"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Tasuta koolilõuna kaotamine = laste kehvem tervis (0)
12. september 2022
Foto Ilja Matusihis

Toidu kallinemise tõttu lõpetatakse heade mõtete linnas Tartus algklassilastele tasuta lõuna andmine. Koolilõuna maksab seal viienda klassini 1,6 eurot, millest lapsevanem tasub 35 senti ja sealt edasi 1,9 eurot/65 senti. Gümnaasiumiosas on toit veel kallim.

Tallinn seevastu tõstis õpilaste koolilõuna hinda tänavu 22 sendi võrra 1,56 euro peale. Toitlustajad nurisevad, et seda on vähe. Siiski tähendab see tõus linnaeelarve jaoks 700 000-eurost lisakulu nelja kuu peale ja aasta lõikes enam kui kaks miljonit. Sügisel, kui linn hakkab arutama järgmise aasta eelarvet, on võimalik, et koolilõuna maksumust tõstetakse veelgi. Lastele tasuta koolitoidu pakkumine on seda olulisem, et perede kulutused on niigi hüppeliselt kasvanud.

Vanemate hõivatuse juures on samas tihti tegemist lapse jaoks ainsa sooja toidukorraga päevas. Vanemate rahalise omaosaluse kehtestamine pole lahendus, sest siis jääb osa lapsi paratamatult päeval söömata. Koolitoit on selleski mõttes tähtis, et kujundab lastes tervisliku ja mitmekesise söömise harjumust. Muidu võibki tekkida arusaam, et nn päris toit koosnebki snäkkidest, saiakestest jm kalorirohkest, kuid toitainete- ja vitamiinidevaesest ballastist. Kui pidevalt kurdetakse laste kasvava kehakaalu üle, siis lisaks vähesele liikumisele mängibki siin põhirolli rohke kiir- ja rämpstoidu söömine.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.