"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Taksojuhtide kontroll tuvastas: kellel puudub luba, kes ei oska eesti keelt (3)
05. märts 2024
PALUN DOKUMENTI. Suuremal osal juhtidest on need korras. Foto: Kuvatõmmis

Taksode kontrollimine on lihtne – samas osutub see rakendustest tellitud masinate ja erataksode puhul suhteliselt raskeks. Tallinna taksod on võetud munitsipaalpolitsei tihedama kontrolli alla.

Eelmisel esmaspäeval kontrolliti koos politseiga üle kahesaja takso. „Me alustasime põhitegevustega päeval kell kaks ja lõpetasime õhtul kell kümme,“ räägib Ida-Harju politseijaoskonna patrullpolitseinik Rando Randmaa. Fookused olid reisisadam, bussi- ja lennujaam.

Kaks taksot sõitsidki ilma sõidukikaardita. Kui inimene sõidab näiteks rendiautoga, oleks tal kasulikum, kui see poleks takso ehk sõidukikaart oleks peatatud. Sel juhul ei pea maksma mitu korda kõrgemat liikluskindlustust.

„Kui me käime iganädalaselt väljas – tihtipeale lennujaamas, aga ka sadamas ja bussijaamas – siis kuskil kaks-kolm autot on meil ikkagi sellised, millel tuvastame sõidukikaardi puudumise,“ lausub Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti juhtivspetsialist Kristjan Haljasoks.

Teine mure on keeleoskus. Keeleseadus sätestab teenindajate, muuhulgas taksojuhtide, eesti keele taseme. Munitsipaalpolitsei küll kontrollib seda, aga karistada saab ainult Keeleamet. Seda, kas võõrriigi kodanikult ka tööluba on, kontrollib omakorda politsei.

„Kaks-kolm juhti me selle paari tunni jooksul ikka saame, kes ei valda eesti keelt,“ tõdeb Haljasoks. Randmaa sõnul tuleb keeleoskamatust ette üsnagi palju ja probleemsed on just rakendusi teenindavad taksojuhid ja rendisõidukid. „Me ei tea, kes seal roolis on ja mis teenust osutatakse, tihtipeale ka näeme, et seda tehakse valede andmete alt.“

Purjus juhtide püüdmiseks on puhumisreidid, ent vahele jääb vaid osa. Küllap kehtib sama taksojuhtidegi puhul, vähemalt esialgu.

Märksõnad:
Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

test
5. märts 2024 18:33
https://menu.err.ee/1609270791/e-etteutluse-eelharjutus-pane-end-proovile
vaatleja
5. märts 2024 18:27
https://www.delfi.ee/artikkel/120275313/the-telegraph-putin-kavatseb-migrantide-vood-euroopasse-saata-oma-palgaarmeede-abil Briti ajalehe The Telegraph andmetel kasutab Venemaa oma eraarmeesid Euroopasse toimuva rände kontrollimiseks ja relvaks muutmiseks.
Harrien
5. märts 2024 15:22
ENSV lõpuaastatel, kui nõukogudemaal tühistati töökohustus, läks peatselt taksonduses kaotsi ka kliendile teadaolev mudel (rolliootus) taksoteenuse konstitutsiooni kohta. Reegliks muutus see, et kunde ootas üht teenuse laadi ja teenuse osutaja hoopis midagi muud. Olen seetõttu vältinud takso kundeks hakkamist kodumaal. Pärast rubla aega ühe käe sõrmede jagu episoode, millistest üks oli ka ootuspärane. Erakorralisteks juhtudeks peab olema varasem kokkulepe nn oma taksoga. On hea, kui on tuttavaid perekondi, kelle lapsed meelsasti vanemate loal pere autoga sõiduteenust osutavad. Just tüdrukud-noored naised teevad sohvri rolli suurepäraselt.