"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO: Tallinna mees andis välja maailma esimese kaevuluukide raamatu (0)
28. mai 2021

Kalamaja mees Andres Siplane kirjutas end ajalukku, andes välja maailma esimese kanalisatsiooniluukidest rääkiva raamatu. Teoses on tutvustatud rariteetseid luuke ning selgitatud nende saamislugu.



Esmaspilgul ühesugusena tunduvad kaevuluugid jäävad meie teele iga päev, kuid harva pöörame me neile tähelepanu. Üks mees aga vaatas pikemalt ja nüüd aastake hiljem on ta üle vaadanud enamus Eesti luukidest ning lisaks ka mõne Ukraina linna ning Berliini kanalitsatsiooniluugid.

“Ma arvan, et see on osa ajaloost ja ajaloo kandjates, mis on tähelepanu alt väljas olnud,” sõnas “Luukide vaatlemisest” raamatu autor Andres Siplane. “Nendes olev informatsioon on teinekord põrutav. Kui tuli nõukogude aeg peale, siis see, kuidas luugid liikusid erinevate linnade vahel või nõukogude liidu vahel, kuskil Kaukaasiast või Uuralitest siia Tallinna või Ida-Viru linnadesse, seal oli pööraseid arenguid.”

Koroonaaja hobist on tänaseks välja kasvanud nii raamat kui ka linnaekskursioonide sari. Luugid räägivad palju linnade ajaloost ning ka oma loojatest ning Andresel on neist palju põnevaid lugusid, nagu nii mõnelegi eestlasele tuttava välimusega Ervin Sakseni kaevuluuk.

“Temast ei ole väga palju luuke järgi, umbes kümmekond,” lisas Siplane. “Tema luukidega juhtus selline naljakas asi, et ta vormil läksid N-tähed peegelpilti. See ei tähenda, et ta oli kirjaoskamatu või purjus, kui ta neid luuke valas, lihtsalt juhtus selline õnnetus. Kui luugid vormi vahelt välja tulid, oli juba hilja, sest metall oli jahtunud ja nüüd meil ongi sellised luugid.”

Paraku on ajalooga luugid teede remonttööde tõttu kadumas ning asendatakse uute hiinas toodetud luukidega. Et luuke märkaksid rohkemad inimesed, on Kalamaja muuseum ja Siplane koostöös hakanud ka luugivaatlemise tuure korraldama.

“Kindlasti kalamaja inimesed nüüd vaatavad rohkem maha ja vaatavad, et milline luuk on nende maja ees, sest see on siin juba uhkuse asi,” lausus Kalamaja muuseumi juhataja Kristi Paats. “Andres on lubanud, et ta teeb veel toredaid tuure. Tulemas on 7.-8. juuni eesti- ja inglisekeelsed tuurid ja eestikeelsele on veel paar kohta alles. Need ajad täituvad väga kiiresti, sest Andrese suurepärane esitlusoskus ja suured teamised on inimesed ära võlunud.”

Ekskursioonide kohta leiab infot Kalamaja muuseumi kodulehelt ja Facebookist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.