"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Piiranguteaegne distantsõpe kasvatas laste seas koolikiusamist ja kahandas sotsiaalseid oskusi (0)
17. jaanuar 2023

„Kiusajad väljendavad teisi kahjustaval moel oma seesmisi ebakindlusi ja muret. Lisaks kiusatakse kaaslasi ka igavusest,“ nentis SA Kiusamisvaba Kool tegevjuht Ingi Mihkelsoo.

Pika distantsõppe tulemust olevat koolide hinnangul näha ka laste omavahelises läbisaamises, kus sotsiaalsed oskused on vahepeal justkui kadunud.

„Kindlasti on juurde tulnud neid olukordi, kus lastel tekib internetimaailmas konflikte. Nende lahendamine on teinekord päris keeruline, sest see on varjatum,“ rääkis Tallinna Südalinnakooli esimese astme õppealajuhataja Kerttu Mölder-Jevdokimov. „Lahenduste leidmine on keeruline ka seepärast, et tihtipeale pole sellised asjad seotud ainuüksi meie kooli õpilastega.“

Sihtasutuse Kiusamisvaba Kool tegevjuht Ingi Mihkelsoo nentis samuti, et koroonaaeg on kiusamist juurde toonud. „Kiusajad väljendavad teisi kahjustaval moel oma seesmisi ebakindlusi ja muret. Lisaks kiusatakse kaaslasi kahjuks ka igavusest,” lausus ta.

PISA 2015. aasta õpilaste rahulolu-uuringu andmetel on iga viies 15-aastane õpilane Eestis kiusamise ohver. Mõnes koolis või kooliastmes võib ohvriks langeda lausa iga viies laps. SA Kiusamisvaba Kool on tegelenud aastate jooksul läbi KiVa programmi kiusamise ennetamisega koolides.

„KiVa on selline imeline viis mitte ainult kiusamist ära hoida, vaid ka laiemalt laste sotsiaal-emotsionaalseid pädevusi toetada. Lapsed saavad tuge iseenese minapildi kujunemisel oma tunnetest aru saada,“ rääkis Mihkelsoo.

Tallinnas on KiVa kiusuennetusprogrammiga liitunud 19 munitsipaalkooli ning 6 erakooli. Nüüd Tallinna linn SA-le Kiusamisvaba Kool 80 000 eurot, et kooliõpilaste elu saaks täielikult kiusamisest vabaks.

„Pole saladuseks, et võime oma haridussüsteemis akadeemiliste tulemuste üle äärmiselt uhked olla. Seda ka ülejäänud maailma kontekstis,“ möönis Tallinna Linnvaolikogu esimees Jevgeni Ossinovski. Teised lood on tema sõnul paraku selles osas, mis puudutab koolirõõmu ja seda, kui suure heameelega lapsed kooli lähevad. „Selles vallas on kahtlemata väljakutseid,“ kinnitas ta. Kiusamisvaba kooli programm on Ossinovski sõnul väga tõhus viis selleks, kuidas praegust olukorda parandada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.