"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lasteaia- ja sotsiaaltöötajaid ootab kaua igatsetud palgatõus (0)
21. veebruar 2022
Evely Pajula. Foto Valdeku noortekeskus

Valdeku noortekeskuse noorsootöötaja Evely Pajula sõnul on palgatõusu hädasti tarvis. “Palk pole aastaid tõusnud ja on väga väike,” märkis ta. “Nüüd, kui palk tõuseb, võib-olla ei pea enam poes nii väga otsima soodsamaid hindu. Selle eest ei saa osta briljante ja teemante, soovin vaid katta igapäevaseid vajadusi.” Linn tõstab oma 7000 töötaja tasu 7-19 protsendi võrra.

Noorsootöö on Pajula sõnul vägagi vastutusrikas ja eriti tähelepanelik peab olema eri koroonapiirangute osas. “Tervise koha pealt on see väga tähtis, sest me ju puutume noortega kokku,” ütles ta. “Teiselt poolt räägitakse väga palju vaimse tervise muredest, ja meie töö on väga suures osas noorte märkamine. Me ei tohi vaimse tervise teemasid tähelepanuta jätta, peame aktiivselt aitama noortel abi leida. Kui meie seda ei tee, siis on vähe tõenäoline, et keegi teine kuskil märkab ja midagi teeb, kui seda juba kodus ei tehta.”

Tänavu tõstab linn 7-19% võrra oma huvikoolide õpetajate, sotsiaal-, noorsoo- ja lasteaiatöötajate, lastekaitsetöötajate jt spetsialistide palku.

Viimasel ajal pole kerge olnud ka sotsiaaltöötajatel. “Eelmise aasta lõpust ja selle aasta jaanuarist, kui energiatoetused tulid, kasvas töökoormus meeletult, see hakkas pärssima isiklikku elu ja hobisid,” rääkis Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna vanemspetsialist Kaie Kullamaa. “Kui seda palgatõusu ei oleks, siis paljud head sotsiaaltöötajad ilmselt lahkuksid.”

Linnapea Mihhail Kõlvart ütles, et näeb karjuvat vajadust palku tõsta. “Tuleb tunnistada, et eri valdkondades pole süsteemset palgatõusu toimunud juba päris mitu aastat, mõnes valdkonnas isegi seitse aastat,” märkis ta.

“Teiseks ei ole palgatase linnasüsteemis enam konkurentsivõimeline ja meie spetsialistid lähevad tööle erafirmadesse. Niisiis on linnaosade sotsiaalhoolekande osakonna töötajatele ette nähtud keskmiselt 19% suurune palgatõus. Selle valdkonna töötajatel on olnud pikalt suur töökoormus, kuid palgad ei ole olnud konkurentsivõimelised. Energiakriis, hindade kasv ja süvenevad toimetulekuprobleemid on muutnud olukorda veelgi teramaks.”

Et keegi ei lahkuks töölt

Linnavalitsus saatis volikokku lisaeelarve, mis tõstab 1. märtsist ka teiste linna asutustes töötavate inimeste palka. 7,4% palgatõusu saavad lasteaiaõpetajad ja huvikoolide õpetajad ning 13,3% tõuseb palk lasteaia abiõpetajatel.

Sama suur palgatõus ootab ka linnaosavalitsuste lastekaitsetöötajaid, kelle sissetulek on seni olnud oluliselt madalam, kui see on näiteks Tallinna naabervaldades. “Vaadates naabervaldade lastekaitsetöötajate palku, siis need jäävad 1800-1900 euro kanti. Selle aasta märtsist on meie lastekaitsetöötajate palgad samal tasemel,” ütles Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats.

Kõigil, kelle palk on 1200 eurot või vähem, tõuseb see üldjuhul 10%. Palgatõus puudutab nii linna asutuste kui ka hallatavate asutuste töötajaid, kokku ligi 7000 inimest.

Kõlvarti sõnul otsustas linn lasteaiaõpetajate ja huvikoolide õpetajate palka tõsta juba möödunud aasta sügisel, kuid palgatõus oli kavandatud sügishooaja algusest. “Üleüldist hinnakasvu vaadates otsustasime aga linna palgal olevate haridustöötajate palgatõusu tuua kuus kuud varasemaks,” lausus ta.

Hinnatõusude valus mõju

Lasteaiaõpetajate palga alammäär tõuseb 7,4% võrra, 1315 eurolt 1412 eurole. Õpetaja abide palga alammäär tõuseb 13,3%, 750 eurolt 850 eurole. Palgatõus puudutab ligi 3000 linna haridustöötajat.

Lastekaitsetöötajate ning sotsiaalteenuste ja toetuste spetsialistide palk tõuseb vahemikku 1600-1900 eurot.
Täiskoormusega töötajate palka tõstetakse reeglina 7% võrra. Kõrgharidusega kultuuritöötajate põhipalgad tõusevad 7,7%, noorsootöötajatel 10%. Töötajatel, kelle täiskoormusega põhipalk on 1200 eurot ja madalam, tõuseb palk üldjuhul 10%. Tallinna loomaaia töötajate, kelle põhipalk on alla 1000 euro, kasvab see 13%.

Linnapea sõnul on energiahindade ning tarbijahinnaindeksi tõus valusalt mõjutanud kõiki Eesti inimesi, sealhulgas linnatöötajaid. “Tahame pakkuda paljude linlaste heaks töötavatele inimestele konkurentsivõimelist palka ning väärtustada oma töötajaid, pöörates suuremat tähelepanu ametikohtadele, kus tööjõupuudus ja väike palk on kõige tuntavamad,” ütles Kõlvart. “Meil on võimalik linna töötajate palka tõsta tänu sellele, et maksulaekumine on olnud prognoositust parem.”

Palgatõusudeks on lisaeelarves 5 343 000 eurot. Lisaeelarve peab heaks kiitma veel volikogu.

Abi hooldekodude ja lastekodude töötajatele

• Palk tõuseb vaba aja ning päevakeskuste, sotsiaalkeskuste, saunade, lastekeskuste, spordikeskuste, noortekeskuste, kultuurikeskuste, linnaarhiivi, linna turgude, jäätmekeskuse, botaanikaaia, Kadrioru pargi, loomaaia, Tallinna filharmoonia, keskraamatukogu, kirjanduskeskuse, linnateatri, linnamuuseumi, rahvaülikooli, Vene kultuurikeskuse, Kadrioru staadioni, Pirita, Nõmme ja Tondiraba spordikeskuse, Tallinna spordihalli, Kristiine Spordi ja Tallinna spordikooli töötajatel.
• Samuti tugikeskuse Juks, Käo tugikeskuse, Iru hooldekodu, laste turvakeskuse, Tallinna lastekodu, vaimse tervise keskuse, sotsiaaltöö keskuse, perekeskuse, volikogu kantselei, linnakantselei, strateegiakeskuse, haridusameti, keskkonna- ja kommunaalameti, kultuuri- ja spordiameti, linnaplaneerimise ameti, linnavaraameti, mupo, perekonnaseisuameti, sotsiaal- ja tervishoiuameti, transpordiameti ja linnaosavalitsuste töötajatel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.