"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
sõjapõgenike abistamine Näitleja Elina Pähklimägi: Siia tuleb üks ema koos viie aastase tütrega, kes on elanud juba kuid laevas, kus ei ole akent (1)
14. detsember 2022

„Me oleme üle andnud kaks maja, kus on kokku kuni 90 inimest,“ rääkis teleprodutsent Tuuliki Oberschneider, kes on MTÜ Käsikäes Ukrainlastele liige. „Meie majades elavad emad lastega. Sõjast tulnud mehi me oma eeskirjade järgi majutada ei saa.“

MTÜ Käsikäes Ukrainlastele eesmärgiks on aidata leida sõjapõgenikele Ukrainast uus kodu. Hetkeseisuga on üle antud juba kaks kodu, millest üks asub Tallinna vanalinnas ja teine Koplis.

Oberschneider ütles, et muidugi jääb aega väheks, kuid tema pere on väga mõistev. „Vähem aega jääb sõpradele ning ka töökaaslased peavad olema arusaajad. Filminduse inimesed arvavad, et pean olema alati kättesaadav, kuid nüüd nii enam ei ole,“ kinnitas ta.

MTÜ Käsikäes Ukrainlastele moodustavad näitleja Elina Pähklimägi, laulja Hanna-Liina Võsa, moetoimetaja Aljona Eesmaa, Tallinna Salme kultuurikeskuse endine direktor Sten Svetljakov ja Tuuliki Oberschneider.

„Teen seda sellepärast, et ei kujuta end ette samasuguses olukorras olevat. Mul on endal ka lapsed. See ei ole mingi parema elujärje peale minemine,“ lausus Oberschneider ning meenutas, kuidas juba sõja kolmandal päeval sõideti Ukraina piiri äärde, kus võeti üks perekond oma autosse.

Ei olnud võimalik inimesed abita jätta

„Saime tegeliku ülevaate, milline on olukord ning kuidas pommitatakse ja tapetakse. Ma ei kujutanud ettegi, et me neid inimesi ei aita. Kuidas ma ei aita sellises olukorras?“

Eriti haavatavas olukorras on Ukraina emad koos lastega. Nemad vajavad kõige suuremat abi ja toetust ning muidugi kodu. Kolm perekonda kokku kaheksa inimesega kolivad ühte majja sisse 17. detsembril. „Meil on olnud ka suuremaid projekte. Koplis oli meil kaks korrust põgenikke täis. Riik ei saa aru sellest, et me teemegi kahe-kolme nädalaga kõik ära,“ kinnitas ta.

MTÜ Käsikäes Ukrainlastele kasvas välja Niine 2 aadressil asuvas vabatahtlike tööst Ukraina põgenikega. „Kui näed neid inimesi, missuguse emotsiooniga nad vaatavad oma tulevast kodu, siis see on kirjeldamatu. Siia tuleb üks ema koos viie aastase tütrega, kes on elanud juba kuid laevas, kus ei ole akent. Tema silmadest oli tänu näha, et tal saab olema oma valge ja akendega tuba. Seintele värvitakse veel roosad printsessid, mille peale hakkas laps lausa särama: „Minu printsessid!““ rääkis Elina Pähklimägi.

„Renoveeritud majja tuleb kolm leibkonda. Neil on siin turvaline, nad maksavad kolme aasta jooksul ainult kommunaalkulusid, mille nad jagavad kolme peale kenasti ära. Eks selle aja jooksul selgub, kas nad jäävadki Eestisse või lähevad tagasi Ukrainasse,“ märkis ta.

Selleks, et mitte suurendada koormust ametnikele, soovitigi anda omapoolne panus. Enne MTÜ asutamist oldi omalt poolt abistamas 30 perekonda. MTÜ-l on ka välispartnerid, kelle teadmised ja raha annavad tegemistele kiiruse, kuid kindlasti vajatakse ka kohalike inimeste abi.

MTÜ ootab toetajaid alati juurde

„Meil on hästi hea koostöö ettevõttega Pipedrive ja Starship ning teiste firmadega. Niine 2 keskusse postitame üleskutseid, et vajame veel kaasalööjaid. Sõbrad ja tuttavad on alati samuti abiks olnud,“ sõnas Oberschneider. Ettevõtted, kes soovivad MTÜ-d rahaliselt või oma teenuste ja toodetega toetada võivad oma võimalustest teada anda.

„Kohe saame valmis seitse korterit. Aitame eeskätt neid emasid ja lapsi, kes on jäänud kuhugi puntrasse, kes end ise enam aidata ei saa. Neil on kokkulepped sageli lõppenud. Oleme selles osas riigile justkui lisatugi,“ tõdes ta. 

Kokku on Tallinnas 10 kuu jooksul peatunud ligikaudu 40 000 Ukraina sõjapõgenikku. 20 protsenti nendest on viimase uuringu järgi otsustanud pikemalt oma elu Eestiga siduda. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tean, mida räägin
16. dets. 2022 17:37
miks need põgenikud sissekirjutust ei saa? Siis ei peaks kommunaalegi maksma, elaksid toimetulekutoetusest