"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
VIDEO! Tallinna Kammermuusika festival "Torm ja tung" keskendub tundeelule (0)
27. august 2021

Seekordne Tallinna Kammermuusikafestival on järjekorras juba seitsmeteistkümnes. Festivali teemaks on “Torm ja tung”, kuulajatele lubatakse teoseid, milles kajastuvad tundeelu ja väljendusrikkus. Festivalil astuvad üles ka mitmed rahvusvahelised tippmuusikud.

Laupäevasel Tallinna Kammermuusika festivali kontserdil Jaani kirikus tuleb esitusele R. Straussi “Metamorfoosid”. Kontserdil mängib pea 500 aastat vanal Stradivariuse viiulil vene-prantsuse päritolu viiuldaja Fjodor Rudin, keda peetakse hetkel üheks maailma mitmekülgseimaks talendiks.

“Minu meelest ei ole seda teost üldse lihtne mõista,” lausus “Metamorfooside” kohta viiuldaja Fjodor Rudin. “Kuna see oli Straussi üks viimaseid teoseid, on seda võibolla lihtne kuulata, kuid mitte mängida. Straussi ja eriti just Mahleri muusika puhul ma alati kardan, et äkki olen liiga noor nende muusika mõistmiseks,” lisas Rudin.

Juba 20 aastat Põhja-Saksamaa Ringhäälingu orkestris soolooboistina töötav ning maailmas tunnustatud oboemängija Kalev Kuljus esines viimati kodupublikule kolm aastat tagasi. Nüüd astub muusik festivali raames üles nii laupäevasel Jaani kiriku kontserdil kui pühapäeval Mustpeade majas “Kulinaarsel õhtul”.

“Teatud mõttes on see väga tore ja ma tean ja tunnen kõiki saale Tallinnas. Teisest küljest on see loomulikult seotud teatud lisapingetega, sest inimesed ei ole sind mitu aastat kuulnud ja siis kõik ootavad midagi veel paremat kui oli eelmine kord,” rääkis kodupubliku ees mängimisest oboemängija Kalev Kuljus.

Eestis sündinud ja Saksamaal üles kasvanud Liisa Randalu on aga tänapäeval üks hinnatumaid vioolamängijaid. Vioola, millel Liisa mängib ka Eesti publikule, on pärit Napolist aastast 1880. “On olemas väga palju häid ja ilusaid uusi pille ka, aga lõpuks ma arvan, on see värviküsimus – mis värv sellel toonil on,” tõdes Liisa Randalu. “Oi tal on tume mõnus sokolaadine värv.” 

Tallinna Kammermuusikafestival “Torm ja tung” kestab pühapäevani.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.