"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pooled õpetajad ei usu, et nad suudavad koolikiusu ohjata (0)
09. mai 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

2012. aastal kuulutas ÜRO 4. mai rahvusvaheliseks kiusamisvastaseks päevaks. Programmiga “Kiusamisest vabaks!” on nüüdseks liitunud kaheksa Tallinna kooli. On veel teisi koole, kes rakendavad eri metoodikaid selle n-ö haiguse vastu, kuid arvestades, kui palju on Tallinnas koole, oleks süsteemset lähenemist vaja ilmselt kõigis.

Nõnda nagu rääkis lastekaitse liidu esindaja Kristina Kukk, on kiusamine igal juhul ja alati küll laste probleem, aga täiskasvanute vastutus. Kiusamisega on aga selline keeruline lugu, et tihtipeale juhtub see täiskasvanute silmade eest varjatult. Isegi suure soovi korral last aidata ei saa keegi midagi otseselt teha ega sekkuda.

Seetõttu ongi äärmiselt vajalik iseenda lapsele pidevalt kinnitada, et ta võib alati oma vanemat või õpetajat usaldada mis tahes probleemi korral, mis puudutab teda või mõnda kaaslast tema ümber. Lapsed saavad olla kiusamismustreid nähes julged sekkujad ning kaitsjad. Aga täiskasvanu peab teda selles rollis alati toetama ning raskema osa enda kanda võtma. Kui aga mõne hingearstiga kiusamise tagajärgedest rääkida, mida täiskasvanud patsiendid on kunagi koolis vm lapsena kogenud, siis väga sageli saadavad ja mõjutavad saadud traumad loomulikult tervet elu.

Mõjutavad suhtemustreid, käitumist, suhtumist teistesse inimestesse ja muidugi ennekõike oma lastesse. Seega – mida tervem on koolikeskkond, seda tervem on kogu ühiskond. Kiusamise pärast kannatavad rühmas või klassis samuti ju kõik lapsed, mitte ainult otsene ohver.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.