"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
EVELYN SEPP: Muruniitmine on nagu rahvussport, millega on kerge üle pingutada (2)
22. mai 2023
Stanislav Moshkov

Koos hiliskevade ja suvega haarab inimesi muruniitmise ja grillimise palavik. Pealinn uuris, kuidas võiks seda teha nii, et sa ise ja ka naabrid oleks õnnelikud.

Muru niitmine on eestlastele nagu rahvussport, millega oleme vist tõesti üle pingutanud. Õnneks on viimastel aastatel oluliselt muutunud heakorra nõuded, sealhulgas nõuded muru niitmisele. Tark on seejuures teadvustada kahte-kolme asja. Mida rohkem niita, seda vähem on sellest kasu nii inimese enda tervisele kui ka üldisemalt looduskeskkonnale. See vaesustab meie endi mikrofloorat ja selle otsene mõju on suurenevad allergiad, nahahaigused ning kehvem vaimne tervis. Teine teema on kuumasaarte teke, mis aina süveneb. Eestis muutub linn põrgukuumaks, kui siin ei ole haljastust. Eriti olulised on puud, mis päriselt varju pakuvad. Seega tuleb endale teadvustada, et elurikkus peab ka linnas meie ümber säilima. Selle pärast ei saa vaid “kuhugi maale” sõita. Ja kolmas niitmisega seotud aspekt on suur müra. Seega oleks abiks, kui me suudaks kokku leppida niitmise kellaajad või päevad. Kutsun üles niitma mõõdukalt, kindlasti alustame sellega pigem hiljem kui varem.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

soovitus
22. mai 2023 20:23
teen ettepaneku niita muru siis, kui paduvihma sajab, siis on inimesed toas ja aknad kinni ning müra ei sega
lahendus
22. mai 2023 20:18
külvake muruseemet, mis ei kasva kõrgeks ega sisalda maltsa, naati ning rakvere raibet, ja siis polegi vaja niita.