"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tulevases kogukonnamajas jagub rohkem ruumi pilliõppeks ja tantsutundideks (0)
25. veebruar 2019
Tallinna Kopli noortemaja

Uues majas on senisest palju rohkem ruumi kitarri ja ukulele õpetamiseks ning oma paik saab olema ehk isegi pillide hoidmiseks, ütles pilliõpetaja Peep Taimla.

Tallinn ehitab mahalammutatud endise Ranniku gümnaasiumi asemele kogukonnamaja, mille ühte ossa kolib Põhja-Tallinna linnaosa valitsus ja teise saab uued õppe- ja tööruumid Kopli noortemaja.

Noortemaja direktor Jelena Zemenkova ütles, et praegu töötavad nad väga kitsastes tingimustes ja seetõttu ootavad nii noortemaja pedagoogid kui ka ringides käivate laste vanemad pikisilmi uue maja valmimist. “Meil õpib üle 500 õpilase ja kui jagada meie praeguse maja põrandapind õpilaste arvuga, tuleb iga õpilase kohta ligikaudu üks ruutmeeter,” rääkis Zemenkova. “Seda on ilmselgelt liiga vähe. Meie saali mahub vaid kuni 20 tantsuõpilast trenni tegema, nii et iga kontserdi või suurema ürituse jaoks oleme sunnitud saali rentima. Ruumipuuduse tõttu tegutseb mitu ringi lasteaedades ja teistes koolides.”

Tulevikuplaanide kohta ütles direktor, et uus maja aitab huviringide hulka suurendada. Praegu saab noortemaja ruumipuuduse tõttu pakkuda poistele vähe tehnilist huviharidust, uues majas on kavas tehnika suunda kindlasti laiendada.

Uude majja kolides tahetakse muuta ka asutuse praegust nime. “Nimetus noortemaja on meie puhul pisut eksitav, sest tegelikult oleme huvikool,” mainis Zemenkova.

Roheline ümbrus

Kopli noortemaja kitarri- ja ukuleleõpetaja Peep Taimla ütles, et vaatamata senistele kitsastele oludele tulevad lapsed pillimängu õppima suure rõõmuga. “Mul on 21 õpilast ja meil on palju esinemisi,” lisas Taimla. “Tulla soovijaid on rohkem, kuid meil ei ole lihtsalt ruumi. Uues majas tuleb minu õpperuum palju suurem ja kui praegu pole õiget kohta isegi pillide hoidmiseks, siis uues majas sellist probleemi ei teki.”

Kopli noortemaja tegutseb praegu vanas ümberehitatud hoones, kus on põrandapinda ligikaudu 500 m2. Uues kogukonnamajas antakse noorte käsutusse üle kolme korra rohkem ruumi, mis annab võimaluse suurendada nii huviringide kui ka õpilaste arvu.

Noortemajale kavandatavasse majaossa tuleb 16 klassiruumi ja üle 300 m2 suurune moodsa helitehnikaga saal, mida saab kasutada nii huviringide tööks kui ka ürituste, etenduste ja kontsertide korraldamiseks. Noortemajale kavandatud osas hakkavad olema ka keraamika-, meisterdamis-, tööõpetus-, kunsti-, muusika- ja tantsuklassid ning labor.

Mugavam tulla

Kogukonnamaja juurde on kavandatud välilava, skatepark, palliplats ning laste mänguväljak. Haljastuses on rõhku pandud rohelisusele. Maja ümbruses peaks säilima nii palju puid kui võimalik ning kavas on haljastust isegi suurendada.

Koplisse kerkiva hoone eeskujuks sai linn võtta Nõmmel toimunu, kus tühja koolimaja asemele rajati Nõmme Maja. “Nii otsustasime ka Põhja-Tallinnasse rajada kogukonda teenindava hoone,” rääkis abilinnapea Eha Võrk. “Linnaosa lastel ja noortel on edaspidi suuremad võimalused noortemaja huviringides kaasa lüüa. Mugavamaks muutuvad ka linnaosavalitsuse tingimused, praegu töötavad nad tänapäeva nõuetele jalgu jäävas hoones. Praegusesse asukohta on paljudel linnaosa elanikel kauge minna, sest hoone asub linnaosa ühes servas.”

Põhja-Tallinna linnaosa vanema Raimond Kaljulaidi hinnangul on uues hoones linnaosavalitsusel ruumi rohkem ja tööd annab paremini organiseerida. Kõige olulisemaks pidas Kaljulaid aga seda, et uutesse tööruumidesse saavad kolida linnaosa lastekaitse- jt sotsiaalvaldkonna inimesed, kes on aastaid töötanud Kotzebue tänavas vanades ja viletsates ruumides. Lastekaitse osakonda on planeeritud ka teraapia- ja vestlusruum ning mängutuba.

“Töötingimused on enamikul töötajatel edaspidi võrdsed ja enamik kabinettidest ühesuurused,” lausus Kaljulaid. “Ainus kaotaja on linnaosa juhtkond, sest uues majas on linnaosavanema ja tema asetäitjate kabinetid vanadest kaks korda väiksemad.”

Kari tänavasse kavandatava Põhja-Tallinna kogukonnamaja projekt valmib tänavu sügiseks ning maja ise saab praeguse plaani järgi valmis 2021. aasta märtsiks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.