"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Tänavuse Bergamo filmifestivali fookuses on Priit ja Olga Pärna looming (0)
25. märts 2022
Priit Pärn ja Olga Pärn. Foto: Märt-Rudolf Pärn


26. märtsil Itaalias algava Bergamo filmifestivali fookuses on tänavu Eesti animatsioon, täpsemalt Priit ja Olga Pärna looming. Lisaks ulatuslikule filmiretrospektiivile on samaaegselt avatud nende näitus „Müstika ja maagia vahel”, samuti toimub Pärnade meistriklass.

Bergamos linastub Pärnadelt kokku 19 filmi, nende hulgas Priit Pärna maailmakuulsad „Eine murul” ja „Hotell E”. Pärnade koostöös valminud filmidest võiks esile tõsta „Elu ilma Gabriella Ferrita” ja „Lendurid koduteel”.

„Müstika ja maagia vahel” ekspositsiooni valisid korraldajad filmikaadrite väljatrükke kolmest Pärnade ühistööst ning filmist „Hotell E”, samuti illustratsioonid kaheksale raamatule. „Itaallastele meeldisid eriti kilplased – valikus on nii minu globaliseeruvad kilplased kui ka lihtsalt traditsioonilised kilplased,” selgitab Priit Pärn. Näitusel jookseb nonstopina Guillaume Calopi ja Tamaki Okamoto dokumentaalfilm „Priit Pärn in Tallinn”.

Priit ja Olga Pärna meistriklassis tuleb korraldajate soovil eraldi juttu Pärnade praegu käsilolevast filmist „Luna Rossa”, on ju sellel mitmeidki seoseid Itaaliaga. „Kutse Bergamo festivalile on meile suur au, lisaks sellele ka praktiline kasu – saame „Luna Rossa” jaoks just meile sobivaid linnavaateid üles noppida,” sõnab Olga Pärn.

Bergamo rahvusvaheline filmifestival haarab kõiki filmiliike, pakkudes üheksa festivalipäeva jooksul lisaks kahele võistluskavale ka mitmeid eriprogramme, mis võimaldavad süveneda erinevate filmitegijate loomingusse. Nii saab seekord lisaks Pärnadele tutvuda Danis Tanovići loominguga, varasematest retrospektiividest nimetagem Jan Švankmajeri oma.

Animatsioon on tänavu 40. korda toimuval Bergamo festivalil lisaks Pärnadele esindatud veel mitmegi üritusega. Nii musitseerivad Donizetti muusikaakadeemia tudengid maailma nukufilmi legendi Władysław Starewiczi loomingu festivalilinastusel. Festivali lõpetab aga maailma joonisfilmi teerajaja Émile Cohli filmiprogramm. „Heas seltskonnas on ikka mõnus olla,” tõdeb Priit Pärn.

Animafilm „Luna Rossa“ valmib stuudios Eesti Joonisfilm koostöös stuudioga Miyu Productions (Prantsusmaa). Eesti poolt toetavad filmi tootmist Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital. Nii tehnoloogiliselt kui sisult animamaailmas uuenduslik „Luna Rossa” jõuab vaatajateni järgmisel aastal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.