"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Otsepilt
video ja fotod Millised peaksid olema tulevikutänav ja turvaline koolitee? Kus on mürarikkamad magistraalid ja suurima liiklusega teed? (0)
17. august 2022

«Kõige mürarikkamad on linna sisse tulevad ja väljuvad magistraalid ning suurte tänavate ristmikud, seda eriti tipptundidel,» lausus ettevõtte Elle Grupp vanemekspert-projektijuht Silver Lind. «Suurima liiklusega Tallinna teed on Järvevana tee, Pärnu maantee, Endla tänav, Tammsaare tee, Peterburi tee ja Narva maantee.» Tallinn uurib linna mürarikkust, elanike liikluskultuuri, mõnusat rohelust jm 18. ja 19. augustil Rävala puiesteel toimuval festivalil «Tulevik on täna/v».

Augusti alguses valmis rahvusvahelises keskkonnakonsultatsioonifirmas linna tellimusel liikluse mürakaart. Lind tõi uuringu põhjal välja, et mürarikkamaiks osutusid peamiselt linna lähivaldadega ühendavad maanteed. «Linna sisse tulevad ja väljuvad magistraalid ning suurte tänavate ristmikud on kõige mürarikkamad, eriti tipptundidel,» rääkis ta. «Seda ka põhjusel, et lähivaldadest siirdutakse sel ajal Tallinna tööle ja tagasi. Suurima liiklusega Tallinna teed, kus ööpäevane liiklussagedus ületab 50 000 sõidukit, on Järvevana tee, Pärnu maantee, Endla tänav, Tammsaare tee, Peterburi tee ja Narva maantee.»
Suurimat müra teevadki eksperdi sõnul autod. Alasid, kus auto- ja trammiliikluse päeva-õhtu-öömüra indikaator Lden ületab 55 dB, on Tallinnas kokku 29 km2, mis moodustab ligikaudu 19% linna kogupindalast. Hinnanguliselt elab seal 175 236 inimest ehk 40% Tallinna elanikest.

Elektriautod parandavad olukorda

Siiski pole ekspert pealinna liiklusolude tuleviku suhtes pessimistlik. «Elektriautod on märgatavalt vaiksemad ja neid ilmub tänavaile ühe enam,» lausus Lind. «Praegu tekitatavad müra rohkem rehvid, kuid siingi on tootjate tehnoloogia paranemas ja detsibellid langevad. Toodetakse aina vaiksemaid rehve, samas paranevad ka teekatted. Käib võidujooks liikluse kasvu ja tehnoloogiate paranemise vahel. Küsimus on, kas liikluse kasvu tõttu jätkab tänavamüra tõusutrendi või suudavad üha täiustuvad tehnoloogiad müra kasvu ennetada.»
Hinnanguliselt moodustavad 2030. aastal Tallinna sõiduautodest kuni 5% elektriautod. Esimest korda tehti mürauuringuid uue metoodikaga, mis on sama kõigis Euroopa Liidu riikides. Nii saab nüüd riikide tulemusi paremini võrrelda.
Keskkonnauuringute keskuse analüütilise keemia osakonna juhataja Erik Teinemaa sõnul ei saa Tallinnas ülemäärase õhusaaste üle ka suviti kurta. «Suvel on pealinna õhk puhtam, oluliselt alla piirnormide,» rääkis Teinemaa. «Praegu, augusti alguses on õhupuhtuse näitajad hea ja väga hea vahepeal. Seda ka kesklinnas. Õhu puhtusele aitavad kaasa päikesepaiste ja tuuline ilm, mil seisva õhuga võrreldes saaste kiiremini hajub.»
Kenasti roheline oli eelmise teisipäeva keskpäeval õhupuhtuse näitaja ka kesklinna ühe suurima liiklusmagistraali Liivalaia tänava juures. «Meil on vähem elanikke, vähem autosid ja seetõttu teiste Euroopa suurlinnadega võrreldes õhk puhas,» märkis Teinemaa. «Muidugi mängib rolli ka meie linna mereäärne asukoht.»

Küta kuivade puudega!

Talvel võiksid autojuhid senisest rohkem keskkonnasõbralikke rehve eelistada. Naastrehvid kraabivad asfaldist üles suurel hulgal õhus lenduma hakkavaid tervisele kahjulikke osakesi. «Naastrehvidel linnas suuremat mõtet pole, on ju Tallinna tänavad üldjuhul talviselgi ajal kenasti hooldatud,» ütles Teinemaa. «Naastrehvid aitavad suuresti kaasa ka teekatte lagunemisele.»
Talviti suureneb õhusaaste veel puuküttega paikades, näiteks Pirital, Nõmmel ja Männikul. «Ahjude kütmisel tuleks kindlasti eelistada kuiva ja värvimata-töötlemata puitu,» rõhutas Teinemaa.

Volikogu korraldab 18. ja 19. augustil Rävala puiesteel linnaruumifestivali «Tulevik on täna/v», kus nendel teemadel arutletakse. Lisaks on vaatluse all elukeskkonna ja linnaruumi teemad, mis kutsuvad linlasi kaasa mõtlema ja rääkima, tegutsema, vaatama, kogema ning kuulama. Toimuvad mitmed vestlusringid, töötoad, kontserdid, ruumieksperimendid jpm põnevat. Vaadata saab öökino ja osaleda ekskursioonidel. Festival on külastajatele tasuta. Sündmuse toimumiseks sulgetakse autoliiklusele kolmeks päevaks Rävala puiestee lõik Solarise keskusest Kentmanni tänavani.

OSSINOVSKI: Meil pole aina suurenevale hulgale autodele tänavatel enam ruumi


«Tallinna aina suurenev autostumine ei ole jätkusuutlik. See süvendab keskkonnareostust, vähendab elurikkust ja mõjub negatiivselt inimeste tervisele. On ju teada, et Tallinn on üks Euroopa autostunumaid linnu. Festival otse tänaval aitab neid teemasid rahvale lähemale tuua,» lausus volikogu esimees Jevgeni Ossinovski.

Jevgeni Ossinovski
Pilt: Albert Truuväärt

Ossinovski sõnul peab Tallinn senisest rohkem hakkama rõhku panema keskkonnateadlikele valikutele ning lähenemisviisidele. «Linnaruumifestival on hea viis linnarahvale ja -juhtidele olulisi teemasid lähemale tuua,» märkis ta. «Festival lubab meil kokku saada, üksteist kuulata, arutleda ning loodetavasti ka konsensusele jõuda. Sündmuse toimumise paigaks on valitud südalinna tänav, tõmbamaks tähelepanu, et Tallinna aina suurenev autostumine ei ole jätkusuutlik. See süvendab keskkonnareostust, vähendab elurikkust ja mõjub negatiivselt inimeste tervisele. On ju teada, et Tallinn on üks Euroopa autostunumaid linnu. Seda ei luba kliimakriis. Meil ei ole enam tänavatel autodele ruumi ning aina kasvav hulk linnaelanikke tahab mõnusat linnaruumi, mis on turvaline ja vaba ülemäärasest mürast ja tolmust.»
Ossinovski lisas, et festival näitlikustab, kui mitmekülgne võib olla elu, kui tänavatele mahutada lisaks autodele ka inimesed ja kaasakiskuvad tegevused. «Katsetame koos elanikega tänavaruumi eri palgeid ja saame näha, millist mõju omab tänavate teadlik sulgemine, elanike kaasamine ning aktiivne osalemine linnaelus,» rääkis volikogu esimees. «Meie eesmärk on arengud Tallinna linnaruumis veerema lükata ning muutustele hoogu anda.»
Volikogu esimees rõhutas, et Tallinn on järgmisel aastal kogu Euroopa rohepealinn. «See on meie võimalus tõestada, et suudame olla keskkonnasõbralik ja hea elukeskkonnaga linn,» ütles ta. «Aga et ka rohepealinna tiitli eel ja järel sünniksid pealinnas päriselt (elu)keskkonna- ja kliimasõbralikud lahendused, peame need küsimused fookusesse võtma ja neid ka seal hoidma. Peame tegema seda juba varem.»

Lapsed saavad mängides linna kujundada ning uksed avavad ka kodukohvikud

* 18. AUGUSTIL
• KL 12-13 Rävala pst festivalipaigas ootavad külastajaid tegevused, tänavamängud, peatuskohad ja võrkkiiged. Tänaval pakuvad oma toitu söögikohad Jahu, Lendav Maaler, Peps ja NR99 hoovikohvik. Samuti toiduautod Metsik Kohv, Kooker, Keretäis ja KrõbeRäim. Avatud on ka kohalike elanike kodukohvikud
• Kl 12-20 avatud on rändav juukse- ja habemesalong Lean Back Barber Stop. Elav järjekord ainult vabade aegade olemasolul. Aja broneerimiseks helista tel 5919 3456 või Instagramis @leanbackbarberstop

Näitused kella 12-20
• Autorahvast tänavarahvaks ehk miks vajame turvalisemaid ja stressivabu tänavaid?
• tänaVRuum. Grupp EKA arhitektuuri ja linnaplaneerimise värskeid vilistlasi näitab EKA tänavastuudio projektide tulemusi uues võtmes. Virtuaalreaalsuse kaudu saab tutvuda Tallinna südalinna oluliste ristmike kohta pakutud ideedega. Näitusel saavad linnakodanikud kogeda, milline võiks Tallinna linnaruum tulevikus olla.
• Rändnäitus «Kodukoha kompass». Tule, mõtle oma linnale ja märgi kompasskettale, milline on sinu kogemus! Näitus uurib, mis teeb ühest linnast, linnaosast, külast, tänavast, keskväljakust meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla.

Tipptunnikontsert kl 17.30
• Esinevad EiK + Maris Pihlap & Mattias Tirmaste

Vestlusringid ja ettekanded
• Kl 12-12.25 festivali avamine
• KL 12.30-13.25 ettekanne – mida ütlevad numbrid Tallinna liikluskultuuri kohta? Tallinna jt linnade liikluskaameratest kogutud andmeid tutvustab ettevõtte FYMA tegevjuht Karen Burns.
• Kl 13.30-14-25 vestlusring vastutustundlikust ettevõtlusest ehk ettevõtja rollist kliimakriisi keskmes. Mida teevad eri valdkondade ettevõtjad selleks, et kliimakriisiga toime tulla ja seda leevendada?
• Kl 14.30-15.25 vestlusring haljastusest. Osalevad Jevgeni Ossinovski, Merle Karro-Kalberg (pildil), Hannes Aava ja Merle Kuris.
• Kl 15.30-16.25 vestlusring õhu- ja mürasaastest Tallinna linnaruumis.
• Kl 18.45-20 vestlusring: Miks mitte 30 km/h? Kuidas teha nii, et tänavad oleks enamat kui lihtsalt läbisõiduks?

Öökino kl 21.30-01.00
• Näitamisele tuleb kaks keskkonnateemadega seotud linateost. Soovitame kaasa võta oma piknikulina ja soojemad riided. Öökino juhatab sisse Tallinna ööelu nõunik Natalie Mets.
• Kl 21.30 «Maa: Helitu»
• Kl 22.45 «Puude salapärane elu»

Töötoad ja mängud
• Linnaruumifestivali töötubade ja tegevustega saab liituda jooksvalt nende lahtiolekuajal, vabade kohtade olemasolul. Töötubades ja tegevustes osalemine võtab olenevalt tegevusest aega 3-30 minutit.
• 12-18 on avatud VIVITA vabamänguala
• 18-19 augustil kerkib Rävala puiesteele põnev installatsioon. Lastel tekib võimalus õues mängida ja ühtlasi luua koos loominguliselt enda keskkonda.
• 14-20 aknalauaaianduse töötuba – loo oma maitsetaimeaed!
• 14-20 linnajalgratturite liidu töötoad. Selgeks saavad jalgratta lukud, hoolduse ABC ning ennast ja ratast säästev liiklemine.
• 14-20 Pane Oma Meeled Proovile simulatsioonid. Külastajad on oodatud festivali takistusradadele, mis võimaldavad omal nahal tunda, kuidas käib linnaruumis liiklemine ratastooli, juhtkoera või valge kepi abil.
• 14-20 Fridays For Future vertikaalaedadega piiratud infoala, kliimakooli töötuba ja miniaktsioonid
• 14-20 jäätmete liigiti kogumise mäng. Parimatele auhinnaks biojäätmete prügikastid.

Ekskursioonid
• 14 Jaak Juske tuur Tartu mnt läbimurde ja Rävala pst piirkonna ajaloost. Algus Jaani Seegi kiriku juurest (Tartu mnt 16A), lõpp Rävala puiesteel. Registreeruda pole vaja.
• 14-20 on külastamiseks avatud välisministeeriumi kilukarbisaal. Rohkem infot Facebookist: fb.me/e/2xaPNIqyF
• 18-19 Rävala piirkonna kanalisatsioonikaevude luukide ekskursioon Andres Siplase käe all. Tuuri alguspunkt ja kohtumispaik Kentmanni 6 juures. Registreeru: https://forms.gle/LkuGdPbQ2EXBgE4v8
• 18.30 giidituur välisministeeriumi kilukarbisaali, tuurijuht kunstiteadlane Karin Paulus. Algus välisministeeriumi peaukse eest. Registreeruda pole vaja.

* 19. AUGUSTIL
• 12-01.00 ootavad festivalialal külastajaid toit, tegevused, tänavamängud, peatuskohad, võrkkiiged.
Tipptunnikontsert kell 16.30
• Esinevad Robert Linna ja Marten Kuningas ehk duo Linna & Kuningas. Lisainfo https://fb.me/e/1XyBKghO2

Robert Linna
Pilt: Mats Õun

Arutelud ja ettekanded
• 12-12.55 kogemuslugu: Lahti – Euroopa rohepealinn 2021 (inglise keeles.) Lahti European Green Capital 2021 tegevjuht Milla Bruneau jagab Lahti kogemust rohepealinnana.
• 13-13.55 arutelu teemal, kuidas turvaline koolitee saab toetada liikumist rattaga ja jalgsi. Vestlust modereerib abilinnapea Madle Lippus. Osalevad ka Nõmme linnaosavanem Karmo Kuri ning liikuma kutsuva kooli programmi projektijuht Leene Korp.
• 14-14.55 vestlusring Tallinna kliima muutumisest. Osalevad keskkonnapsühholoog Grete Arro, linna strateegiadirektor Raido Roop ja Helen Sooväil-Sepping.
• 15-15.55 vestlusring tõukeratastest. Osalevad ligipääsetavuse vanemspetsialist Jako Stein, Bolti riistvara peaiinsener Klemet-Gustav Tamm, abilinnapea Vladimir Svet, liiklusandmete koguja Karen K Burns ja linnaaktivist Sander Olo.

Öökino
• 21.30 «Loom»
• 23.45 «A Life On Our Planet»

Töötoad ja trennid
• 10-11 NTC MOBILITY välitreening, Kõigile jõukohane trenn keskendub keha liikuvuse, painduvuse ning stabiilsuse parandamisele. Treening toimub festivali pealava ees oleval muruplatsil, võimalusel paljajalu. Võimaluse korral tuua kaasa treeningmatt. Trenn on tasuta, kuid registreeru www.treenime.ee kaudu.
• 12-18 VIVITA vabamänguala installatsioon lastele
• 14-20 aknalauaaianduse töötuba – loo oma maitsetaimeaed!
• 14-20 linnajalgratturite liidu töötoad
• 14-20 Pane Oma Meeled Proovile simulatsioonid
• 14-20 Fridays For Future vertikaalaedadega piiratud infoala, kliimakooli töötuba ja miniaktsioonid
• 14-20 jäätmete liigiti kogumise mäng
• 19-20 rõduaianduse ABC ehk kuidas kasvatada linnakorteris rabarberit? Kesklinna rõduaednik Britt Normet jagab enda kogemusi.
• 17.30-21.30 pinksiturniir koos pinksiklubi Vint44mm-ga, muusikat valib DJ Triin Niinemets. Turniir selgitab välja tänavapinksi kõige väledamad kätepaarid. Võisteldakse nii paaris- kui ka individuaalaladel. Registreerumine alates kella 17 linnaruumifestivali pinksilaudade juures.

Ekskursioonid
• 14-20 välisministeeriumi kilukarbisaal külastamiseks kõigile avatud. Rohkem infot leiab Facebookist: fb.me/e/2xaPNIqyF
• 17-… Südalinna unikaalsete kohvikute avastusretk. Tuuri alguspunkt ja kohtumispaik kohvik PEPS ees (Kentmanni 6). Tuuri viivad läbi kohalikud elanikud ja kohvikuentsiastid Triin ja Sten.
• 18-19 Rävala kanalisatsioonikaevude luukide ekskursioon. Registreeru https://forms.gle/LkuGdPbQ2EXBgE4v8
• 18.30 giidituur välisministeeriumis.
Loe kogu kava
https://www.tallinn.ee/et/linnaruumifestival/programm

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.