuuseumi ja Lasnamäe muuseum avasid täna koostöös valminud näituse “Lasnamäe lennuväli”, kus näeb arhiivifotosid ja saab teadmisi linnaosa 20. sajandi ajaloo ühe olulisema objekti kohta.

Näitus Lasnamäe Centrumis jääb avatuks juuni lõpuni. Suve jooksul liigub näitus edasi veel mitmesse Lasnamäe kaubanduskeskusse.

Lasnamäe muuseum on linnaosavalitsuse algatatud projekt, mille käigus saavad linnaosa elanikud ja sõbrad tutvuda Lasnamäe ajalooga.

Eesti Sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum on kaitseministeeriumi haldusalas tegutsev teemamuuseum, mis tegeleb Eesti ja eestlaste osalusel toimunud sõdade ajaloo uurimise, kogumise, säilitamise ja tutvustamisega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.