"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Noorte laulu- ja tantsupeol kasutatakse viipekeele- ja kirjeldustõlget (0)
19. juuni 2023
Pilt on illustratiivne. Albert Truuväärt

XIII noorte laulu- ja tantsupidu jõuab kirjeldus- ja viipekeeletõlkide vahendusel ka nägemis- ja kuulmispuudega inimesteni. Lisaks on mõeldud ka muudele võimalustele, et muuta noortepidu ligipääsetavamaks nii publikule kui ka esinejatele.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juht Margus Toomla kinnitas, et korraldajate soov on pakkuda noortepeo elamust võimalikult laiale ringile pealtvaatajatele. “Oleme otsinud võimalusi, kuidas sellise mastaabi massiürituse puhul erivajadustega inimeste noortepeokogemus paremaks muuta ja kaardistanud varasemate aastate tegevusi,” rääkis ta.

Tänavuse noortepeo ligipääsetavuse toimkonna juht Aet Urbas lisas omalt poolt, et varasematest aastatest on juba võtta valdkondade eksperte, kellega on hea koostööd jätkata. „Näiteks kirjeldustõlke osas pöördusin Piret Ausi poole, kes oli ka 2019. aastal toimunud tantsupeo kirjeldustõlke eestvedajaks. Kokkuvõttes olen suhelnud paljude erivajadustega inimeste ning nende organisatsioonidega. Üks suur koostööpartner on Eesti Puuetega Inimeste Koda, kes on andnud kasulikku infot, millist abi erivajadustega inimesed peo nautimiseks vajaks.”

30. juunil kell 15.00 algaval tantsupeo peaproov-etendusel “Sillad”  kohapealne kirjeldustõlge. Lisaks on soovijatele saadaval taktiilsed tantsupeo joonised ja kava.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus on eraldanud peaproov-etendusele umbes 900 tasuta kutset, mille väljajagamise eest hoolitseb Eesti Puuetega Inimeste Koda.

Kõikidel tantsupeo etendustel on eraldi platvorm ratastoolis külalise ja tema saatjale. Teisi liikumisabivahendeid kasutavad inimesed, kes saavad istuda tavalisel istmel, kuid kelle abivahend ei mahu pingirea vahele ära, saavad saatjal või vabatahtlikul lasta see viia staadionil asuvasse hoidlasse.

2. juulil toimuval laulupeoks “Püha on maa” rajatakse spetsiaalne sektor A7 laululava ette tuletorni vahetusse lähedusse. Sektor on mõeldud liikumispuudega külalistele ja nende saatjatele ning ka vaegkuuljatele ja kurtidele, sest samas alas toimub ka kohapealne eesti viipekeele tõlge laulupeo lauludele, mida teostavad viipekeeletõlgid Viipekeeletõlgid OÜ-st. Lisaks saavad sellesse sektorisse pääsme soetada ka need puudega isiku kaardi omanikud, kes vajavad saatja olemasolu, näiteks vaegnägijad ja ratastooli või muud puuet korrigeerivat liikumisabivahendit kasutavad inimesed.

Intellektipuudega külalistele on koostatud väikesed kogumikud laulupeo laulude lihtsas keeles tekstidega. See tähendab, et laulu teksti alla on eraldi trükitud väike lihtsas keeles kokkuvõte. Neid saab infotelkidest, mis asuvad lauluväljakul Mere värava ja Oru värava juures.

“Tantsupeo ratastooliplatvormile ja lauluväljaku erisektorisse pileti soetamiseks tuleb võtta ühendust Piletileviga aadressil laulupidu@piletilevi.ee,” rääkis Aet Urbas, “Nendesse aladesse on pileti hind 8 eurot ning saatja pääseb peole tasuta, kuid pilet peab mõlemal inimese olemas olema. Lisaks on vajalik kehtiv puudega isiku kaart.”

Tavakohaselt on laulu- kui tantsupeole võimalik puudega isiku kaardi omanikul soetada sooduspileteid sarnastel alustel teiste soodustatud isikutega. “Soovitame kindlasti mitte jätta piletiostu viimasele hetkele, piletiinfo leiab nii XIII noorte laulu- ja tantsupeo kui ka Piletilevi kodulehelt.”

Vabaduse väljakul 1. juulil toimuv rahvamuusikapidu “Päriselt” on kõikidele pealtvaatajatele tasuta.

Pealtvaatajate kõrval tuleb Urbase sõnul mõelda ka esinejatele. „Tantsupeol osalevad ka erivajadustega lapsed ja nendega on samuti kaasas vabatahtlikud saatjad. Meil on osalemas autistlikke õpilasi, kes on head esinejad, aga vajavad  proovides harjutusväljakul ja peo ajal kõrvaltuge.” Urbas avaldab heameelt, et ligipääsetavuse mõiste on muutunud avaramaks ja üha rohkem osatakse erivajadustega inimesi kaasata.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juhataja Margus Toomla sõnul on pidu võimalik jälgida ka teleri vahendusel. “Neile, kes otsustavad selle valiku kasuks, on meil häid uudiseid Eesti Rahvushinghäälingult. Nimelt teeb ETV 1. juulil algusega kell 18.45 tantsupeo etendusest otseülekande, kus pakutakse soovijatele kirjeldustõlget. Selleks tuleb ülekande ajal sisse lülitada vaegnägijate helikanal. Ja  laulupidu läheb viipekeele tõlgiga eetrisse 2. juulil kell 14 ETV2 kanalil. Lisaks on laulupeo kontserdil ka subtiitrid, mille saab lisada televiisori seadetest,” vahendas Toomla sõnumeid rahvusringhäälingult.

“Kindlasti soovitame hoida silm peal leheküljel 2023.laulupidu.ee, kus ülevalt ratastooli märgi alt leiab eraldi ligipääsetavuse lehekülje. Sealt leiab põhjalikuma info, lauluväljaku plaani, mõlema peo kava ja muu kasuliku info,” lisas Aet Urbas. “Samuti tuleks enne pidu tutvuda liiklus- ja parkimiskorraldusega. Selleks on abiks Tallinna linna koduleht www.tallinn.ee ja Ühisteenuste veeb www.parkimine.ee.”

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Tantsupeo etendus „Sillad“ 30. juunil ja 1. juulil, rahvamuusikapidu „Päriselt“ 1. juulil. Rongkäik ja laulupidu „Püha on maa“ toimub 2. juulil. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ning XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.