"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lasteaiad ja koolid saavad koroona tõrjeks uue ventilatsiooni (0)
11. oktoober 2021
Ilja Matusihis

Tänavu on Tallinnas uue ventilatsiooni saanud Arte gümnaasium, Lasnamäe põhikool, Mustjõe gümnaasium, Tõnismäe reaalkool, Merivälja põhikool ja Pirita majandusgümnaasium.

Linna eesmärk on üle vaadata kõikide koolide ventilatsioonisüsteemid ja ajale jalgu jäänud süsteemid välja vahetada. Linn annab selleks oma eelarvest raha ka järgmisel aastal ning riik plaanib omalt poolt toetada Tallinna ligikaudu 800 000 euroga.

“Kindlasti on pandeemia tõttu oluliselt rohkem tähelepanu pööratud ventilatsioonide toimivusele ja selle parendamisele,” tõdes linna haridusameti üldosakonna juhataja Rainer Rannala, kelle sõnul hakkas linn koos oma koolidega juba mullu ventilatsioonile tähelepanu pöörama.

Suurematest mullustest töödest võib Rannala sõnul mainida Lasnamäe vene gümnaasiumi ventilatsiooni automaatika, Pirita majandusgümnaasiumi arvutiklassi õhuvahetuse ja jahutussüsteemi, kunstigümnaasiumi ventilatsiooni automaatika ja reaalkooli ventilatsioonisüsteemi elektroonika uuendamist.

Et mõte paremini liiguks

Tänavu on Tallinnas uue ventilatsiooni saanud Arte gümnaasium, Lasnamäe põhikool, Mustjõe gümnaasium, Tõnismäe reaalkool, Merivälja põhikool ja Pirita majandusgümnaasium. Ventilatsiooni parendustöid on juba tehtud reaalkoolis, Pae gümnaasiumis, Mustamäe gümnaasiumis, tehnikagümnaasiumis ja Vanalinna hariduskolleegiumis. Tõnismäe reaalkooli hoone lõunapoolsetesse klassiruumidesse paigaldatakse lisaks jahutus, et vältida kevadkuudel klassiruumide ülekuumenemist.

Ka lasteaedade õhuvahetuse parandamisega tegeleb linn jõudsalt – sel aastal on teostatud ja viiakse ventilatsioonitööd lõpule Mahtra, Seli, Mustakivi, Naeratuse, Pae, Sinilille, Kiisa ja Linnamäe lasteaias.

“Viimase 20 aastaga on enamik koole linnas uuendatud ja ka ventilatsioonid välja ehitatud. Hea ventilatsioon on haridusasutustes eriti oluline nüüd, kui me puutume igapäevaselt kokku nakkusohuga,” ütles abilinnapea Vadim Belobrovtsev. “Nõuetekohane ventilatsioon aitab märkimisväärselt vähendada viiruse levikut ja seega ka haigestumisriski. Samuti on klassides vaja piisavat õhuvahetust nii laste kui ka õpetajate vaimseks tööks.”

Tallinna tehnikaülikooli professori Jarek Kurnitski sõnul vajavadki toetust eelkõige koolimajad ja lasteaiad, et neis oleks võimalik kiirelt ventilatsioon välja ehitada. Ennekõike tuleks uus soojustagastusega ventilatsioonisüsteem ehitada suurema õpilaste arvuga koolidesse. “Meetmed on jagatud kaheks: kuidas olemasoleva hoone olukorda kiiresti ja lihtsate vahenditega parandada, ning pikema aja lahendused, mis eeldavad suuremaid töid. Mõlemad on olulised,” märkis ta.

Ventilatsiooni parandamiseks võikski riik Kurnitski sõnul haridusasutustele appi tulla, kuna see aitab ka viiruse levikut kontrolli all hoida. “Riik võiks kehtestada ventilatsioonisüsteemide tehnilise ülevaatuse korra, mille majaomanikud kiirelt käiku võtaksid, et oma hoonete ohutust tõendada. Paljud koolid ja lasteaiad aga ootavad remonti. Samas oleks just epideemia ajal õige uuendada ventilatsiooni kiiremini, enne terve maja uuendamist. Ventilatsiooni remont võtab kõigest 10% kogu maja remondi hinnast.”

Koolides üldiselt seis hea

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul on suurem osa linna koole viimase 20-25 aasta jooksul remonditud ja ka ventilatsioon on neis uus. “Kuna juba siis kehtisid tänasega võrreldavad õhukvaliteedi normid, on tegelikult enamikus Tallinnas koolides välja ehitatud tänapäeva nõuetele vastavad ventilatsioonisüsteemid,” lausus ta.

“Eelmisel sügisel tegime ülevaate, kas ja kuidas on need süsteemid töökorras ja hooldatud. Oluline on ka, et ventilatsiooniseadmete filtrid ning automaatika oleks vahetatud. Olukord oli üldiselt hea – kui ventilatsiooniseadmed on töökorras ning hooldatud ja need on sisse lülitatud, siis on kindlasti koolides õppimiseks piisav õhuvahetus.”
Pajula sõnul avastati kontrolli raames ka juhuseid, kus ventilatsiooniseadmed olid mingil põhjusel lihtsalt välja lülitatud.

“Kui ventilatsiooniseadmed enam kaasaja nõuetele ei vasta, vahetatakse need välja, nagu näiteks Tõnismäe reaalkoolis,” lisas ta. “Mis puudutab lasteaedu, siis seal on olukord kehvem, sest seni on Tallinna 127 lasteaiast nüüdisajastatud pisut üle kahekümne, ülejäänud püütakse remontida lähima kümne aasta jooksul. Ventilatsioonisüsteemide rajamisel teeme koostööd Tallinna tehnikaülikooliga.”
Tõnismäe reaalkooli sisehoovi on järgmise aasta suvel plaanis rajada ka uus spordiväljak koos õuesõppepaviljoniga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.