"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TUNNUSTUS. Tallinn esitab vapimärgi kandidaadiks arhitekt Raine Karbi (0)
10. aprill 2024
Raine Karp on projekteerinud enamiku oma tähelepanuväärsematest hoonetest Tallinna. Foto: Albert Truuväärt

Tallinna linnavalitsus tegi linnavolikogule ettepaneku anda tänavu linna erilise austusavaldusena Tallinna vapimärk Raine Karbile ning linna teenetemärk kümnele inimesele.

Linnapea kohusetäitja Madle Lippuse sõnul otsustas linnavalitsus esitada volikogule vapimärgi kandidaadiks Raine Karbile kauaaegse panuse eest Tallinna tänapäevase linnaehitusliku ilme kujundamisse. „Arhitekt Raine Karbi mitme kümnendi jooksul projekteeritud arhitektuurselt äärmiselt hea kvaliteediga avalikud hooned on oluline osa Tallinna arhitektuuriloost ning olemuslik osa Tallinna tänapäevasest linnaehituslikust ilmest. Eesti arhitektuuri grand old man on rohkem kui 60 tegutsemisaasta jooksul projekteerinud enamiku oma tähelepanuväärsematest hoonetest Tallinna,“ selgitas Lippus. „Raine Karbi loomingu hulka kuuluvad sellised Tallinna üldmuljet kujundavad või kujundanud hooned nagu Tallinna linnahall, Eesti Rahvusraamatukogu, Välisministeeriumi hoone, Sakala keskus ja Tallinna Postimaja, millest viimased kaks on oluliselt ümber ehitatud.“

Tallinna vapimärgi võib linnavolikogu teenekale inimesele anda linna erilise austusavaldusena. Vapimärgi andmise taotlusi on õigus esitada linnavolikogu komisjonidel, fraktsioonidel, linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmetel ja linna ametiasutustel. Taotlused esitatakse kirjalikult linnavalitsusele iga aasta 31. märtsiks. Alates 1997. aastast on vapimärk antud 37 inimesele. Teenetemärkide kandidaatide kohta esitab linnavalitsus ettepanekud, mis on linnavalitsus läbi arutanud. Teenetemärgi andmise taotlusi said esitada linnavolikogu komisjonid, fraktsioonid, linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmed ning linna asutused 31. märtsiks. Tallinna teenetemärke on antud alates 1995. aastast 456 inimesele. Vapimärgi ja teenetemärgi andmise otsustab linnavolikogu.

Tänavu esitatakse Tallinna teenetemärgi kandidaadiks Ülemiste Center OÜ direktor Guido Pärnits Ülemiste City ja Ülemiste keskuse juhtimise ning ettevõtlusvaldkonna pühendunud arendamise eest; Nõmme muusikakooli direktor ja dirigent Indrek Vijard kauaaegse pühendunud ja silmapaistva töö eest Nõmme muusikakooli juhtimisel ja pikaajalise panuse eest Tallinna koorimuusika edendamisse; ETV+ ajakirjanik Andrei Titov ühiskonna oluliste ja aktuaalsete teemade püstitamise ning inimeste teadlikkuse suurendamise ja harimise eest;  lasteendokrinoloog ja Tallinna Lastehaigla endokrinoloogiateenistuse juhataja Ülle Einberg kauaaegse ja pühendunud töö eest Tallinna Lastehaigla endokrinoloogiateenistuses;  Tallinna spordihalli direktor Jüri Dorbek pikaaegse panuse eest Tallinna spordielu korraldamisse; arhitekt Toomas Paaver väljapaistvate linnaruumilahenduste väljatöötamise ning panuse eest linnaruumi eestkõnelejana; ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Dmitri Rõbakov pikaajalise pedagoogilise tegevuse ja ühiskondliku töö eest;  teatrijuht ja lavastaja Peeter Jalakas suure panuse eest nii kogu Eesti kui ka Tallinna teatri- ja kultuuripilti;  Eesti turismi- ja reisifirmade Liidu president, Via Hansa Eesti tegevjuht ja turismiedendaja Külli Karing pikaaegse turismivaldkonna eestvedamise ja arendamise eest Tallinnas ning Eesti arhitektuurimuuseumi endine direktor ja arhitektuuriajaloolane Triin Ojari Tallinna arhitektuuriajaloo populariseerimise eest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.