"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KÜSITLUS JÜRI MÕIS: Mina jätan alati pool aeda niitmata ja minu niiduk töötab hääletult (4)
21. mai 2023
Jüri Mõis, Tiit Sokk, Meeli Hunt, Evelyn Sepp Scanpix

Koos hiliskevade ja suvega haarab inimesi muruniitmise ja grillimise palavik. Pealinn uuris, kuidas võiks seda teha nii, et sa ise ja ka naabrid oleks õnnelikud.

Ärimees Jüri Mõis: Pikemas rohus saavad putukad paremini toimetada.

Suvel algab grillihooaeg muidugi jälle peale. Ma armastan grillida ja mulle meeldib grillitud liha lõhn! Selles on suve hõngu, ja võib isegi öelda, et see on hea elu lõhn, eks ole! Ei kujuta suvel ilma nende grillimisteta ettegi. No ja räägitakse, et kui muru on ilusti pügatud, siis on see grillimine veel magusam ja silmal ka hea vaadata. Aga kui maja ehitasin, ütles arhitekt, et selle ümber tuleks jätta pool aeda kõrgema rohuga, kust ei pea kogu aeg nii väga niitma. Nii olengi teinud juba ammu enne seda, kui ametnikud hakkasid soovitama harvemini niita. Räägitakse ju, et pügamata aias saavad igasugused putukad paremini toimetada. Ja päris metsikuks pole asi ka kätte läinud, võib-olla sellepärast, et sinna sai pandud algul muld, kus polnud mingeid umbrohuseemneid. Robotmuruniiduk askeldab mul aias juba mõni aasta. Nii et ma ei mäletagi, kuidas see muruniidukiga põristamine käis. Ainult et kõiki teeääri robot muidugi päris puhtaks ei tee, sellepärast tuleb ikka viimistluseks aeg-ajalt trimmer kätte võtta.

Mupo avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt: Suvalises kohas ikka grilli käima panna ei tohi.

Rohepealinna ja rohepöörde idee näeb ette luua Putukaväila ja hoiduda muruplatside ülemäära tihedast niitmisest. Seda rohekeskset lähenemist ootame kõigilt linlastelt. Mis puutub grillimisse, siis keskkonna- ja kommunaalameti loata ei tohi teha lõket ja grillida kohas, mis ei ole selleks ette nähtud. Esimesed soojad ilmad tõid hulgaliselt inimesi randa ja parkidesse grillima. Aprillis tehti meie korrapidajale 37 väljakutset, mille sisuks oli vales kohas grillimine või sellega kaasnev lõhn või müra, samuti alkoholi tarbimine. Eriti populaarsed kohad tunduvad olevat Sütiste mets ja Merimetsa parkmets, samuti Paevälja ja Tondiraba ümbrus. Lisaks kaebustele on palju helistatud ning grillimise kohta küsimusi esitatud – kas ja kus seda teha tohib. See on igati tervitatav. Grillimise ja lõkke tegemise nõuded leiab https:// www.riigiteataja.ee/akt/106072021005

Korvpallitreener Tiit Sokk: Linnas me ei niida ega grilli, aga maal käies alati.

Ma elan küll Nõmmel, aga kortermajas, nii et linnas küll muruniitmist ja grillimist mul ette ei tule. Ei ole ka märganud, et keegi oleks meie maja rõdul üritanud grillida. Mõnikord on niitmise pärast ka naabritega lahkarvamusi olnud – et nad ei saa hilja õhtul magada. Kunagi öeldi mulle, et meie tulime puhkama, mis sa siin täristad. Aga üldiselt saadakse aru, et kui sa nädalavahetusel jõuad maale, siis on vaja kõik ära teha. Mind see küll ei ärrita , kui keegi muru niidab. Siin Nõmmel on ka ümberringi väiksemad majad ja aiad, eks seda niidukite põrinat ole vahel kuulda. Meie maja ümbruse niitmise eest hoolitseb korteriühistu, kes ostab seda teenust. Muru on siin alati niidetud ja korras.

Roheliste erakonna juht Evelyn Sepp: Muruniitmine on nagu rahvussport, millega on kerge üle pingutada.

Muru niitmine on eestlastele nagu rahvussport, millega oleme vist tõesti üle pingutanud. Õnneks on viimastel aastatel oluliselt muutunud heakorra nõuded, sealhulgas nõuded muru niitmisele. Tark on seejuures teadvustada kahte-kolme asja. Mida rohkem niita, seda vähem on sellest kasu nii inimese enda tervisele kui ka üldisemalt looduskeskkonnale. See vaesustab meie endi mikrofloorat ja selle otsene mõju on suurenevad allergiad, nahahaigused ning kehvem vaimne tervis. Teine teema on kuumasaarte teke, mis aina süveneb. Eestis muutub linn põrgukuumaks, kui siin ei ole haljastust. Eriti olulised on puud, mis päriselt varju pakuvad. Seega tuleb endale teadvustada, et elurikkus peab ka linnas meie ümber säilima. Selle pärast ei saa vaid «kuhugi maale» sõita. Ja kolmas niitmisega seotud aspekt on suur müra. Seega oleks abiks, kui me suudaks kokku leppida niitmise kellaajad või päevad. Kutsun üles niitma mõõdukalt, kindlasti alustame sellega pigem hiljem kui varem.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

on ikka huvitav elu EV ja kõik on võrreldav tegelikult - niitmisega ....
22. mai 2023 18:56
tatikad hõikasid - suvine aeg ja saab grillida pikemalt ning muru niita tatikad hõikasid - olgu ministeeriumid 1 tund varem tööle(aga peale grilli ei viitsitud ju vara tõusta ja see läks hingusele), et saaks veel pikemalt niita ja grillida tatikad tegid - segab aias mingite marjapõõsaste ja peenarde ning viljapuude olemasolu- maha ja niitma ning grillima tatikad hõikavad - ehitame tarakanidele prügisorteerlad tuppa tatikad hõikavad - teeme putukatele hotellid, ka eraldi väila ja inimestele paneme rohekastidega puhkealad keset sõiduteed värsket õhku hingama, see pidi hästi vähivastaselt mõjuma, irw:) , niiviisi rahustame liiklust jalakäijatega:) tatikad hõikavad - kõik peavad jalgratastel liikuma tatikad hõikavad - tõuksid kõnniteele 25 km/h ja sõidukid 30 km/h tänaval (miks peaks tõuksid siis üldse kõnniteel sõitma ?) tatikad hõikasid roheliselt - ainult ÜT ja kohe järgnes endile küsimus: miks selline segadus selle trammiliini ehitamisega, segab elu. Vastuseks : sõitke ummikute asemel nüüd jalgratastega !? Miks nüüd vaikus? tatikad hõikasid - valimiste eelselt , et kohe läheb reformides parimaks -Eest, ainult meie! ....ja juhtuski peale valimisi - tatikate nali osutus valeks ja tunne on ülev rahval, tunnistus- raha ei osanud lugeda ,st. raha oli otsas. Aga nüüd saame grillida, olla grillitud ja hea lõhn - aga see on ju õhurikkumine naabriga arvestamata, irw:). Vahepeal tulnud suunis - mitte riisuda puulehti ja põletada ning muru mitte kõikjal niita ja sellise madalasuga või tihedusega. 30 aastat on pikk aeg - nagu vanaaeg-keskaeg-uusaeg (unustatud hea vana!) irw:) Avanenud on uued koelmud- strateegiakeskused, tõmbekeskused, vabakonnad, jms. rahaliigutamised ..... Näis mida siis uuesti hea tava raames uuesti uuendatakse On lahe atmosfäär.... Ise ootan, et meri tõuseks tormiga 2 m ja selle Tiskre tõusikute küla merepiiril pühiks - eks ikka tatikatele peab tulema õhumüümisest jumalik karistus Aeg oleks Soomega teha selgeks ja minna ühiselt Vööndiajale sügisel ja lõpetada see keerutamine ..... Anna kannatust ja eluküünla lõpuni võib siin veel palju uut näha ... Meie autistid on leidlikud ja integreeritud vajalikeks , edaspidi ka kohtunikud, jms. Tuju paneb paika teise elu. Ideaalmaastik? Psühhiaater -autist:), lahe. FB saab palju targemaks - kel on pikk või jäme ning kitsas või lotendav. On huvigrupid, arutada mis peaks olema intiimne- on ilusate inimeste grupp(helbekesed) ja ülejäänud on koledad. Mõistuse kaal ei pea olema proportsioonis võrdlusoskuses. Ilusat õhtut, mõelge kuhu hakkate panema suurt raha - mis vähese sissetulekuga inimestel peale maksude tõstmist , pidi hakkama laekuma ..... Võrklaev ja Kallas ütlesid: võidavad vähese sissetulekuga inimesed, sest küür keelatakse ära aga kümnis ja nuhtlus riiklikult on lubatud
Maali
22. mai 2023 15:01
No te seal linnas võite ju putukaid kasvatada aga meitel maal rohi kohe põlvini ja katsu sa pärast see maha saada ja maa kah nagu kuumaastik või sea songermaa
Sinder
21. mai 2023 13:51
Üürid pikaajaliselt laoboksi, näit. Tabasalus vist avatakse uus äri. Selles hoiad asju, mida peab mõni aeg säilitama. Näiteks kvaliteetrõivad, mida kohe esimese hooajaga ära ei kanna. Mingit jalgratast ega hakklihamasinat mul polegi. Kui jalgratta tahaks lattu panna, siis vii parem kohe pandimajja ja sinna jätagi. Mingit hakklihamasinat mul polegi. Aastaid tagasi mingid narrid kinkisid. Viskasin kohe minema ilma proovimata. Ah, et kus ma elan? Hotellides, võõrastemajades, pansionaatides, hostelites, üürikates jne. Lühiajaliselt muidugi. Kuhu tööjärg viib, sealkandis elan. Tihti on ameti-eluruum selle töö tegijatele. Ah, et kus perekond elab? Ei oska nagu kedagi perekonnaks pidada, kelle suhtes mingeid püsikohustusi oleks. Nüüd kuumast linnast. Vahetades sagedasti elukohti samas piirkonnas kujuneb teadmine, et kus on mugavam kuumal ajal, kus külmal ajal. Kus pimedal ja märjal ajal (põhja ja lõunalaiustel), kus kuival ja valgel ajal. Tihti annab seda sättida. Puhkamine (lugemine, mõtlemine, võimlemine, menüü sättimine jne) on kõige käepärasem laevas. Austraaliasse lepingu peale sõita on huvitavam kaubalaevaga reisijana. Lennukiga ainult siis kui kiire. Kui Austraalias nii tosin aastat järjepanu kohal olla, jõuab seda Tabaka ladu ikka pidada.
asdf
21. mai 2023 11:30
" Eestis muutub linn põrgukuumaks, kui siin ei ole haljastust" Mujal maailmas on samasugused linnad, just nagu USAs ja Texases ei ole suvel linnad "põrgukuumad"