"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Aasta Arhitektuuripreemia Pikka aega suletud sadamaala on nüüd linnakodanikele ja külalistele avatud (0)
03. veebruar 2022

„Väga oluline osa kogu selle hoone juures on katus, mis on ühtlasi ka promenaad,“ ütles Salto arhitekt Maarja Kask. „Selle promenaadi peal on restoran, laste mänguväljakud, istepingid, piknikuplatsid ja vaateplatvormid. Kogu see kilomeeter jaguneb väga paljudeks erinevates tsoonideks.“

Kruiisiterminal asub Tallinna Vanasadama Loodemuulil, ulatudes Logi tänavalt muuli tippu. Tegemist on kombinatsiooniga promenaadist ja saalehitisest, kus alumises tasapinnas paikenvad kruiisituristile suunatud alad. Selle peal kulgeb pea kilomeetri pikkune avalikus kasutuses promenaad.

Salto arhitektuuribüroo ja Stuudio Tallinn arhitektid pakkusid julge lahenduse, mis paigutas avaliku linnaruumina toimiva promenaadi terminali katuse tasandile ja pikendas seda kuni nn Loodemuuli tipuni.

Kultuurkapitali žürii esimees Mait Väljase sõnul on kruiisiterminali puhul tekkinud juurde uus linnaruum. „Ühelt poolt on see funktsionaalne objekt, ta hakkab sadamahoonena toimima, aga teiselt poolt on seal nii sise- kui ka välisruumis väga palju erinevaid võimalusi, kuidas neid kohti kasutada.“

Terminalihoone sisemine ülesehitus on lihtne ja paindlik. Põhjasuunas sirutuvate kruiisikaide poolse mereäärega külgneb reisijate ooteala, mida võib vastavalt vajadusele jagada liigutatavate passikontrollikabiinidega kaheks, et viia läbi piirikontrolli protseduure ning eraldada lükandseintega väiksemateks ruumideks.

Hoone efektiivsuse suurendamiseks on kavandatud võimalus kasutada hoonet aastaringselt. Kaheksa kuud aastas saab ootealasid kasutada näituste, messide või kontsertide korraldamiseks. „Suvel on ta justkui kruiisiterminal ja sügisel, talvel ja kevadel on ta paralleelselt sündmusruum,“ ütles Kask.

Salto arhitektibüroo ja Stuudio Tallinn arhitektid noppisid Eesti Arhitektuuripreemiad 2021 Aasta Arhitektuuripreemia laureaadi ja Eesti Kultuurkapitali peapreemia. „See on meie kõigi jaoks väga suur tunnustus,“ sõnas Kask.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.