"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Keskraamatukogu loob iseteeninduse Raamatukogu juhataja: meilt küsitakse pea iga nädal 3D printeri kohta (0)
21. jaanuar 2022

3D printerid, laserlõikurid, kilelõikur, robotid, rinnamärgi press – see kõik koos ühes väikeses ruumis. Kõlab justkui tänapäeva kontori moodi. Tegelikult on see kõik kokku Kännukuke haruraamatukogu innovatsioonilabor, millel tänavu täitub viis aastat. 

Kännukuke haruraamatukogu juhataja Liine Toomse sõnul ei kaota raamatukogu kunagi oma esmast eesmärki, mis on raamatud ja lugemine. „Kindlasti peavad aga tänapäeval raamatukogud pakkuma rohkem võimalusi,“ lausus ta. „Innovatsioonilaborile on sel aastal täiendust oodata, saame uusi seadmeid. Kindlasti pakume uusi kogemusi ja võimalusi oma lugejatele.“ 

Toomse tõdes, et viimased kaks aastat on innovatsioonilabor olnud väga populaarne. „Meilt küsitakse pea iga nädal 3D printeri kohta, ka laserlõike pingi kohta,“ rääkis ta. „Need ongi kaks kõige populaarsemat seadet. Aga kui me tutvustame gruppidele, klassidele ja koolidele oma seadmeid, siis tihti pärast seda näeme otsest huvi noorte ja perede poolt tulla, kogeda ja proovida neid masinaid. Iganädalaselt on meil siin koolitusi ja tutvustusi. Kui me näitame peredele, mis on innovatsioonilabor, siis on see just pereisa, kellel silm lööb särama. Just tema tahab tagasi tulla ja uudistada, mitte tingimata koolinoored. Meil on käidud ka ülikoolist näiteks laserlõikepingiga lõputööde mudeleid tegemas, erinevad spordiklubid on teinud T-särke kilelõikuriga. Palju võimalusi mis just pigem täiskasvanule pakub huvi. Aga kõik vanusegrupid on teretulnud.“ 

Paradoksaalsel moel ei peleta see tehnikainimesi raamatute juurest eemale vaid pigem aitavad taas raamatuteni jõuda. “Üks härrasmees on meeles, kes tuli 3D printima ja lahkus pärast veel sületäie raamatutega, nii et see tegi tuju väga heaks,” meenutas Toomse. 

Peagi avatakse virtuaaltuba

Innovatsioonilabor pole sugugi ainuke üllatav asi Kännukuke raamatukogus. Praegu valmistutakse avama virtuaaltuba. 

“Virtuaalreaalsuse prillidega, mis on üks meie kõige uuemaid teenuseid, mida me veel see aasta arendame,“ rääkis Toomse. „Kohe, kui on valmis, loodame oma lugejatele pakkuda, on siis kohapeal virtuaalprillide proovimine. Nendega saab mängida erinevaid mänge, saab vaadata spetsiaalseid virtuaalreaalsuse videoid ja saab tegelikult ka maailmas ringi reisida.”

Toomse ütles, et kui praegusel ajal on kõikide reisimine natuke keeruline, siis nende prillidega on võimalik ennast ühe hüppega Austraaliasse viia või Antarktikasse pingviine vaatama. „Kohtadesse, kuhu ma võib-olla ei saa lihtsalt minna,“ lisas ta.

Tallinna Keskraamatukogul, mille haru ka Kännukuke oma on, algab aga veelgi mahukam projekt – iseteeninduse sisseviimine. Selleks tuleb kiibistada üle 860 tuhande teaviku, seada üles iseteenindusautomaadid ja need käiku anda.  

Peagi tulevad iseteenindusautomaadid

Tallinna Keskraamatukogu arendusjuht Kristi Veeber sõnas, et sellest aastast hakatakse juurutama iseteeninduse terviklahendust, mis peaks valmis saama aastaks 2024. „Selle lahenduse põhikomponendid on erinevad iseteenindusautomaadid, mis muudavad ilmselt lugejate ja ka töötajate elu märgatavalt lihtsamaks,“ lausus ta. “See ongi lihtsalt mõeldud täiendava võimalusena meie tavapärase teeninduse kõrvale, et edaspidi inimesed ei peaks võibolla järjekorras seisma leti taga, ei peaks ootama kuni teenindaja leiab nende jaoks aega, vaid nad saavadki mugavalt ise need raamatud endale laenata.”

Aga enne tuleb Veeberi sõnul teha ära üks oluline eeltöö. „Nimelt me peame ära kiibistama kõik meie 860000 teavikut,“ lausus ta. „Ehk siis meil seisab ees selline tõsine käsitöö. Ja, ja selline korralik üleminek RFID-põhisele teaviku tuvastussüsteemile. Lugejateeninduse jaoks see esialgu ei tähenda loodetavasti midagi. Aga see on eelduseks, et me saame kõik need toredad masinad kasutusele võtta. Kiibid pannakse raamatu tagakülje sisekaanele ja see käib spetsiaalse mobiilse töökoha abil. See on selline konventeerimise protsess, kus on ka arvutiprogramm seotud asjaga.“ 

Juba kevadel alustatakse kiibistamisega ja suvel loodetakse saada ka esimesed iseteenindusautomaadid. „Laenutuskapid tulevad igasse linnaossa suurima raamatukogu juurde – välitingimustesse. Ehk siis tegelikult asi hakkab käima niimoodi, et sinna saab hakata raamatuid tellima raamatukogust ja inimesed saavad tulla igal ajal, mis neile sobib teostele järgi, olenemata raamatukogu lahtioleku aegadest,“ selgitas Veeber. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.