"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinlased tahavad pärast koroonapiiranguid uue hooga teatrisse ja kontserdile minna (1)
24. märts 2022
Foto: Pixabay

Rahuloluküsitluse tulemusena selgus, et linlased on üldiselt rahul nii Tallinnas toimuvate kultuuriürituste valikuga kui ka sellekohase info kättesaadavusega. Kõige populaarsemad on vanalinna päevad ja merepäevad. 42% sooviks kultuurisündmusi rohkem külastada. Peamise takistusena kultuuriürituste ja -asutuste külastamisel nimetati koroonakriisi (62% vastanutest).

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on kaks aastat kestnud tervisekriis mõjutanud küll nii ürituste korraldamist kui toimuvate ürituste külastatavust, kuid linlaste jaoks on kultuurielus osalemine sellegipoolest oluline ja südamelähedane.

„Uuring annab meile esimese olulise sissevaate, millele esmajärjekorras keskenduma peame. Inimeste kultuurielust osavõtmise harjumused on paari aasta jooksul kindlasti muutunud. Peamine küsimus on, kas need muutused on püsivad või mitte ja kui nad on püsivad, siis kuidas sellega kohaneda,“ rääkis Oja. „Eesmärk peab olema, et pikemaajalisi kultuurikatkestusi võimalikult vähe tekiks ning tagasitee kultuurisündmuste juurde võimalikult lihtne oleks.“

Rahulolu vähenemise põhjustasid koroonakriisist tulenevad piirangud

Rahuloluküsitlusega uuriti Tallinna elanike rahulolu kultuuriürituste valiku ja info kättesaadavusega, samuti ka kultuuriürituste külastamist ning seda takistavaid tegureid. Sama teemat käsitleti ka 2020. aasta uuringus, kuid toona paluti vastajail hinnanguid andes mõelda koroonakriisi eelsele ajale. 2021. aasta uuringus seda tingimust enam ei seatud ning vastajail paluti lähtuda praegusest ajahetkest.

Kultuuriürituste valikuga Tallinnas üldiselt on rahul 76%, kultuuriürituste valikuga oma linnaosas aga 62% küsitletud tallinlastest. Võrreldes 2020. aastaga, mil vastajad lähtusid hinnanguid andes koroonakriisi eelsest ajast, on rahulolu kultuuriürituste valikuga vähenenud: toona oli kultuuriürituste valikuga Tallinnas üldiselt rahul 83% ning oma linnaosas 67% küsitletutest. Tõenäoliselt tuleneb rahulolu vähenemine esmajoones koroonakriisist tulenevatest piirangutest. Kultuuri- ja vaba aja ürituste valikuga oma kodulähedases avalikus linnaruumis (näiteks tänavatel, parkides ja väljakutel) on rahul 63% elanikest.

Võimalusi kultuuriürituste külastamiseks tunnetatakse uuringu järgi väiksemana kui koroonakriisi eelsel ajal. Küsitletud tallinlastest 53% saab enda hinnangul külastada Tallinna kultuuriüritusi ja -asutusi enam-vähem nii palju, kui soovib, 42% sooviks neid rohkem külastada ning 5% ei oska hinnangut anda. Peamise takistusena kultuuriürituste ja -asutuste külastamisel nimetati koroonakriisi (62% vastanutest). Järgmiseks levinumaks takistuseks oli ajapuudus (35%), kuid võrreldes 2020. aastaga toodi seda põhjust esile siiski harvemini (toona mainis ajapuudust 46% ning see oli kõige levinumaks takistuseks). Vähenenud on ka rahaliste põhjuste (26%→15%) ja tervisest tingitud probleemide (14%→9%) mainimine.

Raamatukogude töö pälvis kiitvaid hinnanguid

Uuringust selgus, et 15–26-aastased tallinlased olid keskmisest vähem rahul oma linnaosa kultuuriürituste valiku ja vastava info kättesaadavusega. Lisaks ilmnes, et eestlaste seas on rahulolu kultuuri- ja vaba aja ürituste valikuga oma kodulähedases avalikus linnaruumis madalam kui muudest rahvustest inimeste seas. Rahulolu kultuuriürituste valikuga ning sellekohase info kättesaadavusega Tallinnas üldiselt on keskmisest madalam kuni 500-eurose sissetulekuga rühmas.

Lisaks kultuuriüritustele käsitles elanike rahulolu-uuring esmakordselt ka tallinlaste rahulolu ja teadlikkust Tallinna Keskraamatukogu teenustega. Selgus, keskraamatukogu esindusi on viimase kolme aasta jooksul külastanud pea pooled tallinlastest, sealjuures viiendik neist on külastanud Keskraamatukogu peamaja ja kolmandik haruraamatukogusid. Raamatukogude tegevuseesmärke hindasid väga ja küllaltki tähtsaks enam kui 90% küsitletutest.

Tallinlaste rahuloluküsitlusega saab lähemalt tutvuda siin: https://uuringud.tallinn.ee/uuring/vaata/2022/Tallinlaste-rahulolukusitlus-2021-5

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Õigus!
25. märts 2022 09:39
Kuna Eesti on defacto sõjas, oleks juba ammu aeg anda elanikkonna meeleolu tõstmisele roheline tee, et sõjaäng- ja väsimus võidule ei pääseks ja vaenlase heaks tööle ei hakkaks! Nii, et kaotame koheselt kõik piirangud muu hulgas ka viina ja õlle müügile, et needki, kes teatrist ja kontsertidest suurt lugu ei pea koos teistega elust täit rõõmu võiksid tunda ja unustame corona, mis kaugelt läheneva kahurimürina hirmus juba ise end kiirelt lahkuma on asutanud nagu viimased statistikaandmedki seda meile kinnitavad!