"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Energiatoetuse avaldus tuleks esitada elektrooniliselt (0)
07. veebruar 2022
Foto: Pixabay

Abilinnapea Betina Beškina soovitab praeguse koroona kõrge nakatumisnäitaja juures eelistada elektroonilist iseteenindust, mis võimaldab ka taotluse esitada väiksema ajakuluga.

„Palume digipädevatel inimestel ulatada abikäsi elektroonilise taotluse esitamisel ka oma eakatele lähedaste, et säästa neid viirusepuhangu eest. Juhul, kui ei ole võimalik siiski veebis taotlust täita, siis saab taotluse esitada ka oma rahvastikujärgses linnaosa sotsiaalhoolekande osakonnas, kuid selleks palume ka eelregistreerida,“ selgitas Beškina. „Ühtlasi on meil hea meel, et täiendavalt on ulatanud taotluse esitamisel linlasele oma abikäe Tallinna Keskraamatukogu teenindusosakonnad ja haruraamatukogud. Nii aitavad raamatukoguhoidjad eesti ja vene keeles soovijaid vajaliku info hankimisel ja juhendavad taotluse täitmisel.“

Lihtsaim viis taotluse esitamiseks on veebi teel

Energiatoetuse taotlus on soovitav esitada iseteeninduse taotlen.tallinn.ee kaudu. Kohapeal taotluse esitamiseks on tungiv soovitus eelregistreerida telefoni teel oma rahvastikuregistri järgses linnaosa sotsiaalhoolekande osakonnas, seeläbi saavad linnaosad tagada inimeste hajutamise ning hoida linlaste ja ka töötajate tervist.

Täiendavalt pakub energiahüvitise taotluse esitamisel abi kõik Tallinna Keskraamatukogu teenindusosakonnad ja haruraamatukogud, kuid selleks tuleb end eelregistreerida e-meili või telefoni teel, valides omale sobiva haruraamatukogu. Raamatukogude asukohad ja lahtiolekuajad leiab SIIT.

Raamatukoguhoidjad aitavad eesti ja vene keeles soovijaid vajaliku info hankimisel ja juhendavad taotluse täitmisel. Raamatukoguhoidjad aitavad arvete allalaadimisel ettevõtete e-teenindusest või lugeja e-postkastist ning dokumentide skaneerimisel ja printimisel. Raamatukogust saab ka nõu selle kohta, kui läheb vaja lisadokumente (nt arvel puuduvad õiged mõõtühikud). Raamatukokku tulles tuleks kaasa võtta vajalikud dokumendid paberkandjal või elektrooniliselt ning ID-kaart, Mobiil-ID või Smart-ID koos kehtivate PIN-koodidega. Tallinna Keskraamatukogu YouTube’ist leiab ka energiakulude hüvitamise taotlemise videojuhendi.

Infotelefon aitab küsimustele vastuseid leida

Energiatoetuse infotoe telefonilt 600 6300 saavad energiatoetuse kohta nõu küsida nii linlased kui ka korteriühistud. Energiatoetuse telefon on avatud esmaspäeviti kell 8.15–17.45, teisipäevast neljapäevani kell 8.15–16.45 ja reedeti kell 8.15–15.45.

Energiahüvitise eesmärk on toetada väikse ja keskmise sissetulekuga leibkondi kallinenud energiakulude tasumisel, et hinnatõusu mõju leevendada. Toetust saab taotleda, kui energiakulud on märgatavalt kasvanud ja keskmine sissetulek toetuse taotlemise perioodil on kuni 1126 eurot kuus pere ainsale või esimesele liikmele; igale vähemalt 14-aastasele kuni 50% sellest ehk 563 eurot ja igale alla 14-aastasele sellest kuni 30% ehk 338 eurot. Makstava toetuse periood on september 2021 kuni märtsi lõpp 2022.Taotlusi saab esitada kuni 31. maini 2022.

Vabariigi Valitsus on kehtestanud selle aasta jaanuarist elektri- ja gaasiarvetele hin­nalae, millest ülejääva osa riik automaat­selt kompenseerib kuni märtsikuuni. Elektri puhul on hinnalaeks 12 senti kWh kohta kuni 650 kWh elektritarbimisele. See tähendab, et kui elektri hind ületab 12 senti kWh, maksab selle osa elektriarvest kinni riik. Gaasi puhul on hinnalaeks 65 eurot MWh kohta ning seda ületava osa kompenseerib riik täielikult kuni tarbimiseni 2,75 MWh. Nii elektri kui gaasi kompensatsioon rakendub automaatselt tarbija energiaarvetel ja üldjuhul peaks see olema piisav, et hüppeliselt kallinenud elektri- ja gaasikulude ülekulu katta.

Kas ja kui palju võiks toetust saada, saab igaüks kontrollida kalkulaatori abil rahandusministeeriumi kodulehel rahandusministeerium.ee/et/energiakulude-huvitamine 

Lähemalt leiab infot https://www.tallinn.ee/Energiatoetus  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.