"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Balti pealinnade hinnavõrdluses on kõige kallim kütus Eestis. Miks? (2)
18. aprill 2024
Milline on prognoos kütuseturul suveks? Kuvatõmmis

Kui Lätis ja Leedus püsivad kütuste hinnad pikemalt stabiilsed, siis Eestis käivad need üles alla. Kütusemüüjad ei soovi aga näha piirkondlikke erisusi.

Circle K hinnatabeli põhjal tuleb Tallinnas bensiini 95 liitri eest välja käia euro ja 79 senti, Riias aga üheksa senti vähem. Kõige odavam on bensiin Vilniuses, kus liiter maksab euro ja 57 senti. Diislikütuse hinnatipus on Riia, kus liiter maksab 1.65. Tarbija on märganud, et nädala algul hind Eestis tõuseb ja lõpupoole langeb. Sellele on Alexela kütuste müügijuhil Tarmo Kärsnal seletus.

“Konkurents on turul tugev, mis tähendab, et paljud reageerivad kiiresti maailmaturu hinnale. Tarbijale on positiivne, see jõuab tagurpidi kiiresti ka tanklahindadesse,” ütles Alexela energiamüügi valdkonna juht Tarmo Kärsna.

Konkurentsiameti peadirektor Evelin Pärn-Lee kinnitab, et poolteist aastat tagasi algatas amet põhjaliku turuanalüüsi ja nüüd on see valmis ning lõpparuanne on plaanis mais avalikuks teha. Kartellikokkulepet müüjate vahel ei täheldatud. Küll aga paistsid silma mõned anomaaliad.

“Kui maailmaturu hind muutub, siis on mõned kütuseketid, kus automaatselt hind muutub maailmaturu hinna järgi ja siis on mõned kütuseettevõtjad, kelle puhul maailmaturu hind justkui ei mõjuta tarbijahinda, küll mõjutab nende puhul selgelt konkurentide hinnamuutus,” ütles Pärn-Lee. Peetri külas asuvad lähestikku kolm tanklat. Posti otsas vaatab vastu ühesugune hind. Kõik oleks kui kivisse raiutud. “Pigem pakume ikkagi üle Eesti klientidele ühest hinda, et inimesed ka liiguvad, kui et hakkaksime regionaalseid erinevusi tekitama,” ütles Kärsna.

Pärn-Lee tõdeb, et Tallinnas on kohti, kus saab suurtes ketitanklates odavamini tankida. “Mõned väiksemad tanklaketid on ilmselt teadlikult oma äri nii üles ehitanud, et pakuvad soodsama hinnaga kütust,” ütles Pärn-Lee. Milline on prognoos kütuseturul suveks? “Bensiini hind jääb suve jooksul kõikuma, diisli hind peaks olema stabiilne,” sõnas Kärsna.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Teadjanaine
19. apr. 2024 08:41
Juba Lennart Meri ütles, et Eesti on põhjamaa ja põhjamaal peabki kõik kallim olema, kui lõunamaal!
Minu Arvamus
18. apr. 2024 18:28
Balti pealinnade hinnavõrdluses on kõige kallim kütus Eestis. Miks? Pole ime, sest Eesti on eliidi mõistes üks Euroopa rikkamaid riike. Viie esimese seas.