"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nõmmele kerkiva uue ärihoone arhitektuuriline lahendus arvestab tuleviku töö- ja elukeskkonnaga (0)
23. veebruar 2021

"Tulevaste rentnikena näeme TalTechis ja start-up-ides töötavaid noori spetsialiste, kelle jaoks on oluline asukoht töökoha ning olulisemate linnaliste funktsioonide läheduses," kommenteeris arhitektuurivõistluse žürii liige Sofja Pevzner-Belošitski.

Kinnisvaraarendaja Erial Kinnisvara OÜ ja Eesti Arhitektide Liit viisid ühiselt läbi arhitektuurivõistluse eesmärgiga leida Pärnu maantee 275 krundile planeeritavale majutus- ja ärihoonele parim arhitektuuriline, funktsionaalne ja ruumiline lahendus. Võistluse võitis arhitektuuribüroo Arhitekt11.

Kokku esitati arhitektuurivõistlusele 16 ideekavandit, millest parimaks tunnistati arhitektide Illimar Truverki, Joanna Kordemetsa ja Indrek Pottisepa ideekavand KANVAA (Arhitekt11). Kavandatav majutus- ja ärihoone asub Tallinnas Nõmme keskuse ristmiku vahetus läheduses. 

Eesti Arhitektide Liidu eestseisuse ja võistluse žürii liikme Mai Šeini sõnul on tervitatav ja kiiduväärt, kui eraettevõtjatest kinnisvaraarendajad teevad koostööd Eesti Arhitektide Liiduga ning on valmis panustama energiat ja aega korraliku arhitektuurivõistluse korraldamisse leidmaks kavandatavatele arendustele parimad arhitektuurilised lahendused. “Võistlusele laekunud tööde arv oli väga esinduslik, mis kinnitab, et arhitektid hindavad kõrgelt kinnisvaraarendajate sääraseid initsiatiive ning on kindlasti motiveeritud panustama kaasaegse, kvaliteetse ja professionaalselt läbimõeldud avaliku ruumi loomisse,” lisas Šein. 

Arhitektuurivõistluse žürii liikme, Erial Kinnisvara esindaja Sofja Pevzner-Belošitski sõnul otsiti arhitektuurivõistlusega lahendust, mis võimaldaks inimestel luua ja arendada professionaalseid suhtlusvõrgustikke, mis on tänapäevase eluviisi iseloomulik osa. 

 
Suurepärased tingimused elamiseks ja õppimiseks

“Ootused tuleviku töö- ja elukeskkonnale on muutumas. Hoone kontseptsioon peaks sobima uudishimulikele, aktiivsetele ja ambitsioonikatele inimestele ning pakkuma neile suurepäraseid tingimusi elamiseks, õppimiseks ja kaugtöö vormis töötamiseks. Tulevaste rentnikena näeme TalTechis ja start-up-ides töötavaid noori spetsialiste, kelle jaoks on oluline asukoht töökoha ning olulisemate linnaliste funktsioonide läheduses, mis on kõik Nõmme keskuses olemas,” kommenteeris Pevzner-Belošitski.

Arendaja eesmärk on ehitada stiililt moodne tänapäevane rendipindadega maja, mis sisaldab eduka spetsialisti jaoks kõike vajalikku ja kaasaegset. Arhitektuuri lahendus peaks olema kujunduselt eestipärane, kus on kasutatud rahvuslikke võtteid ja ornamente.

Arhitektuuribüroole Arhitekt11 võidu toonud ideekavandit KANVAA iseloomustas žürii kui professionaalset, nõuetele vastava ning esinduslikku visiooni eksklusiivsest ja stiililt tänapäevasest hoonest. “Hoone ette on loodud atraktiivne linnaruum, mis eraldab peasissepääsu ala kõnniteest. Fassaadi ruudustikuga viidatakse eesti ornamentika põhimotiivile – ruudule. Ruudustiku süsteemis tekivad tubadele rõdud, pimedal ajal valgustatakse ruudud efektselt välja ning liigutatavad ribid fassaadil lisavad hoonele dünaamilisust. Väga kaunilt on lahendatud ka maastikuarhitektuur ning katuseterrassid, mis moodustavad arhitektuuri lahendusega terviku,” tõi žürii esile projekti tugevused.

 
Äripinnad avara sissepääsuga
Pärnu maantee 275 majutus-ja ärihoone esimesele korrusele tulevad äripinnad avara sissepääsuga, paikneb tänava tasapinnas, et hoone ette tekiks aktiivne linnaruum. Majutusasutus on planeeritud korrustele 2-4 ja on suunatud spetsialistidele, kes vajavad majutust pikemaks ajaks. Tubades suurusega 25-30 ruutmeetrit paiknevad pesuruumid, panipaigad ning kööginurgad koos vajaliku tehnikaga (kraanikauss, nõudepesumasin, pliit, ahi, külmik, dušinurk, wc, kraanikauss, pesumasin ja kuivati). Lisaks äri- ja majutuspindadele on hoonesse kavandatud sotsialiseerumist hõlbustavad ruumid, nagu suurem köök kuni 15 inimesele ning lounge’i ala. 

Võistluse preemiafond moodustas 10 000 eurot ning selle otsustati jaotada järgnevalt: I preemia ehk 5000 eurot – ideekavand “Kanvaa” (Illimar Truverk, Joanna Kordemets, Indrek Potissep, Arhitekt11); II preemia ehk 3000 eurot – ideekavand “Linnaaed” (Helen Rebane, Kadi Paluoja, Tanel Teder, NÜÜD arhitektid OÜ); III preemia ehk 2000 eurot – ideekavand “Pesakast” (Kaspar Stroom, Agur-Andri Tarmo, Amor Vaik, Veiko Koppe, Raadius Arhitektid OÜ).

Võidutöö ning teise ja kolmanda preemia saanud tööde piltidega saab tutvuda siit: https://bit.ly/3ka7hfd

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.