"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Pärnamäe kalmistu sai väärika sissepääsuala (0)
14. juuli 2020
Pirita LOV

Mitu kuud kestnud ehitustööd Pärnamäe kalmistu sissepääsuala uuendamiseks on lõppenud. Korrastatud ala sümboliseerib eluringi sobitudes nõnda antud konteksti. Tööd läksid maksma 182 565 eurot.

“Pärnamäe kalmistu sissepääsuala arhitektuurse idee eesmärk oli ehitada kalmistule kaasaegne, praktiline ja esinduslik sissepääsuala. See on ka igati õnnestunud ning kalmistu on saanud tagasihoidliku, aga soliidse ja moodsa sissepääsuala,” sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat. 

Linnaosavanema sõnul oli objekt töömahukas ja hõlmas projekteerimistöid, veesilma ehitust, betoonitöid, elektri- ja sidetöid, teede ja platside ehitust, metallitöid, haljastuse rajamist ning valgustuse paigaldamist.

“Kuna ehitusplatsile jäid ka kolm ajaloolist väravat, sealhulgas sõidutee väravad, tuli ka need säilitada ja kogu mahus restaureerida,” lisas Liinat. Palju oli ka sellist tööd ja tehnilisi lahendusi, mis külastajale kätte ei paista. Näiteks pealtnäha sileda rajatise maaalune osa on märkimisväärselt mahukas, kus jooksvat vett pidevalt puhastatakse ja lisatakse süsteemi juurde.

“Ala kontseptsioon on pakkuda väärikas alguspunkt kalmistule andes võimaluse mõtiskleda ja end koguda,” selgitas sissepääsuala projekti autor arhitekt Diana Taalfeld. “Kujundatud väikevormid sümboliseerivad eluringi sobitudes nõnda antud konteksti. Purjeriidega kaetud õhuline paviljon võimaldab varju all istuda ja kuulata kärestikulise veesilma tekitatud rahustavat vee vulinat. Ala kujundamisel on kasutatud looduslikku kivi, betooni ja puitu, mis oma rahulike toonidega sobituvad keskkonda,” lisas arhitekt.

Pärnamäe kalmistu sissepääsuala ehitas Mefab OÜ, töid tehti Talinna keskkonna- ja kommunaalameti tellimusel. Tööde hind ilma käibemaksuta on 182 565 eurot.

Tallinnas on seitse hooldatavat kalmistut kogupinnaga 337,2 hektarit, nende hulka kuulub ka 109 hektari suurune Pirita linnaosas asuv Pärnamäe kalmistu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.