"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linnavolikogu toetab Kopli vabatahtliku päästekomando loomist (0)
21. märts 2024
Eesmärk on tagada päästetöö baasteenuse võimekus alates 2024. aasta aprillist. Pressifoto

Tallinna linnavolikogu võttis vastu otsuse, millega toetab Kopli vabatahtliku päästekomando loomist. Otsuse eelnõu kohaselt otsustati Tallinna linna osalemine asutajaliikmena Mittetulundusühingu Tallinna Vabatahtlik Pääste asutamisel ning kiideti heaks asutatava mittetulundusühingu põhikirja projekt ja asutamisel määratav juhatuse liige.

Tallinna linnavolikogu aseesimees Marek Jürgenson sõnas, et paraku ei leidnud riik võimalusi päästevõimekuse säilitamiseks linnaosas, kus elab üle 60 000 inimese. “Ressursside puudujääk nii olulises valdkonnas on selge hoiatussignaal, et riik ei saa oma kohustustega tegelikult hakkama. Kohalik omavalitsus peab siinkohal sekkuma ja ise astuma samme tagamaks elanike kiire ja asjakohane abi hädaolukordades,“ rääkis Jürgenson ning lisas, et linlaste turvatunde tagamiseks ja elukeskkonna ohutuse parendamiseks asutatakse Mittetulundusühing Tallinna Vabatahtlik Pääste, et tagada päästeametile pandud ülesannete täitmise toetamine Tallinna linnas, eelkõige Põhja-Tallinnas.

„Kohaliku päästekomando olemasolu võimaldab kiiret reageerimist tulekahjudele, õnnetustele ja muudele hädaolukordadele, mis võib päästa elusid ja vara, samuti suurendab see turvatunnet kogukonnas ja aitab ennetada õnnetusi,“ ütles aseesimees ning lisas, et on muidugi äärmiselt kahetsusväärne, et riigi kokkuhoiupoliitika jätab inimesed kiire abita ja seab sellega otseselt ohtu inimelud.

Tallinna Linnavolikogu otsus annab Tallinna linnale rohelise tule asutada mittetulundusühing Tallinna Vabatahtlik Pääste koos MTÜ-ga Tallinna Vabatahtlike Päästjate Keskus, mille on asutanud ühiselt mittetulundusühingud Vabatahtlik Reservpäästerühm, Tallinna Tuletõrjeühing ja Lilleküla Vabatahtlik Pääste. Linn soovib osaleda päästetegevuse toetamise korraldamises mittetulundusühingu kaudu, kuna vabatahtlikel üksi ei ole vajalikke ressursse päästevõimekuse tagamiseks kavandatavas ulatuses. Eesmärk on tagada päästetöö baasteenuse võimekus alates 2024. aasta aprillist. See  tähendab ööpäevaringset suitsusukeldumise võimekusega päästemeeskonna reageerimist Kopli komando hoonest ning väljasõiduvalmidust ajaga kuni 60 sekundit. Lisaks sellele tagab Tallinna Vabatahtlik Pääste suurõnnetuste korral kiirema ja tõhusama tegutsemise, võimaldades operatiivsemat reageerimist ja ressursside paremat kaasamist. Muud teenused või võimekused võivad lisanduda aja jooksul, sealhulgas ennetustöö ja merepääste. MTÜ Tallinna Vabatahtlik Pääste sõlmib päästeametiga lepingu pääste- ja ennetustööl osalevate vabatahtlike päästjate tegevuse korraldamiseks. Päästeamet tagab ka varustuse ja väljaõppe.

MTÜ Tallinna Vabatahtlik Pääste tegevust on kavas rahastada sihtfinantseerimise ja projektipõhise finantseerimise kaudu. Linn kavatseb toetada ühingu tegevust, sõlmides tegevustoetuse lepingu linnaeelarves ettenähtud vahendite piires.

Kopli riiklik päästekomando suleti 31. jaanuaril. Vabatahtlik päästekomando võtab osaliselt või täielikult üle riikliku komando funktsioonid ning endised Kopli komando ruumid Ankru tänaval.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid