"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Eiffeli järeltulija Tallinna teletornis näituse avamisel: Minu vanaisa vanaisa ehitaski Eiffeli. See on muljet avaldav (0)
19. aprill 2024
Eiffeli torni ehitamist alustati 1887 ja torn valmis 1889. aasta Pariisi maailmanäituseks. Kuvatõmmis

Tallinna teletornis avati rändnäitus “Eiffel, aina kõrgemale”. Tallinn on Pariisi järel teine linn, kus seda seni eksponeeritud on. Kohale oli tulnud ka näituse kuraator ja autor, Gustave Eiffeli lapselapselapselaps.

Tallinna teletornis avati rändnäitus “Eiffel, aina kõrgemale”. Vaatajate ette tuuakse Eiffeli torni loomise lugu ja tehakse tagasivaade Gustave Eiffeli eluloole.

“Alustame teiselt korruselt varase lapsepõlvega, tööstusrevolutsiooni kirjeldamisega, tema esimeste tööde kirjeldamisega. Teine korrus on sissejuhatav korrus. Siis inimene tõuseb 21. korrusele, kus on vaateplatvorm, siin on Eiffeli torni lugu ja siin saate teada sellest, kuidas prantsuse inimesed mässasid torni vastu, nimetasid seda “mustaks naelaks” ja “mustaks korstnaks”, keeldusid seda tunnistamast ja tahtsid maha võtta,” ütles Tallinna teletorni juhataja Jüri Kriisemann. 

Eiffeli torni ehitamist alustati 1887 ja torn valmis 1889. aasta Pariisi maailmanäituseks, et tähistada Prantsuse revolutsiooni 100. aastapäeva. Tänavu tähistatakse maailma ühe ikoonilisema ehitise 135. sünnipäeva. Näituse kuraator ja autor on Gustave Eiffeli lapselapselapselaps Savin Yeatman-Eiffel. 

“Kui ma olin nelja- või viieaastane, läksin esimest korda Eiffeli torni. Seal neljandal korrusel oli korter, kus Gustave Eiffelil oli kombeks aega veeta ja seal oli tema vahakuju. Mu ema ütles mulle, et näed, see mees siin on sinu vanaisa vanaisa ja tema ehitas kõik selle. See teadmine avaldas mulle tõeliselt muljet,” rääkis Yeatman-Eiffel. 

Tallinna teletorn kuulub koos Eiffeli torniga maailma kõrgete tornide föderatsiooni. Mõlemad tornid on vabaduse sümbolid ja toimivad tänini ringhäälingukeskustena. Varem on näitust eksponeeritud vaid Pariisis. 

“Oleme selle üle väga õnnelikud. Eriti kuna saame seda teha siin Tallinna teletornis, mis on täpselt sama kõrge kui Eiffel oma algusaegadel. Eesti on tore riik, kus näituse eksponeerimist alustada,” ütles Yeatman-Eiffel.

Näitus jääb Tallinna teletornis avatuks 30. septembrini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.