"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Toidukorvi hind on Eesti taasiseseisvumisaja kõrgeim - kahe aasta jooksul 40% kallinemist (1)
09. jaanuar 2024
Toiduainete hinnad on tõusnud pööraselt palju. Foto: Pixabay

Kuivõrd pooled Eesti leibkondadest tunnetavad majandusliku toimetuleku halvenemist viimase aasta jooksul, tõstis Tallinn sissetuleku määra kuuekümne euro võrra pereliikme kohta.

Hinnakasvu iseloomustab kõige paremini ostukorvi maksumus. Ehkki toiduainete kiire hinnatõus lõppenud aasta teises pooles aeglustus, pole oma 30 tegutsemisaasta jooksul konjunktuuriinstituut nii suurt hinnakasvu kui viimase kahe aasta jooksul, varem näinud.

“Nii suurt hüpet ülespoole ehk kahe aasta jooksul üle 40% võrra kallinemist, see on pretsedenditu. Ei ole varem olnud,” ütles Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Peeter Raudsepp.

Arvud näitavad, et tarbijahinnaindeks ja keskmise palga kasv on enam-vähem suutnud kaasas käia elukalliduse tõusuga, ent Raudsepp toob esile, et nendes arvudes ei ole arvesse võetud Euribori tõusu: “Kodulaenu maksed on keskmise kodulaenu kohta sadu eurosid kallinenud kuus ja see ei jäta just raha üle säästmiseks, lisatarbimiseks või tagavaraks.”

Raudsepa sõnul on üle 50% peredest nende küsitlustele vastates tõdenud, et nende majanduslik toimetulek on halvenenud. Seda arvesse võttes tõstis Tallinn sissetulekust olenevate toetuste maksmise aluseks olevat sissetuleku piiri seniselt 300 eurolt 360 eurole. Tegemist on Tallinna linna poolt makstava toetusega.

“See on lisavõimalus riiklikule toimetulekutoetusele, mille toimetulekupiir ei ole piisav meie hinnangul,” sõnas Tallinna abilinnapea Betina Beškina.

Mullu maksti Tallinnas sissetulekust olenevaid toetusi välja ligi miljon eurot ja seda umbes 4700 perele. Inimeste hulk, kes igapäevase majandusliku toimetulekuga maadlevad, üha kasvab. Sissetulekupiiri tõstmine võimaldab toetust saada rohkematel abivajajatel, rääkis Beškina. “Kulud võivad olla seotud tervisega, lastega, koduküsimustega, kui perel ei jätku olulisteks ostudeks raha.”

Toetust saab taotleda oma linnaosa sotsiaalhoolekande osakonnast. Toetuse raames on võimalik saada kompensatsiooni kulutustele 250 eurot täiskasvanu ja 350 eurot lapse kohta aastas.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Miss Veronica
24. jaan. 2024 17:26
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao sam kupiti kuću. Pokušao sam potražiti zajam od različitih kreditnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nije išlo, a većina banaka mi je odbila kredit. Ali kako bi Bog htio, upoznali su me s privatnim zajmodavcem koji mi je dao zajam od 90,000 eura i danas imam svoju kuću i vlasnik sam tvrtke i trenutno mi je dobro, ako morate ići na tvrtka za osiguranje zajma. bez kolaterala, bez provjere kreditne sposobnosti, samo 3% kamatna stopa i supotpisnik s boljim planovima i rasporedom otplate, kontaktirajte Davidson Albert Loan (davidsonalbertloan@gmail.com). On ne zna da to radim, ali sada sam tako sretna i odlučila sam dati ljudima više informacija o njemu i želim da ga Bog još više blagoslovi. Možete ga kontaktirati putem njegove e-pošte. davidsonalbertloan@gmail.com