"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
galerii ja video Näitusel “Lähme Nulli!” näeb konidest tehtud küürvaala ja veibikalu ning hiiglaslikku pudelikorkidest plastpudelit (0)
01. september 2023
Albert Truuväärt

3. septembrist kuni 30. novembrini on Salme Kultuurikeskuses avatud keskkonnateemaline näitus “Lähme Nulli!”. 

Vaata galeriid (47)

Näituse “Lähme Nulli!” eesmärk on läbi visuaalselt kõnekate metafooride tuua vaatajateni prügi olemus, probleemi suurus ja pakkuda lahendusi. Külastaja saab eksponaate vaadates ja katsudes arusaama ringmajandusest ja materjalide ümbertöötlemise võimalustest.

“Elame tooda-tarbi-hülga ajastul. Prügi kaob meie silme alt kiiresti ja seetõttu on prügiprobleemi lihtne eirata. “Lähme Nulli!” näitus toob prügi meie silme ette. Kui palju on 13 kg prügi – kogus, mida keskmiselt iga eestlane igas kuus tekitab? Või mitu vaaditäit vett on 2450 liitrit? See on kogus, mida läheb vaja ühe valge puuvillase T-särgi tootmiseks. Lihtsalt number ei ütle meile midagi, aga kui seda kogust päriselt näed, siis tekib sügavam arusaamine,” selgitas “Lähme Nulli!” peakorraldaja Katarina Papp.

Näituse loomisel on kasutatud võimalikult palju materjali, mis muidu oleks lõpetanud prügis:

  • infotekstid on trükitud trükikoja jääkidele;
  • eksponaatide aluspoodiumid on tehtud ehitusobjektidelt saadud jääkmaterjalidest;
  • eksponaatide loomisel on kasutatud ettevõtetelt ja eraisikutelt kokku kogutud “prügi”. 

Näitusele on loodud ka kirjeldustõlge, mis võimaldab sellest osa saada pimedatel ja vaegnägijatel. Ligipääsetavus on tagatud ratastooliga. Lisaks saadab näitust praktiline haridusprogramm: õpetlikud ekskursioonid ja praktilised nullkulu õpitoad, millele on vajalik eelregistreerimine. 

Näituse loomisele on kaasa aidanud mitmed Eesti kunstnikud: Ines-Issa Villido, Ivar Heinpalu, Mare Raidma, Karola Kaugema, Auli Uiboupin, Eva Reiska ja Marie Käige. Koostööd teeme pea 30 Eesti ettevõttega, kelle missioon on prügivaba maailm. Rohkem infot näituse kodulehel.

“Lähme Nulli!” korraldamist toetab Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023 ja see on osa Tallinna rahvusvahelisest Läänemere kampaaniast Save our Sea.

Näitus “Lähme Nulli!” jääb Salme Kultuurikeskuses avatuks 30. novembrini 2023.

Lisaks avatakse 15. septembril koostöös Maailmakoristuspäeva ja Gratitude Service’iga Telliskivi loomelinnakus n-ö näituse satelliit, mis keskendub kalmistuprügile. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.