"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Kunstiakadeemia populaarseimad õppekavad on graafiline disain, tööstus- ja digitootedisain, moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain (0)
30. juuni 2022
Foto Scanpix

Vabades kunstides tegi hüppelise kasvu aga stsenograafia, kuhu laekus avaldusi pea kaks korda rohkem. Kokku esitati kunstiakadeemiasse tänavu 944 sisseastumisavaldust.  

“See, et igal aastal pürib EKAsse ligi tuhandepealine inimhulk, osutab Eesti ühiskonna küpsusele, äratundmisele, et kunsti, disaini ja arhitektuuri ning nendega tegelemist väärtustatakse. Meie omalt poolt püüame anda läbi konkursisõela sissesaanud õnnelikele parima võimaliku hariduse,” ütles EKA rektor Mart Kalm.

Bakalaureuseastmes on jätkuvalt nii suurima avalduste arvu kui kõrgeima konkursiga õppekava graafiline disain, kuhu tänavu laekus 87 avaldust ning ühele õppekohale konkureerib keskmiselt 7,3 huvilist. Avalduste arvult on populaarsuselt teisel kohal õppekavad moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain ning tööstus- ja digitootedisain, kummalgi 66 avaldust. Konkursside poolest on aga teisel kohal hoopis animatsioon ehk 5,6 inimest kohale ja kolmandal sisearhitektuur ehk 4,7 inimest kohale.

Suurimad avalduste arvu kasvatajad esimeses kõrgharidusastmes olid tänavu stsenograafia ja avalduste arvu kasv möödunud aastaga võrreldes on 53 protsenti, tööstus- ja digitootedisain, avalduste arvu kasv 30 protsenti ja sisearhitektuur,  avalduste arvu kasv 19 protsenti. Võrreldes mullusega kukkus avalduste arv kõige enam tasulisel sessioonõppekaval disain ja innovatsioon, kuid seal ühte erialasuunda – moedisaini korraldust – tänavu ei avata.

Magistritasemel sel aastal õppekohti ja -kavu vähendati, vastu ei võeta ingliskeelsele disain ja rakenduskunst ning eestikeelsele tootedisaini õppekavale. Suurima avalduste arvuga on ingliskeelsed õppekavad: interaktsioonidisain – 54 avaldust, graafiline disain 44 avaldust ja animatsioon 33 avaldust. Kokku laekus EKA rahvusvahelistele õppekavadele tänavu 194 sisseastumisavaldust 62-st riigist üle maailma. 

Doktoriõpe näitab väikest kasvu – seekord esitati 1 avaldus rohkem. Suurim konkurss on doktoriõppekavale kunst ja disain, kuhu esitati 28 avaldust ning ühele riigieelarvelisele kohale kandideerib seega 14 huvilist.

Sisseastumiseksamid kandidaatidele kestavad 5. juulini ja vastuvõtu tulemused selguvad 8. juulil

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.