"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Karis President: teen ettepaneku sellele, kes valitsuse kokku suudab panna (5)
04. märts 2023
Pealinn

Kui riigikogu valimised võitev erakond jääb koalitsiooni moodustamisega jänni, ei pruugi president Alar Karis enda sõnul selle esimehele teha esimesena valitsuse loomise ettepanekut, vaid eelistada kohe erakonnaliidrit, kes riigikogu enamushäältega Kadriorgu jõuab.

Karise sõnul on raske ennustada, kuidas valimised lõpevad. “Kui vaadata ainuüksi erinevaid küsitlusi, siis praktiliselt kõik variandid on võimalikud. Aga kindlasti kõige tähtsam kriteerium, mis saab olla, on see, et kellele see ettepanek tehakse, olgu esimene või kolmas, suudab valitsuse moodustada. See on kõige olulisem,” ütles Karis usutluses Lõuna-Eesti Postimehele. 

Riigipea kinnitas, et valijatelt saadud hääled on olulised. “Kui hääli koos ei ole, siis [valimistel] viimasest peaministrit ikka ei saa. Ootame esmaspäeva ära ja vaatame. Kui võitja ei ole võimeline valitsust moodustama, siis tuleb kaaluda teisi variante. Kui keegi tuleb Kadriorgu ja ütleb, et tal on valitsuskoalitsioon koos, siis tulebki seda kaaluda,” ütles Karis. 

Riigipea sõnul on teemasid, mis on kõikidele erakondadele olulised,, alates julgeolekust. “Millest ei ole palju räägitud, on maksusüsteem. Kui midagi lubame, siis kust need ressursid tulevad? Neid vastuseid ei ole antud. Aga samal ajal on räägitud, et vajadused on siin, seal ja kolmandas kohas. See ongi valitsuse ülesanne, kui ta hakkab kokku panema oma koalitsioonilepingut, fikseerida ära, kuidas need lubadused kaetakse,” ütles Karis. 

Presidendi sõnul on põhiline ülesanne riigi säilimine ja edasiarendamine. “Kõik muu tuleb selle külge, et kuidas seda kõige paremal võimalikul viisil teha. Eri parteid näevad seda erinevalt ja tähis ongi see, mis te ise välja tõite, et see vaade peaks olema vähemalt kümme aastat. Et ei vaadataks kahe või nelja aasta peale, mis on valimisperiood. Riigimehelikkust oleks rohkem vaja. Võibolla mõnest taktikalisest asjast loobuda ja minna pikema tee peale,” lisas Karis. 

Kommentaarid (5)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

karjerist
5. märts 2023 21:11
Need naised olid oma karjääri alguses peaaegu sotsialistid, jutlustasid kommunistlikke põhimõtteid ja võitlesid keskkonna eest ning Ameerika baaside ja relvade vastu Euroopas. Seejärel muutsid nad teatud asjaolude tõttu oma poliitilisi vaateid. https://eestinen.fi/2022/11/vene-televisioonis-kritiseeriti-karmilt-soome-ja-eesti-valitsusjuhte/
hassiid
5. märts 2023 21:02
https://uueduudised.ee/arvamus/repliik/slaavlased-ja-molekulid-ilmselgelt-on-kaja-kallas-labi-aegade-koige-rumalam-peaminister/ Peaminister Kaja “elektrimolekul” Kallas, väitis, et ukrainlased ei ole slaavlased. Tema hinnangul kutsub vaid Putin ukrainlasi slaavlasteks.
lisna
7. märts 2023 14:31
Kohtudes Kiievis põhiliselt hassiididega võib selline mulje jääda küll.
korruptsiooni teed on avatud
5. märts 2023 17:21
See on väga korruptiivne põhimõte, sest teise koha omanik võib lihtsalt kõik ülejäänud parteid ära osta
Minu Arvamus
5. märts 2023 12:32
Karis: Teen ettepaneku sellele, kes valitsuse kokku suudab panna. Kaja Kallas teatas juba enne valimiste lõppu, et tal on valitsus kokku pandud. . . ja mida siis veel oodata :)