"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Päikesepoiss Eri Klas sai nimelise trammi (0)
10. juuni 2019
Albert Truuväärt

"Eri Klas kandis kultuurileeki kaasas igal pool, kuhu läks," lausus ArielKlas oma abikaasa Eri Klasi 80. sünniaastapäeval Kadrioru Luigetiigi lähistel, kus saadeti teele Eri nimeline tramm.

Trammi esmasõitu olid tulnud jälgima kümned Eri Klasi talendi austajad, sõbrad, muusikud ja maestro pereliikmed, ga ka palju Tallinna külalisi.

Avamisel viibinud abilinnapea Aivar Riisalu sõnul tuleb tal trammiaknal väga hästi valitud Eri Klasi portreepilti vaadates lausa pisar silma.

Tseremoonia ajal võttis silma veele aga hoopis kõrvetav suvepäike, mis sobis ka Eri päikeselist loomust suurepäraselt iseloomustama. “Seal ta nüüd paistab meie üle,” lausus Riisalu, kelle sõnul oli Eri Klas väga eriline inimene. “Tema kaotus oli suur löök! Nii päikeselist inimest nagu tema ei ole mina nende rohkem kohanud.”

Eri Klasi abikaasa Ariel Klas ütles, et Eri oleks trammi üle väga õnnelik olnud. “Me kõik, mina, lapsed ja lapselapsed oleme selle üle väga rõõmsad,” ütles proua Klas ja lisas, et Eri oli nooremana usin trammisõitja, karjääri edenedes aga sõitis loomulikult rohkem lennukiga.

“Eri armastas inimesi ning inimesed armastasid Erit,” lausus naine, kelle sõnul armastas abikaasa ka oma kodumaad ja kodulinna Tallinnat. Proua Klasi sõnul kandis Eri oma kultuurileeki kaasas igal pool, kuhu muusikutee teda viis.

“Tallinnat armastas ta väga, kõik tema reisid algasid ja lõppesid ju siit,” ütles Ariel, kelle tütar, Eri kasutütar Marion Melnik-
Elvilä esitas kokkutulnute rõõmuks kauneid soololaule.

Helilooja Olav Ehalal oli Eri Klasi kohta rääkida väga eriline lugu. Noore heliloojana tahtis ta viia oma laulu aastalõpu lauluvõistlusele, mis hiljem nimetati Arne Oidi nimeliseks konkursiks. “Nagu ikka, olin hiljaks jäänud, aga teadsin, et Eri teeb raadiomajas proovi, nii et läksin siis sinna, lugu näpus,” rääkis Ehala.

Klas kuulas pabistava algajast helilooja ära ja ütles: “Hea küll, aga öelge kõigepealt, mis teie nimi on!” Eri võttis selle loo esitada ning pärast isegi esitas raadiomaja orkestriga.

Klas kutsus Ehala kaheksa aastat tagasi ka rahvuskultuuri fondi nõukokku Eesti asja ajama. “Sealsed nõupidamised kestsid alati pikalt, sest Eril oli nii palju lõbusaid seiku rääkida,” ütles Ehala.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.