"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TÄNA ALGAB. Ookeanist inspireeritud Tallinna moenädalal kõnnivad modellid vee peal (1)
17. aprill 2024
Tallinn Fashion Week 2023. Foto: Aleksandr Guzhov

Tallinn Fashion Week 2024 esitleb värsket moeloomingut vee peale ehitatud moelaval Kalev Spa hotell & veekeskuses. Mitu kollektsiooni on samuti inspireeritud veealusest maailmast ning valikust leiab ka jätkusuutlikku taaskasutust.

Tallinna moenädal toob kevadele kohaselt kahe päeva vältel lavale värsked hooaja moesuunad ja ajatud disainrõivad tunnustatud moeloojatelt ja kodumaistelt brändidelt. Sel korral toimub moesõu veele püstitatud moelaval Kalev Spa hotell & veekeskuses, mis on andnud mitmele disainerile veest ja ookeanist inspireeritud tõuke.

Veepealne moelava kui ajalooline kogemus

Tallinn Fashion Weeki peakorraldaja Anu Kikase sõnul on alates 2007. aastast, kui moenädalaga alustati, toimunud see väga erilistes kohtades.

„Alustades Sõpruse kinost, kus kogu meie backstage oli kahe korruse treppide peal, aga oleme üritanud mahtuda ka Telliskivi erinevatesse hoonetesse, Balti Jaama tunnelis ning Lutheri kvartali parklas. Me oleme olnud ekstreemsed ka varem, aga lava vee peal on isegi meie tiimi jaoks väljakutse,” sõnas Kikas.

Veepealse moeetenduse korraldamise idee tekkis Tallinn Fashion Weeki loovjuhil Aldo Järvsool, kui ta käis aastaid tagasi sõbra ujumisvõistlustele kaasa elamas ja nägi vaimusilmas enda loomingut vee peal kõndimas. Kuigi tol hetkel tundus idee talle absurd, saab see nüüd siiski reaalsuseks.

Tallinn Fashion Weeki meediajuhi Meisi Volti sõnul lähtuti moelava valiku puhul sellest, et kõik oleks stabiilne ja turvaline, seega sai valituks lava, mida kasutatakse ka avaveekogudel.

„Sellist tüüpi lava kasutatakse isegi avaveekogude ääres, seega peaks see basseinil olema veel eriti ohutu. Etenduste ajal keegi ju ei uju, et lainet tekiks, kindlasti peab ta kenasti ka väikesele kõndimisele vastu,“ kommenteeris Volt.

Kogu lava pannakse püsti alles ööl enne moenädalat, sest eelmisel päeval soovivad külastajad basseinis veel trenni teha ja ujuda. Volti sõnul tekitab veepealne lava ka modellide jaoks elevust ning nende jaoks on see ajalooline ja esmakordne kogemus.

Me oleme olnud ekstreemsed ka varem, aga lava vee peal on isegi meie tiimi jaoks väljakutse

Nutikad rannarõivad ja teksavärvlitest jakid

Veemaailmast on inspireeritud ka tänavuste disainerite looming. Näiteks Siret Design tikanditega ehitud ja Aldo Järvsoo pastelne tüllivahune kollektsioon on indu saanud veealusest maailmast, kus hõljuvad müstilised olendid ja veetaimed.

Rätsep ja moelooja Anastassija Balak esitleb aga uut ujumisriiete kollektsiooni, mis on samuti inspireeritud ookeanist ja veealusest maailmast. Kollektsioon toob lavale unikaalsed rannarõivad, mis aitavad vältida päikesepõletust ning püüavad tähelepanu laia valiku printmustritega.

“Sellisest poolläbipaistvast kangast ujumistrikooga saab päevitada ilma päikesepõletust saamata,” selgitab Anastassija Balak nutikate rannarõivaste tausta.

Balaki kollektsioonist leiab ohtralt erksaid värve nagu kuninglik sinine, korall ning erinevad toonid rohelisi ja punaseid. Rõivaid täiendavad aksessuaarid meritähtede, karpide ja korallide näol.

Anastassija Balaki kollektsioon.
Pilt: Maksim Shmeljov

Uue projektiga NADA tuleb välja kauaaegne Baltmani brändijuht ja peadisainer Aivar “Antonio” Lätt, esitledes koostöös Sandra Luksiga jätkusuutlikku ja eetilist kollektsiooni. Pärast rohkem kui 20-aastast kogemust moeäris ning paljude vastamata küsimuste tekkimisel, teemadel jätkusuutlik mood, arvas Antonio, et nüüd on aeg küps asjaga ka tõsisemalt tegelema hakata.

„Arvan, et jätkusuutliku moe väärtusahelas on palju erinevaid mudeleid, mida uurida, mõned neist on väga tuntud, nagu näiteks upcycling. Mõned mitte nii väga, nagu näiteks mitmed made-to-order ehk MTO-mudelid,” ütleb Antonio. Mood on ülemaailmne mitme triljoni euro suurune äri, millel on märkimisväärne keskkonna- ja sotsiaalne jalajälg ning muutusteks ei piisa ainult ühe mudeli kasutamisest.

NADA rätsepatöö on valmistatud kvaliteetsetest kangastest, mis oma päritolult on ületoodetud või suurtest Euroopa moemajadest üle jäänud. LUKS teksad, jakid ja kleidid on valmistatud ühendades deadstock denimi ümbertöödeldud teksapükstega. Ükski teise ringi püksipaar ei lähe raisku, näiteks teksade värvlid muutuvad jakkideks ja vestideks ning isegi ülejäänud niit ja kangaribad saavad uue elu meisterlikult taasloodud pitsi näol. Kõik NADA tooted on hooajatud ja valmistatud eesmärgiga- maksimeerida toote disainiväärtust ning eluiga.

LUKS kollektsioonid sünnivad aga peamiselt teksamaterjalist, mis on läbi rebimise, punumise ja õmblemise saanud uue vormi eriliste ja kantavate disaintoodete näol. Vanade teksade niiditasandile lammutamine annab võimaluse ootamatuks materjaliloomeks, mis kannab endas keskkonnateadlikku mõtlemisviisi koos funktsionaalsuse ja unikaalsusega.

Taaskasutust näeb ka Aldo Järvsoo kollektsioonis “Hoovus”, mille valmistamisel läks kasutusse Embassy of Fashion moestuudio kangajääke eelmistest kollektsioonidest ja eratellimustest.

LUKS teksad, jakid ja kleidid on valmistatud ümbertöödeldud teksapükstest.
Pilt: NADA x LUKS

Amanjeda by Katrin Kuldma kollektsioonist leiab aga naturaalsetest kangastest loodud bespoke ehk eritellimusel valmivad rõivad. Brändi sõnul on keskkonnaprobleemide suurimaks põhjuseks on ületarbimine.

“Tellides rõivad täpselt oma mõõtude järgi naturaalsetest, keskonnasõbralikult toodetud ja valmistatud materjalidest, mille päritoluga saad end moebrändilt infot küsides täpselt kurssi viia, saad nautida oma moekate rõivaste esteetikat ja kandmismugavust, kestvust ja eetikat,” sõnab Kuldma.

Tallinn Fashion Weeki programm:

Neljapäev, 18. aprill

Kl 17.30 Riina Põldroos, Ketlin Bachmann, Aldo Järvsoo

Kl 19 Mammu Couture

Kl 20.30 Anastassija Balak, Kriss Soonik

Reede, 19. aprill

Kl 17.30 Jo Nurm, NADAxLUKS

Kl 19 Siret Design, Kristina Viirpalu Couture

Kl 20.30 Amanjeda by Katrin Kuldma

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

TEREZA
10. mai 2024 16:46
Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.