"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pühapäeval käivitati küberkuu suure võistlus- ja messipäevaga (0)
30. september 2023
Maailma suurim küberõppus Locked Shields. Foto: NATO CCDCOE

Pühapäeval, 1. oktoobril toimus Noblessneri Valukojas Targa Tuleviku Tuleproov, meelelahutuslik ja hariv võistlus- ning messipäev, mille keskmes oli lahenduste otsimine kübermaailma väljakutsetele. 

Targa Tuleviku Tuleproovil saavad sõna põhikooli- ja gümnaasiuminoored, õpetajad, juhendajad ning ettevõtjad üle Eesti. Sündmusel toimub suur Tartu ülikooli teaduskooli korraldatud viktoriin, mis keskendub digioskuste arendamisele ning küberharidusele. Ettevõtjate poolt juhitud messialal saavad külalised proovida kätt ja teadmisi õpikodades ning pannes proovile oma IT-teadmisi. Üritusega käivitatakse oktoober kui küberkuu. 

Tartu ülikooli teaduskooli direktor Ana Valdmann tõdes, et Eesti suuruse väikese riigi jaoks on väga oluline, et üksi andekas laps ei jääks märkamata ja tema anne välja arendamata. ‘’Meil on puudu õpetajatest aga mitte võimekatest noortest. Teaduskool korraldab 18 aines olümpiaade, et õpilased saaksid oma võimeid proovile panna,” lisas ta. 

Lisaks toimub messipäeval küberkaitse talentide suurvõistluse KüberNaaskel 2023 finaal, mida korraldavad sihtasutus CR14 ja TalTech. Võistlusel panevad end päriselulisi ülesandeid lahendades proovile 43 eelvoorust finaali pääsenud häkkerit ja IT-huvilist.

“Eesti riigikaitse huvides on hoolitseda küberturvalisuse oskuste järelkasvu eest ja nii on meile kui Kaitseministeeriumi Sihtasutusele antud austav ülesanne korraldada sarnaselt suurtele rahvusvahelistele NATO küberõppustele ka midagi meie noortele,” sõnas Siim Alatalu, CR14 tegevjuht. “Just niimoodi tekib kõige kiirem ja lähedasem seos meie enda kübertalentide ja maailma ägedamate küberõppuste vahel,” toonitas Alatalu, lisades et KüberNaaskli eesmärk on leida 2023 aasta parim Eesti noor küberkaitsja, kes esindaks Eestit ka rahvusvahelistel võistlustel.

TalTechi IT-teaduskonna dekaani Gert Jervani sõnul on TalTechi küberkaitse ja -turbe programmidest kaheksa aasta jooksul läbi käinud 90 000 noort ja küberolümpiat on toetanud Kaitseministeerium koos Eesti Interneti SA-ga. „Olulisem on aga tähendus ja eesmärk, mida oleme koostöös oma paljude partneritega suutnud ellu viia – tänu leitud kübertalentidele suudab Eesti riik jääda ka tulevikus infoühiskonna eestvedajaks,“ ütles Jervan.

Targa Tuleviku Tuleproovi päevajuhid on Teele Viira ja Jüri Muttika, esinevad EiK ning ELLIP. Üritus on kõigile huvilistele tasuta. Sündmuse korralduspartnerid on CR14, Tartu Ülikooli teaduskool, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Kaitseministeerium, TalTech ja Miltton.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.