"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD! Reps: Eesti on suurepärane koht uute lahenduste katsetamiseks (0)
16. detsember 2019
Ilja Matusihis

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles täna Tallinna Tehnikaülikoolis Targa linna tippkeskuse avamisel, et Eesti on suurepärane koht uute lahenduste katsetamiseks ning riigi ootus uuele tippkeskusele on see, et teadustulemusi hakatakse senisest palju rohkem kasutama igapäevaelus.

Vaata galeriid (34)

Reps tänas inimesi ja asutusi, kes on aidanud Targa linna tippkeskuse ideed teoks teha.

“See on palju enamat kui lihtsalt üks projekt, järgmise kaheksa aasta töö mõjutab Eesti teadust ja innovatsiooni hoopis laiemalt,” sõnas minister pressiesindaja teatel.

Reps märkis, et Targa linna tippkeskuse loomine Eestis ning Eesti ja Soome asutuste koostöös on igati loomulik.

“Oleme suurel määral digitaliseerinud nii oma riigi teenused kui palju muudki. Sirgunud on terve põlvkond noori täiskasvanuid, kes ei kujuta enam ettegi suhtlust riigi või pangaga ilma digitaalseid vahendeid kasutamata. Enesestmõistetavaks muutunud võimalused teevad Eestist suurepärase koha uute lahenduste testimiseks,” ütles Reps. “Meil on tugev IKT haridus ja teadus, jõudsalt kasvav IKT sektor ning suur osa Eesti start-up firmasid pakub IKT teenuseid ja tooteid.”

Minister lisas, et Eestil ja Soomel on alati olnud tihedad sidemed ning meil on nii mõndagi põhjanaabritelt õppida.

Targa linna tippkeskus koos oma partneritega hakkab uurima ja katsetama uusi lahendusi viies valdkonnas: energia, transport, ehitus-arhitektuur, andmed ja valitsemine. Tippkeskuse eesmärgiks on muuta Eesti linnad nutikamateks, uusi teadmuspõhiseid lahendusi hakatakse katsetama 2021. aastast.

Avatseremoonial allkirjastasid tippkeskuse koostöölepingu Mailis Reps, majandus- ja taristuminister Taavi Aas ning TTÜ rektor Jaak Aaviksoo.

Tippkeskuse loomist rahastavad Euroopa Komisjoni programm Horisont 2020 ning Eesti riik haridus ja teadusministeeriumi kaudu kokku 32 miljoni euroga. Järgmise kaheksa aasta jooksul panustab Eesti riik ettevõtmisse 17,2 miljonit eurot, Horisont 2020 programmi toetus on 15 miljonit eurot.

Ettevõtmise partnerid on lisaks Tallinna Tehnikaülikoolile ka Soome Aalto Ülikool, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning Helsingi linna innovatsiooniettevõte Forum Virium Helisinki.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.