"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
eesti teadlased koroona vastu Kassari lahe vetikad pärsivad koroonaviirust (0)
24. september 2021

“Meie projekti tulemusel on selgunud, et me saame tõesti Eesti loodusest eraldada sellise loodusliku aine, mis aitab koroonaviiruse vastu. Muidugi vastamata küsimus on praegu see, mis me selle ainega peale hakkama. Me ei tea, millisesse tootesse see sobib ja kas see jõuab tarbijateni. See saab olema meie edasine töö,” kirjeldas Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi vanemteadur Indrek Reile.

Meie kohalikud bioloogid ja keemikud avastasid, et Kassari lahe põhjas kasvavatest vetikatest eraldanud suhkur on võimeline pärssima koroonaviirust.

Ehitusinsenerid on välja töötamas erinevaid ventilatsiooni lahendusi nii et tulevikus saaks ka pandeemia ajal avalikes siseruumides turvaliselt viibida.

“Kui me tahame täielikku kindlust, siis läheme haiglaventilatsiooni lahenduste juurde, aga need on tavahoonete jaoks liiga rasked. Meie otsimegi sellist lahendust, millega saaks parandada praeguseid tavahooneid. Muuta neid piisavalt turvaliseks nii, et see nakatumiste määr oleks ruumis madal ja kontrolli all,” sõnas Tallinna Tehnikaülikooli hoonete energiatõhususe ja sisekliima professor Jarek Kurnitski.

Masinõppe insenerid on juba välja arendanud targa versiooni pakirobotist, mis oleks võimeline haiglahoonete sees kiirelt transportima ravimeid. “Erinevalt pakirobotist on ta mõeldud opereerima hästi rahvarohkes keskkonnas. Kui inimesed lähedal liiguvad, siis ta ei jää seisma, sest peab ravimid ju õigeks ajaks kohale viima. Pakirobot sõidab tänaval, aga meie robot oskab kasutada ise ka lifte, avada ise uksi ja kasutada turvasüsteeme,” sõnas Tallinna Tehnikaülikooli masinaõppe insener Martin Rebane.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.