"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Eesti-Soome 1970-80ndatel: Hoolimata raudsest eesriidest olid mingid suhted, mille mõju ulatub siiamaani (1)
27. jaanuar 2024
Rääkides Eesti-Soome suhetest nõuka ajal seostub see nii mõnelgi eelkõige Viru hotelliga. Kuvatõmmis

Eesti-Soome suhted on olulised olnud läbi aegade, aga just eriti nõuka aja lõpus. Nüüd hakatakse neid aegu – suulist kultuuripärandit ja inimeste kogemusi – dokumenteerima.

Fenno-Ugria direktori Barbi Pilvre juhtimisel toimus seminar eestlaste ja soomlaste suhetest nõukogude ajal. Kohal oli hulk sel ajal Eesti-Soome suhteid üleval hoidnud kultuuritegelasi, sealhulgas Priit Hõbemägi ja Rein Lang.

Nooremale põlvkonnale on see võõras teema, kui jätta välja seriaal “ENSV”. Sedavõrd olulisem on Pilvre sõnul seda suulist kultuuripärandit talletama hakata.

“Eestis on vaja teada, mis ikkagi ENSV-s toimus, ka sellel tasandil, kuidas soomlased ja eestlased omavahel suhtlesid 70-80-ndatel, kui ei olnud veel vaba liikumist. Hoolimata raudsest eesriidest olid mingid suhted, mille mõju ulatub siiamaani. Meie kirjasõbrad, sõpruslinnad, kultuurisuhted, nendest rääkida, need kajastada, sest suur osa on suuline pärand, mida mäletavad 60-aastased ja vanemad,” ütles Fenno-Ugria direktor Barbi Pilvre.

“Paljud inimesed oma elu või igapäevase õhtuse elu ehitasid siis Soome televisioonist tulevate väärtfilmide vaatamise ümber,” ütles BFM-i ajakirjanduse külalislektor Priit Hõbemägi.

“Võtame ette ja populariseerime mingit teemat, näiteks 90-ndad või Soome televisiooni kitsamalt teemana, tundub, et sellest oleks vaja rääkida ja on palju rääkida,” ütles Pilvre. Tallinlastele ja põhja-eestlastele oli Soome televisioon vabalt vaadatav ja ainuke vaba lääneriigi tehtud televisioon, omades Eestile nii kultuurilist kui ka poliitilist mõju. Seminar toimus Viru hotelli KGB muuseumi läheduses. Priit Hõbemäel oli KGB-rühmitusega Tallinnas oma mälestus rääkida: “Oli veel nõukogude aeg ja kui ma soomlastega tegin mitmesugust koostööd, oli mul mitu kontakti KGB-lastega, kes tulid ligi ja üritasid mulle rääkida, kui sa Soomes käid ja kohtud inimestega, äkki siis räägid meile ka, mida oled näinud, aga ma ütlesin selle peale, ei, mitte mingil juhul.”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Marion Jansen.
30. jaan. 2024 08:17
Head päeva , Olen väga põnevil pärast seda, kui sain pr Marion Jansen Loan Help LTD-lt oma isikliku laenu auto ostmiseks pärast seda, kui võltsitud laenuandjad mind kaks korda pettusid. Kõikvõimas Jumal, mind tutvustas pr Marion Janseni Laenuabi LTD-le kolleeg, kes sai samuti laenu tema äritegevuse laienemist ja minu suurimaks üllatuseks anti mulle täna 25 000 USD laenu. Kutsun teid kõiki, kes vajavad laenu, võtma laenutaotluse saamiseks lahkelt ühendust pr Marion Janseniga e-posti teel: marionjansen00@gmail.com Aitäh