"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pealinna noorte hingeelu. Tüdrukud tunnevad end palju rohkem katki kui poisid (3)
11. aprill 2024
MEEL ON MUST. Teismelistel tüdrukutel pea kaks korda sagedamini kui poistel. FOTO: Pexels.com

Pealinna noortest enesetapjatest 85% on tüdrukud. Oma teo toimepanemiseks kasutavad nad kõige kodusemaid vahendeid nagu näiteks paratsetamooli. „Psühhotroopsed ravimid, rahustid, antidepressandid,“ loetleb lastehaigla pediaater Helke Nurm.

Mis eriti traagiline: 65% juhtudest ei pea omadega kimpus nooruk vahendi otsimisega üldse vaeva nägema, vaid ta saab need kombineerida kokku talle juba väljakirjutatud arstirohtudest.

Mitte ühtegi last ega noort, kes enesetapukatse tagajärjel haiglasse sattunud (nooremad kui 12 viiakse lastehaiglasse, vanemad Põhja-Eesti Regionaalhaigla psühhiaatriakliinikusse) ei saadeta ülesturgutamise järel lihtsalt niisama otse koju tagasi, rahustab Nurm vanemaid ja omakseid. Patsiendid jäävad jälgimise alla, mille käigus nad peavad täitma viieosalise suitsiidiriski küsimustiku, vastates muu hulgas päringutele „Kas oled viimase nädala jooksul soovinud olla surnud?“ või „Kas arvad, et su perel oleks parem, kui oleksid surnud?“.

Värskelt valminud uurinust „Planet Youth Tallinn – tervelt tulevikku!“ selgub, et Tallinna noortele pole meelemürgid võõrad. Möödunud aastal korraldatud 53 pealinna kooli hõlmavast tööst selgus, et 39% üheksanda ja kümnenda klassi õpilastest on olnud purjus. Noorematest kui 13 aastat oli vägijooke pruukinud ligi kolmandik. Viiendik oli olnud purjakil viimase 30 päeva jooksul.

Sigaretiga – selle tavalisega – on  vähemalt korra sõprust sobitanud 38% noortest, püsivam suhe on kujunenud välja 4%-l. Kanepi juures on vastavad näitajad 17 ja 5%. Mis puudutab juba kangemaid meelemürke, siis pole siingi noored ilmsüütud: kokaiini on maitsnud 2,1, heroiini proovinud 0,7% uuringus osalenutest.

Kõik need näitajad on aastate jooksul paranenud, kuid tsiteerides korraldajaid – kõik, mis on üle nulli, on tegelikult ju halb.

„46% küsitlusele vastanutest ütlesid, et nende hinnangul ei paneks  vanemad nende purjus olemist pahaks või kiidaksid isegi heaks,“ tõdeb Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Raimo Saadi. Üle kolmandiku vanematest tegevat seda järeltulijate sõnul kanepipruukimise puhul. Mõistagi on tegemist subjektiivse hinnanguga, mida ei saa võtta puhta tõena, vaid ainult noortele jäänud muljena. „Aga isegi, kui neile jääb ainult selline mulje, paneb see mõtlema,“ lausub Saadi.

STRESS. Sageli ajavad noori Raimo Saadi sõnul pudeli juurde lihtsalt pinged koolis või omavahelistes suhetes.
Pilt: Ilja Matusihis

Kui koroonapandeemia ajal võiski näha teatavat meelemuutust karskuse poole, siis see puhkepaus on nüüd möödas. Pealegi ei maksa ekspertide sõnul teha karantiiniaja põhjal erilisi järeldusi: kinnisemad ja vaiksemad noored võisid toda ajastut pigem natuke nautida, kuid pidid siis piirangute lõppedes taas oma ärevustega rinda pistma. Sama kehtib ümberpööratud kujul elavaloomuliste ja aktiivsete laste kohta.

Kuigi nagu näitab statistika, jääb kõige hullem juba rohkem kui aastakümne taha. Terve 2008 jooksul pidi lastehaigla võtma vastu 148 mürgitusjuhtudega alaealist ehk 2,8 inimest nädalas. Kes on end üle joonud, kes üle doseerinud, kes üritanud enda elu külge kippuda.

Õnneks näitab praktika, et pea enamasti suudavad arstid-meedikud noore elu päästa. Välja arvatud üks juhtum, kus tüdruk rüüpas endale sisse kokteili paratsetamoolist, kodeiinist ja vitamiinidest. Tema jõudis haiglasse alles 15 tundi hiljem ning teda enam ei suudetud.

See tüdruk oli äärmuslik näide sellest, kuidas erineb ka poiste ja tüdrukute hinnang oma enesetundele. Oma füüsilist tervist peab heaks 76% poistest, kuid ainult 58% tüdrukutest. Ning hingelise tervise puhul on käärid veelgi suuremad: pea kaks kolmandikku poisse ainult ühe kolmandiku tüdrukute vastu, kes leiavad oma vaimse tervise tasakaalu korras olevat.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vale info
11. apr. 2024 23:56
tüdrukud teevad lihtsalt katseid rohkem, tähelepanu saamiseks. Reaalseid enesetappe teevad rohkem poisid ja mehed. Mis tegelikult tähendab, et hoopis poiste vaimne tervis on viletsam, aga lihtsalt ei paista välja. Või siis poisid ei demosteeri oma tundeid.
lugeja
11. apr. 2024 18:16
See sõna -katki- on vale sõna. Katki on ainult asjad, olukorrad jne.. Inimese hingeängi võib iseloomustada paljude sõnadega aga inimene ei ole katki. Sama mis kui verd tuleb haavast, ta ei veritse tal jookseb verd , tuleb haavast verd aga ta ei veritse. Millal lõppeb ometi see väljamaa otsetõlge, meie keel on nii rikkalik ja ilus aga ikka võetakse mujalt valesid sõnu.
Arvamus
11. apr. 2024 08:35
Mitte meelemürgid ei ole nii noorte kui ka täiskasvanute elus pettumuse põhjuseks vaid meie ühiskonnas valitsev valelikkuse, silmakirjalikkuse, kahepalgelisuse, ahnuse ja sallimatuse õhkkond, millega on eriti raske kohaneda eelkõige oma neile vanemate poolt loodud helgest ninnu-nännu lapsepõlvest täiskasvanute maailma astuvatel noortel. Mäletan kuidas ma omal ajal isegi teismelise eas enesetapumõtteid mõlgutasin ja ka meelemürkidelt abi püüdsin leida samas alles aastaid hiljem mõistes, millest kogu see lõputu ja nähtava väljapääsuta pettumus elus ja maailmas tegelikult tuli. Õnneks oli mul piisavalt jõudu ja ehk ka natuke õnne - kui hing ikka peale paari ebaõnnestunut katset kohe välja ei soostunud minema, et sellest kõigest omal ajal iseseisvalt üle saada aga kõik ei ole ühtmoodi tugevad vaid just pigem vastupidi nõrgad ja kergesti haavatavad, eriti need kellest see meie sõnades nii lõputult inimkeskne ühiskond tegelikult ise seda isegi märkamatagi lihtsalt halastamatu ja enesekeskse teerullina üle sõidab. Nii, et meelemürgid pole mitte põhjus vaid tagajärg, sest tegelik põhjus ja meelemürk on hoopis see vaimne keskkond milles me igapäevaselt elame, ilma et seda üldjuhul enam isegi märgata suudaks.