"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
rahatargaks raamatukogus Keskraamatukogu pakub peatselt võimalust laenutada ja tagastada raamatuid iseteenindusautomaatides (0)
05. jaanuar 2022
Tallinna Keskraamatukogu Foto Albert Truuväärt

“Suurimaks arenduseks on eelseisval aastal üleminek iseteeninduse lahendusele, mis võimaldab lugejatel teavikute laenamist ja tagastamist iseteenindusautomaatides ning teavikute tellimist välitingimustes paiknevatesse laenutuskappidesse,” ütles Tallinna Keskraamatukogu kommunikatsioonispetsialisti Mari Sieberk.

Sieberki sõnul on lisaks raamatutele, ajakirjadele ja auvistele (audiovisuaalteavik – T.T) võimalik raamatukogust laenata ka spordivahendeid, muusikainstrumente, tööriistu, taimeseemneid  ning samuti kasutada kohapeal arvuteid, innovatsioonilaborit, fotostuudiot ja õmblustuba.

Möödunud aasta uutest teenustest toob Sieberk välja uuendused Sõle raamatukogu õmblustoas, kus lisaks õmblus- ja overlokmasinale on nüüd kasutamiseks ka kattemasin, mis teeb trikotaaži õmblemise veelgi mugavamaks ning Pelguranna raamatukogus avatud tööriistade laenutuse, mis osutus Sieberki sõnul koheselt väga populaarseks.

Rahatargaks raamatukogus

Sieberk toob veel esile, et mõningaid möödunud aastal toimunud koolitusi ning üritusi saab ka järelvaadata Keskraamatukogu Youtube’i kanalil. Eriti populaarseks kujunesid rahateemalised videod vestlusõhtute sarjast „Rahatargaks raamatukogus”, https://keskraamatukogu.ee/rahatargaks-raamatukogus-luhiajaline-investeerimimine/. Kirjandushuvilistel soovitab Sieberk kindlasti jälgida ka Tallinna Keskraamatukogu Facebooki kontot, kus igal teisipäeval toimuvad raamatuteemalised otseülekanded.

Sieberki sõnul oli möödunud aastal jätkuvalt populaarne e-raamatute, sh audioraamatute laenutus, mida Tallinna Keskraamatukogu pakub e-kogude ELLU, OverDrive ja Naxose vahendusel: https://keskraamatukogu.ee/kojulaenutus-2-2/e-raamatukogud/. “Nii nagu aastal 2020, tehti ka eelmisel aastal rohkem kui 100 000 e-laenutust,” lisas Sieberk.

E-raamatukogude kasutamiseks peab olema Tallinna Keskraamatukogu lugeja. Raamatukogu lugejaks saab registreerida veebi teel kodust lahkumata. Rohkem infot lugejaks registreerimise ja e-raamatukogude kasutamise kohta leiab veebilehelt www.keskraamatukogu.ee. Veebilehel olevad videojuhendid on abiks lugejaks registreerimisel ja e-raamatukogude kasutamisel.

Möödunud aastal kasutati hoolega ka trükiraamatute ettetellimise võimalust, mis võimaldas lugejatel kontaktivabalt raamatuid ja ajakirju koju laenata https://keskraamatukogu.ee/ettetellimine-raamatukokku/.

Palju laenati 2021. aastal investeerimisteemalisi teoseid, nt „Aktsiatega rikkaks saamise õpik 2.0″, „Kuidas alustada investeerimisega” ja „Raha psühholoogia”. Ilukirjandusest  loeti palju Delia Owensi „Kus laulavad langustid” ja Frank Herberti „Düün”. Neist esimene oli ka populaarseim eestikeelne e-raamat. Enim laenatud eesti autori e-raamat oli Susan Luitsalu „Ka naabrid nutavad”. Audioraamatutest laenati kõige rohkem Barack Obama teost „A Promised Land”.  Suur huvi on olnud ka erinevate lugemisprogrammide vastu, nt „Raamatuga kevadesse” ja „Noor loeb”.

Kohapeal kasutamiseks saab laenutada suurt kuvarit

Suurimaks arenduseks saab Sieberki sõnul eelseisval aastal olema üleminek RFID-põhisele iseteeninduse terviklahendusele, mis võimaldab lugejatel teavikute laenamist ja tagastamist iseteenindusautomaatides ning teavikute tellimist välitingimustes paiknevatesse laenutuskappidesse.

“Sel aastal ongi meie esmane prioriteet just laenutuskapid,” ütles Sieberk. “Kuid juba lähiajal, loodetavasti juba veebruaris saavad uue teenuse lugejad, kes käivad raamatukogus õppimas ja tööd tegemas oma sülearvutiga. Nimelt on plaanis hakata laenutama kohapeal kasutamiseks suurt kuvarit, mille saab oma sülearvuti külge ühendada.”

Ees on ootamas ka raamatukogude teema-aastaga haakuvad üritused ja kohtumised kirjanikega, erinevad lugemisprogrammid ning muud lugemishuvi arendavad ja toetavad üritused ja koolitused.

Sieberk lõpetab üleskutsega – “Suurimat rõõmu pakub raamatukogudele see, kui inimesed loevad. Külasta oma kohalikku raamatukogu!”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.