"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
VIDEO: TalTechi uuenenud logistika robotit saab juhtida digitaalse kaksikuga (0)
05. mai 2021

“Me saame inseneri tasandil minna robotisse sisse ja teha programmis muudatusi. Samuti ka tööstusjuhi tasandil saame vaadata, milline on roboti efektiivsus ja kuidas ta haakub muude tööde ja tegemistega nii inimeste kui ka teiste robotite tasanditel,” rääkis TalTechi  Inseneriteaduskonna arendusjuht ja tootmistehnika professor Tauno Otto. 

2019. aastal ilmavalgust näinud TalTechi logistika robotist on valminud uus ja veelgi nutikam versioon.  Ladudes ja tehastes kaupu autonoomselt liigutama disainitud mobiilne robot on senisest suurema kandevõimega ning varustatud parema tehnikaga.  TalTechi ja Kulinaaria OÜ koostöös loodud ja iga päev üha enam edasi arenev masin suudab orienteeruda ka muutuvas ruumis – just nagu tehased ja laod, kus liiguvad inimesed, masinad ja vahetub kaupade asukoht.  Eesmärgiks on viia kõige lihtsam majasisene töö inimeste käest masinate kätte.

“Me näeme selles  võimalust, et sellise lihtsa töö jaoks ehk siis mitte eriti keerulisi protseduure vajava siselogistika jaoks, väheneks inimtööjõu eksimuste hulk ja sellest tulenevad probleemid, mis ei sobi toidutööstuse juurde või vähendaks neid,” rääkis Kulinaaria OÜ juhataja Andres Heinver. 

Sisuliselt on logistikarobot nagu väike laotõstuk, uus versioon tõstab korraga kuni 100 kg kaupa. Ettenähtud punktist A sõidab Boxbot töötajate poolt valmis pandud raami alla, tõstab selle üles koos vajaliku toormaterjali või valmistoodetega ning viib iseseisvalt punkti B. “Kindlasti võime arvestada, et üks robot töötades 24/7 on kordades efektiivsem kui inimtööjõud”, lisas Otto.

Kõige olulisem uuendus on aga mobiilse roboti digitaalne kaksik – kui masin peaks mingil põhjusel hätta jääma või on vaja see näiteks teise kohta liigutada, saab uuel versioonil sisuliselt kustahes maailma punktist juhtimise üle võtta ja masinat suunata kas nutitelefoniga, tahvelarvutiga või lausa virtuaalreaalsuses.

Tulevikus tahavad TalTechi inseneriteadlased jõuda prototüübist täielikult töövalmis logistikarobotini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.