"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lennujaam teenindas mullu pea kolm miljonit reisijat, uued sihtkohad tulekul (1)
08. jaanuar 2024
ROHKEM REISIJAID. Võrreldes 2022. aastaga kasvas reisijate arv 7,8 protsenti. Foto: Ilja Matusihis

Tallinna lennujaama läbis 2023. aastal pea kolm miljonit reisijat, mis on 91% pandeemiaeelsest, 2019. aasta tasemest. Lisandusid mitu uut hooajalist otselendu, kevadel alustavad Tallinnast lende kaks uut lennufirmat.

Aasta jooksul oli Tallinna lennujaamast võimalik lennata otselennuga 60 sihtkohta, millest 44 olid regulaar- ja 16 tšarterlennu sihtkohad. Kõige rohkem ehk ligi kolmandik reisijatest lendasid peamistesse sõlmjaamadesse: Riiga, Helsingisse ja Frankfurti. Kõige rohkem reisijaid teenindasid Air Baltic ja Ryanair, vastavalt 26 ja 16%. Võrreldes 2022. aastaga kasvas reisijate arv 7,8%.

Tallinna Lennujaama juhatuse liikme Eero Pärgmäe sõnul oli tegemist stabiilse kasvu aastaga.

„Oleme tänaseks kohanenud kiiresti muutuva ja ootamatusi pakkuva keskkonnaga. Aasta esimene ja viimane kvartal olid väga tugevad, suvi jäi oodatust veidi tagasihoidlikumaks, aga oleme aastaga tervikuna väga rahul,” sõnas Pärgmäe.

Suvist lennuplaani täiendasid Air Balticu uued hooajalised otselennu sihtkohad: Dubrovnik, Split, Rhodos ja Iraklion. SAS alustas lendudega Oslosse. Oktoobri lõpus alanud talvisest hooajast lisas Air Baltic regulaarlennud Tenerifele, Gran Canariale, Genfi ja Tamperesse. Seni vaid suvehooajal toimunud Aegean Airlinesi Ateena ja SunExpressi Antalya liinid muutusid aastaringseteks.

„Talvine lennuplaan tõi müüki ajaloo suurima istekohtade arvu, mis näitab, et meie töö lennufirmadega on vilja kandnud ja meie suund tasakaalustatud lennufirmade portfelli suunas on õige ja teostatav,” võttis Pärgmäe aastat kokku.

Arvestades juba teadaolevaid uusi liine ja lisasagedusi, on 2024 suvehooajal lennujaama prognoosil oodata selget kasvu müügis olevate istekohtade arvus ning oma mahtu kasvatavad võrreldes eelmise suvega enamus Tallinnasse lendavatest lennufirmadest. Aasta kokkuvõttes ootab lennujaam 5%-st reisijate arvu kasvu.

„Kevadel alustab Tallinnast lende kaks uut lennufirmat: Transavia France, mis hakkab aprilli alguses lendama Pariisi kaks korda nädalas ja Saksamaa lennufirma Eurowings, mis pakub märtsi lõpust otselende Prahasse kuni neli korda nädalas.  Air Balticu uued otselennud suvehooajal on Billund, Malta ja Burgas. Ryanair lendab suvehooajal 11 sihtkohta. Lennufirma lisab olemasolevatele liinidele ka lennusagedusi, mis tähendab, et istekohtade arvu osas pakub sel suvel Ryanair samaväärset mahtu nagu 2022. aasta suvel,” tõi Pärgmäe esile. 

Detsembris reisis Tallinna lennujaama kaudu 225 506 reisijat, mida oli 8,5% rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Tugeva tulemuse tõi istekohtade arvu ja sihtkohtade valiku kasv. Möödunud kuul sai Tallinnast otse lennata 33 regulaarliinil, millele lisandusid tšarterlennud Egiptusesse, Kanaaridele ja Sri Lankale.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temp mail address
9. jaan. 2024 10:49
The reputation of the website will surely see an improvement in the near future as a result of the high-quality content and the active involvement of the administrator.