"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Katariina Jee toob kodupaika kätte 4000 raamatut kolmes keeles (0)
02. mai 2022
Scanpix

“Saan raamatukogubussist laenutada mugavalt kodu lähedalt oma eakale emale tema lemmikuid – kriminaalromaane,” lausus Pirita elanik Larissa. Kevad on linna rändraamatukogule töörohke aeg, paraku pargivad paljud autojuhid just bussile mõeldud kohale.

Üle linna ringi vuravasse keskraamatukogu bussi Katariina Jee sisse astudes saab pilguga hõlmata kõiki riiuleid ja lugemisvara välja valides ka tillukesel diivanil istet võtta.

“Elan bussi iganädalase peatuskoha lähedal ja astun siit sageli läbi,” rääkis Padriku kandi elanik Eva. “Ma loen päris palju ja kui ütlen, mis laadi kirjandust lugeda sooviksin, saan raamatukogubussist alati häid nõuandeid. Praegu näiteks otsin midagi psühholoogilist või uurivat, aga miks ka mitte elulooraamatuid. Suuremat reisi ette võttes aga palun trükiseid sihtkohamaa kohta. Mulle on oluline seegi, et raamatud on siin puhtad ja hoitud. Mul on kodus endalgi suur raamatukogu, kuid kõiki huvipakkuvaid trükiseid koju osta läheb siiski liiga kalliks.”

Peatub igas paigas pool tundi
Pirita elanik Larissa käib lugemist otsimas oma emale. “Raamatukogubuss on väga mugav ja käepärane, astun siit alati läbi,” rääkis naine. “Otse minu maja lähedasse Padriku elurajooni sisse sõitvat bussi on väga tore kasutada. Eriti hea, et kirjanduse valik on üsna suur. Minu ema on juba eakas ja tal endal on raske liikuda, kuid ta on suur raamatuhuviline. Eriti meeldivad talle detektiivromaanid.”

Regulaarselt ringleb raamatukogu neljal päeval nädalas neljal marsruudil Lasnamäel, Haaberstis, Nõmmel ja Pirital, tehes igas linnaosas kuus kuni seitse pooletunnist peatust. “Kevadsuvisel ajal külastab rahvast raamatukogubussi rohkem,” rääkis raamatukogubussi peaspetsialist Annika Marsh. “Bussiga sõidab ringi ligi neli tuhat raamatut, nii eesti, vene kui ka inglise keeles. Lugemist on täiskasvanuile, noortele, lastele ja mudilastelegi. Kõik huvilised võiksid bussi astudes omale huvipärast lugemist leida. Aastas külastab meie bussi ligi 13 000 inimest, lisaks osaleme ka paljudel üritustel.”

Raamatukogubussi peatuste asukohad on tähistatud asjakohase liiklusmärgiga. Igal peatusepostil on ka bussi peatumise kellaajad. Autojuhid aga kipuvad liiklusmärke eirama ja see on toonud kaasa olukorra, kus raamatukogubuss pole saanud oma peatusesse parkida. Siis on pidanud bussijuht otsima läheduses paiknevat, nii lugejatele kui ka teistele liiklejatele ohutut parkimiskohta.

“Kuigi märk peatumise keeluga on üleval ja näitab, et teatud kellaaegadel võib alal seista vaid raamatukogubuss, avastame kohale sõites, et autod on siiski meie koha hõivanud,” ütles raamatukogubussi juht Mart Palm. “Autod on ees ja raamatukogubuss parkima ei mahugi.”

Abiks mupo patrullid
Tihti jääb nii leitud parkimiskoht aga õigest peatuskohast eemale ja lugejatel on raskem raamatukogubussi üles leida. Mupo peaspetsialisti Meeli Hundi sõnul kohtab valesti parkijaid eelkõige Lasnamäel, kus sama probleem on olnud teravalt üleval ka aastaid varem.

“Meie patrull ja piirkondlikud inspektorid käisid toona Lasnamäel enne bussi saabumist kohal ja võtsid valesti parkinud sõidukiomanikega ühendust. Ilmselt oli sellest abi, sest mõnda aega kaebusi ei tulnud,” rääkis Hunt. “Nüüd on taas Lasnamäelt kaebusi tulema hakanud ja oleme patrulliga kokku leppinud, et vahetult enne bussi saabumist sõidavad inspektorid sealt läbi.”

Reedeti saab August Gailiti ränduriromaani tegelase järgi nime saanud bussi Katarina Jee külla kutsuda linna lasteaedadesse, koolidesse jt asutustesse ning üritustele. Bussi mahub korraga uudistama 25 last. “Raamatukogude võimalusi käime regulaarselt tutvustamas ka lasteaedades,” lausus Marsh. “Saab ju linna raamatukogudest lauamängegi koju laenata või innovatsioonilaboris omale T-särgi teha. Nüüd kevadel on aga aiahuvilistel kasulik teada, et seemneid saab laenata Laagna haruraamatukogust. Tagasitoomise nõuet ei ole, kuid kui mulda pandud seemneist uus saak kasvab, võib seemned taas raamatukokku tuua.”

Samuti sõidab rändraamatukogu kokkuleppel huvi- ja päevakeskustesse ning külastab neid, kes ise liikuda ei saa. “Külastame Loopealsel, Koplis ja Paljassaares erivajadusega inimesi, kellel on näiteks liikumispuude tõttu raske oma kodust välja tulla,” lausus Marsh. “Kui nemad ise raamatukokku minna ei saa, siis viime neile raamatud koostöös AS-iga Hoolekandeteenused koju kätte.”

Ratastoolis liikujaid aitab invatõstuk.

Raamatukogubussis kehtib Tallinna keskraamatukogu lugejakaart
• Lugejakaardil on lugeja allkiri, millega ta kinnitab, et tunneb ja järgib raamatukogu kasutamise eeskirja. Vöötkoodi number identifitseerib lugeja ning lugejakaart aitab tagada, et teavik laenutatakse ikka õigele inimesele.
• Soovi korral saab lugejaks registreeruda ka ID-kaardiga. Raamatukogubussi peatuste kohad ja ajad linnaosades leiab keskraamatukogu veebilehelt https://keskraamatukogu.ee/raamatukogu/raamatukogubuss/. Samuti saab bussist laenata eestikeelseid audioraamatuid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.