"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Esimesed okupatsioonisümboliga hauatähised asendatakse neutraalsega   (2)
12. jaanuar 2023
Pilt on illustratiivne. Foto: Scanpix

Eesti Sõjamuuseum ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus alustasid neljapäeval esimeste sõjahaudadel olevate okupatsioonisümbolitega mälestusmärkide asendamist neutraalsetega, vahendab BNS.

Puhta vormiga hauatähis, millel tekst “Teise maailmasõja ohvrid“, tõstab fookusesse hukkunute mälestuse jäädvustamise, teatas sõjamuuseumi pressiesindaja.

“Eesti valitsus on otsustanud eemaldada Eesti avalikust ruumist okupatsioonisümbolid. Meie eesmärk on, et kõik Teises maailmasõjas hukkunute puhkepaigad oleksid märgitud lugupidavalt ja väärikalt ning samas, et hauakohti ei kasutataks sõja- või muus propagandas,“ ütles sõjamuuseumi direktor Hellar Lill.

Sõjahaudadele paigutatava hauatähise väljatöötamiseks pöördus Riigikantselei Eesti Kunstiakadeemia (EKA) poole ning 2022. aasta suvel loodi lahenduse leidmiseks ekspertkomisjon. Neutraalse hauatähise kavandi vormistas EKA õppejõud professor Kirke Kangro.

Kirke Kangro sõnul oli seatud ülesanne üksjagu keeruline, kuivõrd uus hauatähis pidi olema neutraalne, samas väärikas, et tähistada sõjahaudu, kuhu on maetud kümneid või kohati ka sadu Teise maailmasõja ohvreid.

“Selles keerulises olukorras oli tänuväärne, et pöörduti kunstiakadeemia ja ekspertide poole. Pakkusime välja mitmeid lahendusi ja võimalusi hauamonumentide raamistamiseks, konkreetne asendatav tähis oli lõpuks see, mis tuli vormistada. Töörühm töötas läbi suure hulga tähelepanu vajavaid tingimusi, arvestades võimalikult paljude erinevate nüanssidega –  alustades keskkonnast ning lõpetades kultuuriliste taustateadmistega,“ rääkis Kangro.

Esimeses etapis saavad neutraalse hauatähise kuus sõjahauda, millel hetkel on okupatsioonisümboliga mälestusmärk: kaks hauatähist Lüganuse vallas, kaks Narva-Jõesuus, üks Jõhvis ja üks Kohtla-Järvel.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

mõeldi välja superäri ja poliitiline profiit
14. jaan. 2023 01:24
hakkame vahetama minu raha eest - viisnurgad maha ja uus plaat asemele? Kas olete pooletoobised ? kui võtate maha , siis likvideeritegi järjekorras ja mingit uuendamist ei ole. MATSIKARI - leidsid teenistuse ja muudkui valimiste eel - et saaks segaselt oma valimiste rahasid pesta. Huvitav , miks Riigikogulased oma Katuseraha sinna fondi ei suunanud ?! Ahned , raisk!
Arvamus
13. jaan. 2023 17:09
Kas te pole mõelnud, et juba tavaline puuristki on meil okupatsioonisümbol, tõsi küll palju varasemast ajast, kui algas lõuna poolt tulnud germaani vallutajate poolt meie rahva võrdsustamine teiste põllumajandusloomadega nagu hobune, härg jne. Sest kõik see toimus just seda sama risti kummardanud rahvaste poolt. Ning alles venelased, küll samuti ristirahvas, ainul vähemalt endi arvates seda õiget risti usku, jõudsid selleni, et meid endile võrdse rahvana tunnustada ja põllumajanduslooma seisusest vabastada ja isegi oma ülikoolidesse lubada, samal ajal, kui balti parunivõsudest kubiseva Tartu ülikooli uksed meile veel endiselt suletuks jäid. Aga nagu öeldakse valel on lühikesed jalad nagu nende valede sepitsejate ajaloolisel mälulgi.