"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA GALERII. Männiku lasteaed saab endale ka siseujula (0)
04. aprill 2024
Männiku lasteaia ehitus on jõudnud sarikapeoni. Foto: Ilja Matusihis

4. aprillil toodi alla sarikapärg Tallinna Männiku lasteaia uuelt hoonelt (Kraavi 4), kus on ruumi 200 lapsele. Männiku lasteaiast tuleb esimene kaasaja nõuetele vastava basseiniga lasteaed Nõmme linnaosas.

Männiku lasteaia vana, 1963. aastal kasutusse võetud tüüphoone lammutati. Selle asemele kerkib uus energiasäästlik hoone, kuhu luuakse tänapäevane lapsesõbralik õpikeskkond.

Vaata galeriid (21)

„Kuna kerkimas on basseiniga hoone, siis on tulnud keldrikorruse vundament rajada päris sügavale Nõmme liivapinnasesse ning talviste ilmaolude kiuste on ehitaja sellega kenasti hakkama saanud. Tänan Fund Ehituse OÜ töömehi, kes on selle keerulise projektiga tublisti pingutanud, et lasteaiapere saaks peagi asuda oma uude ilusasse majja. Samuti tänan kogu lasteaiaperet ja lapsevanemaid, kes on vapralt talunud ehitusega kaasnevaid ebamugavusi, kuid usun, et ees ootav teeb rõõmu kõigile.“ ütles abilinnapea Tiit Terik. Ta lisas, et Männiku lasteaed on üks mitmest lasteaiast, mis sügisel uue õppeaasta hakul lapsi tervitab. „Me soovime võimalikult paljudele väikestele tallinlastele uued majad ehitada ja linnavaraametil on töös veel mitmed projektid,“ sõnas Terik.  

Uude majja tulevad ruumid 10 rühmale, kaks avarat saali, huviklassid ja talveaed, puhkealale luuakse erinevaid tegevuspesasid. Arvestatud on ka liikumisraskustega lastega ja neile on loodud kõik vajalikud tingimused lasteaiaelus osalemiseks. Laste arengu igakülgseks toetamiseks rajatakse ruumid tugispetsialistidele.

Kraavi tn 4 kinnistu asub Nõmme miljööväärtuslikul alal, mistõttu on uue maja kavandamisel lähtutud olemasolevast hoonestusest. Bassein ja abiruumid on maa-alusele korrusele planeeritud nii, et hoone maapealne brutopind jääb samaks. Hoone värvilahendus on loodud piirkonda sobivates toonides – kasutatakse heledamat ja tumedamat puitu ning roostekarva oranži. Hoone välisilmes on au sees hoitud asutuse kosmonautikaga seotud ajalugu, mida rõhutavad ümmargused aknad. Kahele olemasolevale õuepaviljonile lisaks ehitatakse veel kaks samasugust, mis viimistletakse samuti oranžika puidu ja tumepruuni puitplaadiga. Välisvalgustite puhul on silmas peetud, et need ei häiriks ümbrust valgusreostusega.

Õueala planeerimisel on eelistatud liikuma kutsuvaid spordi- ja mänguvahendeid. Sisehoovi rajatakse laste liikluslinnak, staadion ja kelgumägi ning kõik rühmad saavad õppeaeda istutuskastid. Erilahendusena valmib modernne laululava, kus saab läbi viia õueüritusi ja kontserte. Rajatakse ka jalgrataste parkimiskohad, millest osa asub varikatusega kaetud alal. Konteinerhaljastusele eelistatakse lasteaia territooriumil looduslikku haljastust ning suurte kõvakattega aladele kummeeritud või liivaalasid ja murupindasid. Istutatavate puude kasvualasse ei ole kavandatud tehnovõrke, mille hooldus tulevikus võiks suureks kasvanud puid kahjustada.

Sarikapärja võtsid Fund Ehitus OÜ-lt vastu Tallinna abilinnapea Tiit Terik, Nõmme linnosa vanem Karmo Kuri, Männiku lasteaia direktor Evelin Pajo.

Hoone projekteeris Nord Projekt, seda ehitab Fund Ehitus ja omanikujärelevalvet teeb Tallinna Linnaehituse AS. Tööde tellija on Tallinna Linnavaraamet. Hoone kogumaksumus on 9,49 miljonit eurot ja selle eeldatav valmimistähtaeg on 2024. aasta novembris.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.