"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pakosta: haigekassa peab hüvitama soovahetusoperatsiooni (24)
21. jaanuar 2016
Scanpix

Võrdõigusvolinik Liisa-Ly Pakosta soovitas haigekassal kompenseerida ennast naisest meheks lõigata lasknud inimese soovahetusoperatsiooni, märkides, et kompenseerimisest keeldumine oleks sooline diskrimineerimine.

“Olukord, kus sünnipäraselt meessoost ja transsoolistele, juriidiliselt meessoost isikutele on kehtestatud samasisulise tervishoiuteenuse saamisel erinevad juurdepääsutingimused, on diskrimineeriv ja seega keelatud tulenevalt soolise võrdõiguslikkuse seadusest,” vahendas BNS Pakosta sõnu Eesti Päevalehele(EPL).

Tallinnas tegutsevas taastava kirurgia kliinikus tehti soovahetusoperatsioon inimesele, kes soovis füüsiliselt meheks saada, kirjutas EPL. Klient oli passi järgi juba meesterahvas, aga tal polnud esmast sootunnust ehk peenist. Selle rekonstruktsiooni tarbeks tehti talle operatsioon.

Kliinik tegi operatsiooni, hindas juhtumil olevat meditsiinilise näidustuse ja esitas haigekassale raviarve, aga haigekassa keeldus arvet hüvitamast. Kliiniku väitel pole see õige, sest sünnipärase ja bioloogilise meespatsiendi puhul peetakse suguti puudumist või suurenenud rindu meditsiiniliseks näidustuseks ja haigekassa hüvitab korrigeerivad operatsioonid. Kliinik pöördus võrdõigusvoliniku poole.

„Need on juhtumid, kus hing on vales kehas,” sõnas operatsiooni teinud dr Olavi Vasar Eesti Päevalehele. Tema hinnangul oli kõnealuse juhtumi puhul meditsiiniline näidustus igal juhul olemas. „Näidustus seisneb juba selles, et kui see operatsioon tegemata jätta, siis tagajärjed võivad olla fataalsed, sest inimene võib enda elu kallale minna,” ütles ta. Kui inimene tunneb end teise soo esindajana ja on juriidiliselt juba mees, tuleb ta keha sellega vastavusse viia, märkis Vasar.

Volinik Pakosta analüüsis olukorda ja leidis, et operatsiooni kompenseerimisest keeldunud haigekassa käitus diskrimineerivalt. Ka Euroopa Kohus on leidnud, et transsoolisusest tingitud ebasoodsama kohtlemise puhul on tegemist soolise diskrimineerimisega.

Voliniku arvates tuleb meditsiinilise näidustuse puhul lähtuda arstide otsusest. Lõikus on vajalik inimese suitsiidse käitumise ennetamiseks ja selleks, et viia ta välimus kooskõlla tajutava ja juriidilise sooga.

Pakosta tegi haigekassale ja sotsiaalministeeriumile ettepaneku tagada, et juriidiliselt samast soost isikutel oleks samasugustele tervishoiuteenustele võrdne ligipääs.

Haigekassa ei soovinud kolmapäeval voliniku arvamuse valguses veel oma seisukohta kommenteerida ja võttis aega analüüsiks, teatas EPL.

Kommentaarid (24)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Alla
22. juuli 2020 12:36
Minu meelest võimuvahetuse operatsioon ei ole elupäästev operatsioon ja see tuleb operatsiooni soovivale inimesel enesel kinni maksta. Haigekassa peaks tasuma selle ravi eest tasuma ,mis puudutab inimese elulisi vajadusi ,mitte igasuguseid lollusi. Ja sellisel ametnikul peaks ka häbi olema isegi arutada selliseid väljaminekuid kui on hulgaliselt asju ja aparaate vaja osta,mida saab kasutada hulga inimeste erivajadustega. See ,mida proua Pakosta pakub on kuritahtlik raha hävitamine( kusjuures rahva raha hävitamine) .Kui proua Pakosta soovib siis las tasub need visioonid omast taskust,seda ei saa ju keelata !!! Aga ärgu ajagu oma rahakotti segi rahva rahakotiga. Oma finantsiliselt tasugi. Aga meie rahadest tuleks tasuda ravimeid ja oppe, mis on palju eluks vajalikumad !!!
Anita
21. juuli 2020 02:00
Позор!!!Лучше бы детям купили необходимые препараты для жизни, о которых пишут в рекламе "поможем всем миром"
inna seinre
23. juuli 2020 14:33
õiged sõnad.Pakosta laulab nagu linnukene ,et säilikstema töö -ja rahakott.
Sirje
19. juuli 2020 12:04
Soo vahetust peaks äärmiselt kaua kaaluma, üle 50% kahetsevad ja soovivad tagasi oma sugu.Üldse alla 30 a.ei tohiks seda teha mitte mingil juhul.
Aare Tamm
19. juuli 2020 09:27
Nn soovahetusoperatsioonid tuleks hoopis keelustada! Nn soovahetusoperatsiooniga ei vahetata ju inimese sugu, vaid hoopis sandistatakse inimene füüsiliselt. Samamoodi peaks näiteks funktsioneeriva käe äralõikamine keelatud olema.
Sirje Marran
17. juuli 2020 22:43
Võimatu aru saada
Wibu
18. juuli 2020 10:25
Joo vähem, saad ka aru.
Emake Loodus
17. juuli 2020 17:32
Kui Taevataat olemas on, siis Pakostal tema juurde tulevikus asja ei ole. Aga eks Põrgus ongi soojem ja lõbusam.
Aare Tamm
17. juuli 2020 11:51
Vaenlane tahab, et loobuksime füüsiliselt haigete inimeste ravimisest ja kulutaksime oma vähesed ressursid koopis vaimuhaigete inimeste füüsilisele sandistamisele.
Aivo Viirlaid
17. juuli 2020 11:43
Üha hullemaks läheb!Raiksei jätku raha,aga!!!!!
Mari
17. juuli 2020 09:27
Tulemused võivad olla fataalsed, kui puseriti hammastega lapsed, noored hakkavad hammaste pärast endalt elu võtma või kui rahvas ei saa tööd, kuna hambad puudu või katki. See ei huvita riiki!!!
Sirje
18. juuli 2020 13:35
Täitsa õige kui palju on hambutuid inimesi neid ei saa aidata, aga lolluste jaoks raha jätkub.
Ragnar
16. juuli 2020 11:55
Ma loodanm, et Ekre tõsiselt saab 50,1 % hääli ja lõpetab selle vaimuhaigete paraadi ära. Vaimuhaigetele tuleks hoopis korralik vaimuhaigla ehitada. Soovoliniku koht tuleb ära kaotada mõtetu muidu sööja. Lahkume palun kiirelt EU-st see on kohutav pervertsust soosiv ja maailma vaateid hägustav impentsillide ühing. Venelased võivad ka endale tule otsa panna kui keegi arvab et neid soosin siis ei vaid vabariik (vaba). Õudne kuhu me jõudnud oleme see ongi pervarite lobi woek reaalselt selline tulemus. ülesse tuleb puua ennast kui nii vales kehas oled ehk järgmine on siis õige, kui nii halb on.
arno
17. juuli 2020 11:38
Vaevalt usutav ... selleks peaks RAHVAS õppima iseseisvaltmõtlema ja vastavalt analüüsitud mõtlemisele ka käituma ... senise pea 30 aasta jooksul pole ta (rahvas) seda isegi üritanud, miks arvame ja loodame nüüd mingit intelligentsuse plahvatuslikku tõusu???
meister
15. juuli 2020 18:17
Mu tuttav tunneb end koerana, nõuab karvakatet ja saba. Riigi raha eest.
Merike Mitt
15. juuli 2020 12:05
Eralõbusid ei toeta haigekassa. Haigekassal on vaja tõeliselt haigeid toetada.
Maali
15. juuli 2020 11:34
Selle peale ütleks lihtsalt, et maailm on tõeliselt hukkas ja seda tõestab ka praegune ilmastik, mis tahaks nagu inimkonda tagasi hoida neid rumalusi tegemast.
anon
15. juuli 2020 11:05
Teisiti tajutav sooidentiteet on vaimuhaigus ja seda tuleb ravida vaimuhaiglas, mitte soodustada selle arengut õmmeldes nokut tussi külge või vastupidi.
anon
15. juuli 2020 11:03
Ainuke asi, mida riik peab vaimuhaiguse korral tegema, on kinni maksma selle ravi, mitte selle soodustamise.
WP
15. juuli 2020 10:39
Pr.Pakosta, kas te olete loll?
ema
28. juuli 2017 18:45
Miks ei ravita neid. Nad tunnevad end halvasti kuna neil ei ole nii palju oma soo tunnuseid. Neid peab ravima ikka nii , et mehi mees hormoonidega ja naisi naiste hormoonidega. Siis ju mehed muutuvad turskemaks ja tunnevad end tõelise mehena. Mitte neid ümberlõikama ja meeletult raha kulutama. Kuidas saab olla , et Tais on vales kehas sündinud inimesi nii palju ? See on psühikahäire ja eriti riikides kus on sots. abi nõrk .
mammu
27. juuli 2017 13:39
Soovahetuse peab maksma klient ! See on eralõbu ! Jaa riik peaks hoolitsema selle eest , et selliseid meil ei kasvaks. Neid ravima muude meetoditega.
W.
21. jaan. 2016 13:46
Mina arvan, et soovahetuse peab tasuma klient. Ega see pole hambaravi või proteesi tegemine mille tasustamise üle kuude kaupa vaieldakse.
Imeloom
2. jaan. 2020 10:12
Niisiis. Mehed, naised hambutud ja kurdid aga kõigil on see-eest uued riistad jalge vahel. Perspektiiv on müstiline, pealegi veel haigekassa kulul. Kui sõõrukas sealt oma sajad miljonid välja võtab, siis kahtlen, et selleks ressurssi jätkub.