"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinn hoiatab sulaga tekkivate jääpurikate eest (0)
08. jaanuar 2024
Sulailmaga kaasneb linnas tõsine jääpurikate oht. Foto: Mats Õun

Tallinna linnavõim hoiatab, et vahelduvad pluss- ja miinuskraadid toovad kaasa nii libedaohu kui ka ohtlikud jääpurikad ning kinnistu omanikel tuleb katustele kogunenud lumi ja jää õigeaegselt ära koristada.

Alanud nädalal muutuvad ilmastikuolud soojemaks, päevased plusskraadid vahelduvad igaöiste miinustemperatuuridega, mis võib muuta jalakäijate liikumistingimused raskemaks. Intensiivsema kasutusega kõnniteedel ja ülekäigukohtadel muutub pressitud lumi libedaks, samuti võib esineda libedust sulavee kogumise kohtades. Sulailmaga kaasneb ka tõsine jääpurikate oht.

„Möödunud nädalavahetusel on Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti lepingupartnerid teinud ettevalmistusi sulailmade saabumiseks, teostanud libedusetõrjet graniitkillustikuga, lükanud lumevaaludesse vee äravoolukohti ning vabastanud lumehunnikutest restkaevusid. Keskkonna- ja kommunaalamet ja linnaosavalitsused jälgivad ilmastikutingimuste ja teeolude muutust pidevalt, olles valmis reageerima ootamatu libeduse tekkimisele ja tegema libedusetõrjetöid nii kõnni-, jalgratta, kui ka sõiduteedel,“ ütles Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg. „Vaatamata sellele tasub linnakodanikel enne teele asumist tutvuda ilmastiku- ja teeoludega ning valida sellele vastavalt aeg ja sobiv liikumisviis.“

Linna hooldatavatel jalg- ja jalgrattateedel on eesmärgiks sahata teekatted sula olukorras esimesel võimalusel kõvakatteni, vedada lund ära kohtadest, kus lume sulamisvesi tekitab suuri lompe. Enamkasutatavatesse ühistranspordipeatustesse on paigaldatud ligi 300 puistematerjali konteinerit libeduse tõrjumiseks.

Kõigil kinnistuomanikel tasub jälgida katustele kogunenud lume kogust ning eemaldada lumi ja ohtlikud jääpurikad, mis kujutavad ohtu jalakäijatele ja pargitud autodele. Samuti peaksid kinnistuomanikud puhastama hooldatavaid kõnniteid vajadusel sula ja külmumise olukorras intensiivsemalt. Libedusetõrjeks võib kasutada graniitkillustiku, mille tera läbimõõt on kaks kuni kuus millimeetrit, kasutada ei ole lubatud tuhka, liiva või kloriide. Linn jagab omalt poolt korteriühistutele ja eramajade omanikele tasuta graniitkillustikku, selle kohta saab infot linnaosavalitsustest.

Tänavapuhastuse küsimustes saavad linlased pöörduda Tallinna abitelefonile 14410. Probleemist on võimalik teada anda ka heakorra ja haljastuse infosüsteemi kaardirakenduse kaudu: https://hhhis.tallinn.ee/add. Rohkem infot Tallinna tänavate talihoolduse korraldamisest leiab veebilehelt www.tallinn.ee/lumi. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.