"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vabaõhumuuseum avas huvilistele rahvusvähemuste jõulutavasid  (0)
06. jaanuar 2024
Talviseid svjatkasid ja talsipäeva tähistatakse vana kirikukalendri järgi. Pressifoto

Laupäeval, 6. jaanuaril olid kõik oodatud Eesti Vabaõhumuuseumis toimuvale talsipühade ja talviste svjatkade tähistamisele.

6. jaanuaril kell 11-15 said külastajad vabaõhumuuseumi setu talus ja peipsivene majas ning nende hoonete vahelisel külavainul toimuval üritusel tutvuda eri rahvaste jõulutavadega. Sel ja järgneval päeval tähistavad kohalikud vähemusrahvuste kogukonnad õigeusu jõule. Pühadeperiood kestab kuni 19. jaanuarini.

Ürituse korraldaja vabaõhumuuseumi lõimumis- ja sotsiaalsete programmide projektijuhi Einike Sooväli sõnul on jõulud tore ning rõõmus püha, mida saab tähistada mitme erineva kalendri järgi. „Talviseid svjatkasid ja talsipäeva tähistame vana kirikukalendri järgi. Eestis tähistab õigeusu jõulupühasid vähemalt sada tuhat meie kaasmaalast,” arvas ta. “6. jaanuaril saab tutvuda erinevate kohalike rahvusvähemuste kommetega ja selles ise ka kaasa lüüa. Kohapeale on aga oodatud kõigi Eestimaa rahvaste esindajad ja ka väliskülastajad,“ lausus Sooväli.

Külavainul said osaleda rahvalikes jõulumängudes või võtta omavahel mõõtu vanaaegsetel puusuuskadel. Kui sellest ära väsiti, siis sai pärast suusatamist end turgutada sooja suhkruse samovariteega. Seto Vanatalo uues ja vanas tares toimus setode talsipühade kommete tutvustamine – kõrneküpsiste valmistamine kui ka rahvatraditsiooni järgi tuleviku ennustamine. Talsipühade aegu saavat kõige paremini teada, missuguseks ülejäänud aasta kujuneb. Seto laudas ootas terve ürituse vältel külastajaid jõulukohvik.

Peipsivene Petšonkini majas sai maitsta vene vanausuliste kartulivorsti ja nende kõrval kuulata muinasjutte.

Ürituse toetaja on Eesti Kultuurkapital. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.